Κορακοειδή Μέρος Β: λύση του προβλήματος η αυστραλιανή παγίδα…ΦΩΤΟ

17:43 6/4/2023 - Πηγή: iHunt

Η αυστραλιανή παγίδα χρησιμοποιείται ευρύτατα για τα κορακοειδή και είναι νόμιμη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως επιλεκτικός τρόπος σύλληψης αρπάγων. Έχει δοκιμαστεί από τον γράφοντα στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας & Θράκης στο Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. με πολύ καλά αποτελέσματα.

Του Δρος Χρήστου Κ. Σώκου

Οι μέσες μηνιαίες συλλήψεις ανέρχονταν σε 90 καρακάξες και 15 κουρούνες ανά παγίδα κατά τη θερινή και φθινοπωρινή περίοδο.

Ένα δίκτυο τέτοιων παγίδων με

απόσταση 500 έως 1000μέτρων της μιας παγίδας από την άλλη, έχει βρεθεί πως είναι ικανό να ρυθμίσει, εφόσον λειτουργεί ορθά και κάτω από επιστημονική καθοδήγηση, τον υπερπληθυσμό των κορακοειδών. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τεχνικές και παγίδες θεωρείται η αποτελεσματικότερη.

Στη συνέχεια δίνονται πληροφορίες για την κατασκευή και τη λειτουργία της παγίδας.

Λειτουργία της Αυστραλιανής παγίδας

Ως δολώματα χρησιμοποιούνται οστά και λοιπά υπολείμματα κρεοπωλείων. Εντός των παγίδων διατηρούνται δύο έως τρεις καρακάξες και κουρούνες ως κράχτες, με κομμένα τα φτερά της μιας φτερούγας. Οι κράχτες είναι προτιμότερο να έχουν συλληφθεί από άλλη περιοχή. Είναι σημαντικό εντός των παγίδων να υπάρχει άφθονο νερό, σκίαση και οριζόντια ξύλα κουρνιάσματος για τις ανάγκες των πτηνών.

Οι παγίδες ελέγχονται σε μία συχνότητα της μιας ημέρας έως και κάθε τρεις ημέρες όταν ο ρυθμός των συλλήψεων μειώνεται. Για να μην πονηρεύουν τα ελεύθερα κορακοειδή, η σύλληψη – θανάτωση των συλληφθέντων πτηνών μέσα στην παγίδα είναι προτιμότερο να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή αργά στη δύση, ιδίως στην περίπτωση σύλληψης σταχτοκουρούνων.

Η παγίδα μπορεί να μετακινείται ανά μήνα μεταξύ τριών – τεσσάρων θέσεων απόστασης μισού έως ενός χιλιομέτρου περίπου, σε ένα σύστημα περιφοράς. Διαφορετικά μπορούν να υπάρχουν μόνιμα τοποθετημένες παγίδες σε δίκτυο για τη μείωση της αρπακτικότητας σε μια περιοχή.

Λίγες ημέρες πριν τοποθετήσουμε την παγίδα καλό είναι να προσφέρουμε τροφή ακριβώς στη θέση που θα μπει η παγίδα. Έτσι θα μάθουν τα κορακοειδή να επισκέπτονται το σημείο για να τραφούν (μαλάγρωμα). Έπειτα μπαίνει η παγίδα και ακόμα καλύτερα είναι να μπει και κράχτης. Διαφορετικά η πρώτη σύλληψη είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Κατασκευή της Αυστραλιανής παγίδας

Η παγίδα έχει κατάλληλες διαμορφωμένες οπές στο πάνω μέρος για την είσοδο των πτηνών. Το υπόλοιπο τμήμα μπορεί να καλυφθεί με σιδερόπλεγμα τετραγωνικού ανοίγματος οφθαλμού πέντε εκατοστών (ή προτείνεται λίγο μικρότερο αν υπάρχει). Επιπλέον έως το ύψος του ενός μέτρου πρέπει να τοποθετηθεί κοτετσόσυρμα για την αποτροπή της διαφυγής των καρακαξών και της εισόδου αρουραίων.

Σκύλοι, αλεπούδες, ασβοί μπορεί να σκάψουν στη βάση της παγίδας για να εισέλθουν εντός. Για το λόγο αυτό η βάση θα πρέπει να εισέρχεται στο έδαφος και γύρω να τοποθετούνται βαριές πέτρες ή ξύλα. Επίσης μπορεί να τοποθετηθεί θηλιά με στοπ για τη σύλληψη τους.

Η παγίδα που προτείνεται να κατασκευαστεί θα είναι μικρότερη από την εικονιζόμενη. Θα έχει μήκος και ύψος 1,8 – 2 μ., πλάτος 1,5-1,8 μ. και οι οπές θα βρίσκονται σε ύψος 1,5 μ..

Οι οπές στο πάνω μέρος θα κατασκευαστούν από σιδερόπλεγμα και θα έχουν άνοιγμα 12×10εκατ σε μήκος 80 εκατ.. Μεγαλύτερη διάσταση οπής επιτρέπει στις μικρόσωμες καρακάξες να διαφεύγουν.
Στις άκρες (60 εκατ. δεξιά και 60 εκατ. αριστερά) δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί μεταλλική επιφάνεια (όπως στη φώτο), αρκεί το σιδερόπλεγμα 5×5.

Η πόρτα θα ανοίγει προς τα έξω από τη θέση της γωνίας της παγίδας, όπου και θα υπάρχουν δύο κρίκοι για τοποθέτηση λουκέτου. Οι διαστάσεις της πόρτας θα είναι 1,5 × 0,7 μ. περίπου.

Σύλληψη θηλαστικών

Για την παράλληλη χρήση της παγίδας στη σύλληψη αλεπούδων και άλλων θηλαστικών σαρκοφάγων προτείνεται η κατασκευή μίας μεταλλικής θυρίδας μονής κατεύθυνσης διαστάσεων 30 × 25 εκατ.. Εσωτερικά στη βάση της θυρίδας πρέπει να υπάρχουν δύο κρίκοι για την τοποθέτηση σφήνας σε περίπτωση που δεν είναι επιθυμητή η λειτουργία της θυρίδας. Επίσης μια άλλη κατασκευαστική λεπτομέρεια είναι να δοθεί προσοχή ώστε το ζώο να μην μπορεί να γραπώσει με τα νύχια του την άκρη της θυρίδας και να την τραβήξει προς το εσωτερικό.

Η παγίδα είναι καλό να λύνεται σε κομμάτια ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά της με αγροτικό αυτοκίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Κορακοειδή Μέρος Α: προβλήματα και αντιμετώπιση

The post Κορακοειδή Μέρος Β: λύση του προβλήματος η αυστραλιανή παγίδα…ΦΩΤΟ appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα