Γ’ ΚΟΠ : Σε επιφυλακή οι κυνηγοί της Ηλείας για τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και την αφρικάνικη πανώλη

11:40 13/7/2023 - Πηγή: iHunt

Τόσο ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων όσο και η πιθανότητα εμφάνισης της πανώλης στην περιοχή που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της στην Βόρεια Ελλάδα, ήταν οι δύο βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της χθεσινής συγκέντρωσης όλων των κυνηγετικών συλλόγων της Ηλείας αλλά και των μελών της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, παρουσία του αντπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου αλλά και του δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα.

Αρχικά, ο πρόεδρος του

Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Βασίλης Μαντάς, ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν το παρόν, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, Παναγιώτης Γραμματσούλιας αναφέρθηκε στους δύο βασικούς λόγους της συνάντησης.

Όπως επεσήμανε είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας συνεργείων δίωξης έτσι ώστε να είναι καθόλα έτοιμοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της πανώλης, ενώ σε ό,τι αφορά τον υπερπληθυσμό που παρατηρείται στους αγριόχοιρους σημείωσε πως πρέπει να προχωρήσουν στην καταγραφή των προβλημάτων προκειμένου να μην κινδυνεύσουν τόσο οι καλλιέργειες όσο όμως και οι οδηγοί στους δρόμους.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου και μέλος του ΔΣ της Γ’ ΚΟΠ Άλκης Κωνσταντόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση των αγριόχοιρων γεγονός το οποίο μπορεί να λυθεί με έναν ορθολογικό τρόπο διαχείρισης του περιβάλλοντος από τους κυνηγούς, έτσι ώστε να επέλθει ισορροπία και να μην παρατηρούνται παράλληλα επικίνδυνες καταστάσεις στους δρόμους αλλά και στις καλλιέργειες.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν τόσο για τον υπερπληθυσμό των χοίρων όσο και για την πανώλη αλλά και στην εγκύκλιο η οποία νομιμοποιεί για το λόγο αυτό το κυνήγι καθόλη τη διάρκεια του έτους από συγκεκριμένες όμως ομάδες. Επεσήμανε επίσης ότι η Περιφέρεια θα σταθεί δίπλα στους κυνηγούς ακόμα και με την διεξαγωγή ενημερωτικής ημερίδας προκειμένου να λάβουν την ενημέρωση αλλά και την κατάρτιση που απαιτείται.

Τέλος ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, στάθηκε στην προσπάθεια καθορισμού μιας στάσης των υπηρεσιών και των κυνηγετικών συλλόγων έτσι ώστε αυτό το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και της πανώλης να ρυθμιστεί με κάποια μέτρα και κάποιες νέες ιδέες, οι οποίες θα προωθηθούν στην κεντρική υπηρεσία αλλά και στην ανάγκη να μπορέσει ο κυνηγός να καταλάβει το μέγεθος της ευθύνης που έχει όταν θηρεύει ένα αγριογούρουνο, όταν βλέπει ένα άρρωστο αγριογούρουνο ή όταν βλέπει μία ζημιά.

Επισήμανε επίσης ότι πρέπει να καταγράφουν οι ζημιές, οι απώλειες και τα προβλήματα όπως προστάζουν και οι ευρωπαΐκοί κανονισμοί για τον υπερπληθυσμό αλλά και για την πανώλη που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην βόρεια Ελλάδα

Κλείνοντας, ο κ. Λάττας αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα του τσακαλιού το οποίο αποτελεί βασικό πρόβλημα στην περιοχή μας όπου οι άνθρωποι της υπαίθρου αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστροφές, τονίζοντας ότι ίσως χρειαστεί το τσακάλι να μεταφερθεί από το βιβλίο των προστατευόμενων ειδών σε αυτό των θηρεύσιμων προκειμένου να ελεγχθεί ο υπερπληθυσμός του.

Πηγή :ilialive.gr

The post Γ’ ΚΟΠ : Σε επιφυλακή οι κυνηγοί της Ηλείας για τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και την αφρικάνικη πανώλη appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα