Η BirdLife χάνει τη δικαστική μάχη στην προσπάθεια της να σταματήσει το ανοιξιάτικο κυνήγι των τρυγονιών

17:18 18/4/2023 - Πηγή: iHunt

Η Μ.Κ.Ο BirdLife χάνει τη δικαστική μάχη στην προσπάθεια της να σταματήσει το ανοιξιάτικο κυνήγι των τρυγονιών.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Μ.Κ.Ο BirdLife Μάλτας για έκδοση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί το ανοιξιάτικο κυνήγι του τρυγονιού φέτος.

Δικαστής απέρριψε την αίτηση της BirdLife Malta για έκδοση ασφαλιστικών μέτρων που θα εμπόδιζε την έναρξη της εαρινής κυνηγετικής περιόδου για το τρυγόνι φέτος.

Η απόφαση εκδόθηκε από τον κ. Δικαστή Giovanni

Grixti, που προήδρευε της πρώτης αίθουσας του Αστικού Δικαστηρίου, σήμερα το πρωί, ενώ οι τελικές προτάσεις είχαν ακουστεί την Παρασκευή.

Τα ασφαλιστικά μέτρα είχαν προηγουμένως επικυρωθεί προσωρινά μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, συνήθης πρακτική με τα εντάλματα απαγόρευσης.

Ο δικαστής έκρινε ότι, παρά τις παρατηρήσεις των δικηγόρων της BirdLife, οι εναγόμενοι είχαν δίκιο όταν ισχυρίστηκαν την αδυναμία άσκησης της δικαστικής προσφυγής με το σκεπτικό ότι το ίδιο θέμα ουσίας είχε ήδη κριθεί από το Δικαστήριο πέρυσι.

Το δικαστήριο σημείωσε ότι ο δικηγόρος της BirdLife είχε υποστηρίξει ότι η οργάνωση έχει το νόμιμο δικαίωμα να καταθέτει τέτοια ασφαλιστικά μέτρα και θα συνεχίσει να ασκεί αυτό το δικαίωμα.

Η απόφαση του κ. Δικαστή Grixti αναφέρει ότι η πρόθεση της BirdLife Malta είχε διατυπωθεί σαφώς στην αίτησή της, όταν ισχυρίστηκε ότι η απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων του 2022 αγνόησε πλήρως τις παρατηρήσεις της σχετικά με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν θέματα πρόσβασης στη δικαιοσύνη για μη κυβερνητικές οργανώσεις στον περιβαλλοντικό τομέα, ή να κάνει αναφορά στα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις βάσει της Σύμβασης του Aarhus του 1998, τα οποία είχαν τεθεί από τους δικηγόρους της οργάνωσης κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων.

Αυτό, είπε ο δικαστής, σήμαινε ότι η οργάνωση αντιμετώπιζε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ως έφεση. “Επομένως, δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο από αυτό, όταν η έφεση επί απόφασης σχετικά με αίτηση έκδοσης απαγορευτικού εντάλματος δεν είναι εφέσιμη”.

Η απόφαση του 2022 δεν είχε απορρίψει την εν λόγω αίτηση λόγω των δικαιωμάτων της οργάνωσης σύμφωνα με τη σύμβαση του Άαρχους, αλλά λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για ένα εκ πρώτης όψεως προστατευόμενο δικαίωμα, δήλωσε το δικαστήριο.

Ο δικαστής είπε ότι το 2022, είχε ληφθεί δικαστικά υπόψη η τεχνική έκθεση που είχε υποβληθεί από τη Μονάδα Ρύθμισης Άγριων Πτηνών, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός του τρυγονιού είχε “βελτιώσει την κατάσταση της βραχυπρόθεσμης τάσης του από Μειούμενη σε Σταθερή … και παρέμεινε Σταθερή στη μακροπρόθεσμη τάση….”.

Σημειώνοντας ότι η WBRU είχε αναφέρει και πάλι τον πληθυσμό του τρυγονιού ως σταθερό φέτος, ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, καθώς η κατάσταση φέρεται να ήταν η ίδια όπως και το 2022, το αντικείμενο της διαταγής ήταν επίσης το ίδιο και έτσι οδηγούσε στο ίδιο δικαστικό αποτέλεσμα.

Τον Μάρτιο, η κυβερνητική επιτροπή Ornis συνέστησε το άνοιγμα της εαρινής κυνηγετικής περιόδου για ορτύκια και τρυγόνια εντός των καθορισμένων εθνικών ορίων.

Η επιτροπή Ornis είναι επιφορτισμένη με την παροχή συμβουλών στον αρμόδιο για τη θήρα υπουργό σε θέματα που αφορούν τη διατήρηση των άγριων πτηνών. Αυτό περιλαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις περιόδους θήρας πτηνών και την έγκριση τυχόν παρεκκλίσεων.

Αφού η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, η BirdLife Malta προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης και ζήτησε απαγορευτική διαταγή που θα εμπόδιζε την κυβέρνηση να εκδώσει τη νομική ειδοποίηση που θα άνοιγε επίσημα την εαρινή κυνηγετική περίοδο για το τρυγόνι.

Η απόφαση που απέρριψε το αίτημα αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός μπορεί πλέον να εκδώσει τη νομική ειδοποίηση και να ανοίξει την εαρινή κυνηγετική περίοδο για το τρυγόνι.

BirdLife, FKNK αντιδρούν

Η BirdLife δήλωσε απογοητευμένη από το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι το δικαστήριο βασίστηκε αποκλειστικά στις εκθέσεις της Μονάδας Ρύθμισης Άγριων Πτηνών (WBRU) σχετικά με τον πληθυσμό του τρυγονιού, η οποία χρησιμοποιεί επιστημονικά δεδομένα μέχρι το 2018.

“Βλέπουμε το αποτέλεσμα της ύπαρξης μιας μονάδας με πολιτικά κίνητρα, όπως η WBRU, η οποία παρά το γεγονός ότι διαθέτει δεδομένα που δείχνουν την πραγματική κατάσταση του τρυγονιού, επιλέγει συγκεκριμένα σύνολα δεδομένων με στόχο να παρουσιάσει μια κατάσταση που είναι διαφορετική από την πραγματικότητα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BirdLife Malta, Mark Sultana.

“Η αποστολή μας να ευθυγραμμιστεί η Μάλτα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά και να τερματιστεί το εαρινό κυνήγι γίνεται τώρα πιο ισχυρή από ποτέ”.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδία για το Κυνήγι και τη Διατήρηση (FKNK) δήλωσε ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου. “[Είμαστε] ικανοποιημένοι που, για άλλη μια φορά, επικράτησε το δίκαιο και σύντομα θα εκδοθεί η νομική ανακοίνωση για την έναρξη του εαρινού κυνηγιού για το τρυγόνι.”

Το Υπουργείο το οποίο είναι αρμόδιο για το κυνήγι, δήλωσε ότι η κυνηγετική περίοδος για το τρυγόνι θα είναι ανοικτή μέχρι τις 30 Απριλίου με εθνική ποσόστωση 1.500 τρυγόνια.

Είπε ότι δεν υπάρχουν ατομικές ποσοστώσεις και ότι κάθε κυνηγημένο τρυγόνι πρέπει να δηλώνεται αμέσως.

Μονάδα ρύθμισης άγριων πτηνών

Αντιδρώντας στους ισχυρισμούς της BirdLife, η Μονάδα Ρύθμισης Άγριων Πτηνών (WBRU) δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της ΜΚΟ ήταν “άδικοι”, καθώς είχε βασίσει την απόφασή της στις “πιο πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις”.

“Η πιο πρόσφατη έκθεση δείχνει ότι η αναφορά του πληθυσμού για το τρυγόνι δείχνει ότι οι αριθμοί είναι σταθεροί”, δήλωσε η WBRU.

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr

The post Η BirdLife χάνει τη δικαστική μάχη στην προσπάθεια της να σταματήσει το ανοιξιάτικο κυνήγι των τρυγονιών appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα