Φραγκολίνα , δύσκολη και απαιτητική

09:42 5/11/2022 - Πηγή: iHunt

Συνομιλώντας με ένα συνάδελφο κυνηγό από Ελλάδα του τόνιζα το πόσο τυχεροί είναι οι Έλληνες κυνηγοί , οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν το κυνήγι με σκύλο φέρμας από τις αρχές Αυγούστου έως και το τέλος Φεβρουαρίου. Συμφωνώ απάντησε ο συνάδελφος αλλά εσείς έχετε πολλά άγρια περδίκια σε κοντινές περιοχές και έχετε και φραγκολίνες! Αυτά τα πουλιά μου ανέφερε ο φίλος μπορείς να τα χαρακτηρίσεις και ως trophy games. Ίσως να έχουν περισσότερη θηραματική αξία και από το Famous

Grouse.

Η Φραγκολίνα ή επιστημονικά Francolinus francolinus ονομάζεται και ως μαύρο περδίκι καθώς το αρσενικό έχει έντονα μαύρα χρώματα στα φτερά του. Είναι ένα είδος το οποίο το συναντάμε κυρίως σε χώρες τις Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Ευρώπης. Σημαντική πληθυσμοί απαντώντε στην Νότια Τουρκία , στο Τουρκιστάν αλλά και στο Ιραν , Ιράκ και Ινδίες.

Είναι ένα πουλί το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Phasianidae δηλαδών των φασιανοειδών. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι περπατάει πολύ και γρήγορα ενώ πετάει μόνο όταν νιώσει ότι απειλείται άμεσα. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκυλιά έπιασαν φραγκολίνες ζωντανές οι οποίες δεν πέτασαν και μπλοκαρίστηκαν από τα σκυλιά.

Το σκυλί που κυνηγάει φραγκολίνα πρέπει να είανι καλά εκπαιδευμένο στο συγκεκριμένο θήραμα αλλιώς το παιχνίδι είναι χαμένο. Ένας σκύλος με σταθερή φέρμα δεν είναι αρκετός. Πρέπει το σκυλί να είναι σε θέση να πιέζει ελεγχόμενα το πουλί και να το μπλοκάρει μέχρι να πάρει θέση το αφεντικό του.

Οι διαφορές της φραγκολίνας με το περδίκι

Μία βασική διαφορά ανάμεσα σε μια φραγκολίνα και ένα περδίκι είναι το γεγονός ότι οι φραγκολίνες είναι πιο μοναχικά πουλιά, τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε είτε μόνα τους είτε σε ζεύγη.

Σε αντίθεση τα περδίκια είναι πιο ομαδικά πτηνά, τα οποία κινούνται σε αγέλες. Αυτή τους η διαφορά δημιουργεί και διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά το κυνήγι τους.

Άλλη μια διαφορά είναι το γεγονός ότι οι φραγκολίνες ζούνε κυρίως σε ποτάμια, γεωργικές καλλιέργειες και κάμπους, ενώ τα περδίκια προτιμάνε κυρίως τις κορυφογραμμές για να μπορούν σε περίπτωση κινδύνου να εκμεταλλευτούν το υψόμετρο και να πετάξουν μακριά. Τα περδίκια στον παραμικρό κίνδυνο σπεύδουν να πετάξουν μακριά, ενώ σε αντίθεση η φραγκολίνα προτιμάει με γρήγορα ίχνη να μπερδέψει τα σκυλιά και μέχρι αυτά να ξετυλίξουν το κουβάρι αυτή να απομακρυνθεί τρέχοντας, σε απόσταση ασφαλείας.

Ο Βιότοπος της φραγκολίνας

Η φραγκολίνα επιλέγει βιοτόπους, οι οποίοι συνδυάζουν ιδανικές συνθήκες για εύρεση της κατάλληλης τροφής, νερού και παροχής κάλυψης. Καλλιεργούμενες εκτάσεις δημητριακών ή ψυχανθών, οπωρώνες, αρδευόμενες φυτείες λαχανικών, αμπελώνες, ελαιώνες, εσπεριδοειδή, μπανανοφυτείες, καπνοφυτείες, καλλιέργειες πατάτας, φιστικιών, μπάμιας είναι μερικές από τις περιοχές που συναντάμε το είδος. Επίσης μπορούμε να τη βρούμε και στις κοίτες των χειμάρρων, σε χαμηλά θαμνοτόπια που συνορεύουν με αρδευόμενες καλλιέργειες και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις με πυκνή βλάστηση και ψηλά αγριόχορτα.

Η βλάστηση έχει πάντοτε ύψος τόσο όσο να προσφέρει καταφύγιο στο πουλί και να του παρέχει διαδρόμους διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.

Ο βιότοπος της φραγκολίνας ξεκινάει από το επίπεδο της θάλασσας σε παράκτιες καλλιέργειες και φτάνει στο υψόμετρο των 700μ. Ωστόσο τα περισσότερα πουλιά εντοπίζονται στην ζώνη των 300-400m.

Ο πληθυσμός της φραγκολίνας σήμερα

Λόγω του ότι τα πουλιά αυτά ζούνε σε σχετικά ήπιες αγροτικές περιοχές και όχι σε δάση, αυτό τους παρέχει λιγότερη προστασία και περισσότερο κίνδυνο από τους διώκτες τους, που κυρίως είναι ο άνθρωπος. Ο πληθυσμός τους είχε δεχθεί στα παλαιότερα χρόνια ένα σοβαρό πλήγμα λόγω των φυτοφαρμάκων και του παράνομου κυνηγίου τους, αλλά σιγά σιγά ξεκίνησε να επανακάμπτει. Η μείωση των φυτοφαρμάκων, αλλά και η δημιουργία κατοικήσιμων περιοχών σε χώρους όπου ζεί το πουλί βοήθησε τον πληθυσμό της σε ορισμένες περιοχές να αυξηθεί σημαντικά. Μόνιμες απαγορευμένες περιοχές όπως είναι τα προάστια της Λευκωσίας, κάποιες περιοχές κοντά στην Πόλη της Χρυσοχούς, στις βάσεις Ακρωτηρίου και στην Νεκρή περιοχή παρουσιάζουν σημαντικούς αριθμούς από αυτά τα πανέμορφα πουλιά. Ικανοποιητικός αριθμός πουλιών υπάρχει και σε επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου, συνήθως σε περιοχές που συνορεύουν με απαγορευμένες ή με ποτάμια. Για αυτόν το λόγο κάποια πουλιά κυνηγούνται κυρίως στις πρώτες εξορμήσεις ή μετά από βαριά βροχόπτωση όταν αναγκαστούν να φύγουν από τα ποτάμια και να βγούνε σε πιο στεγνό έδαφος.

Μεγαλύτερος εχθρός της φραγκολίνας είναι ο άνθρωπος

Το παράνομο κυνήγι, τα φυτοφάρμακα και η υπερκάρπωση είναι οι κύριοι λόγοι που έχει μειωθεί το συγκεκριμένο θήραμα. Μπορεί τα φυτοφάρμακα και το παράνομο κυνήγι να αποτελούν παράνομες πράξεις από μη κυνηγούς αλλά η υπερκάρπωση είναι ένα θέμα αδιανόητο για να το χωρέσει ο ανθρώπινος νούς. Το ΚΟΤΑ για το συγκεκριμένο πουλί είναι ένα ανά εξόρμηση. Μπορεί αυτό αν ακούγεται τραβηγμένο και να ήταν πιο σωστό να δικαιούμαστε δύο αλλά ως ΓΑΙΔΑΡΟΙ που είμαστε οι περισσότεροι ο νομοθέτης όρισε το ένα για να προστατέψει τον πληθυσμό. Βλέπετε υπάρχουν αυτοί που ακολουθούν την παροιμία ‘ ήβρες το σύκο σήκωστω’ και εάν κόψουν τις φραγκολίνες σε ένα σημείο θα παίζουν μέχρι να μην υπάρχουν άλλες. Τέτοιες φωτογραφίες έχουν έχουν αναρτηθεί πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το λυπηρό είναι ότι οι σφαγές αυτές γίνονται από περιστασιακούς κυνηγούς της φέρμας. Ένας καθαρόαιμος κυνηγός της φραγκολίνας εάν χτυπήσει ένα πουλί το πιο πιθανό είναι ότι θα φύγει από την περιοχή ενώ αρκετές φορές όταν έχει επιτυχίες για πέντε έξη εξορμήσεις συνεχόμενες σε μία περιοχή θα σταματήσει εντελώς το κυνήγι στην συγκεκριμένη περιοχή για να μην καταστρέψει τον μητρικό πληθυσμό. Έχω ακόμη γνωρίσει φραγκολινάδες οι οποίοι μετά τις πρώτες δύο με τρεις εξορμήσεις χτυπάνε μόνο αρσενικές φραγκολίνες και ποτέ θηλυκές.

Ο Συνάδελφος από Ελλάδα λοιπόν το είχε σε μεγάλο καημό να επισκεφθεί μια μέρα την Κύπρο για να κυνηγήσει αυτό το υπέροχο πουλί. Μάλιστα μου ανέφερε ότι εάν υπάρχει περιοχή με καλούς πληθυσμούς δεν θα τον ενοχλούσε να έρθει με τα σκυλιά του μόνο για εκπαιδευτικά.

Αν δείχναμε έστω και τον μισό σεβασμό σε αυτό το θήραμα από αυτόν που του δείχνει ένας ξένος που δεν το έχει κυνηγήσει ποτέ ίσως σήμερα να ήταν και η φραγκολίνα ένα από τα κύρια θηράματα του τόπου μας.

Πηγή :https://cyprushuntingmagazine.com/

The post Φραγκολίνα , δύσκολη και απαιτητική appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα