Αδιανόητο video : Δείτε πως περιμένουν τα περάσματα των ορτυκιών στην Ασία….VIDEO

17:38 14/9/2023 - Πηγή: iHunt

Ο Αύγουστος σηματοδοτεί την έναρξη της ετήσιας μετανάστευσης εκατομμυρίων πτηνών από τις ευρωπαϊκές περιοχές αναπαραγωγής τους έως τους χειμερινούς τους τόπους στην Αφρική. Πολλά θα πετάξουν στην δυτική αλλά και ανατολική Μεσόγειο, ενώ άλλα θα συνεχίσουν προς την Ασία, όπου θα προσγειωθούν, εξαντλημένα, σε μια ακτή κατά μήκος της οποίας εκατοντάδες χιλιόμετρα δίχτυα παγίδων έχουν στηθεί για να δημιουργήσουν σχεδόν απροσπέλαστους τοίχους θανάτου στους παραθαλάσσιους αμμόλοφους.

https://www.ihunt.gr/wp-content/uploads/2023/09/2.mp4

Αυτά τα δίχτυα θα αιχμαλωτίσουν τουλάχιστον 140 εκατομμύρια

πτηνά φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις ενός βιολόγου, περισσότερα από ένα στα είκοσι μεταναστευτικά πουλιά που εγκαταλείπουν την Ευρώπη για την Αφρική. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει εκείνα που σκοτώθηκαν κατά μήκος των ακτών της Αιγύπτου με άλλα μέσα: δένδρα που καλύπτονται από δίχτυα με ανοίγματα που βλέπουν προς βορρά, προωθούν αλλού τα πουλιά προτού μπορέσουν να κατευθυνθούν στη Σαχάρα, έξυπνες παγίδες σκιάς στο έδαφος με θηλιές και φυσικά ξόβεργες που τοποθετούνται στρατηγικά σε θάμνους.
Αυτά τα πουλιά που θα επιβιώσουν από τα δίχτυα της παράκτιας γραμμής και θα κατευθυνθούν στη δυτική έρημο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Σχεδόν κάθε όαση και απομονωμένο δάσος από ακακία, οι «μαγνήτες» για τα πουλιά που αναζητούν σκιά και ανάπαυση κατά τη διάρκεια των εξαντλητικών πτήσεων μέσα στην καυτή έρημο, έχει καταληφθεί από τυφεκιοφόρους που πυροβολούν κάθε πουλί που βλέπουν, λένε οι τοπικοί βιολόγοι.

https://www.ihunt.gr/wp-content/uploads/2023/09/download-1.mp4

Τα τελευταία χρόνια, καθώς η αστυνόμευση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, τα δίχτυα έχουν γίνει ψηλότερα και δεν διαχωρίζονται πλέον. Κάποιες φορές είναι πάνω από πέντε μέτρα ψηλά. Νέοι ηλεκτρονικοί κράχτες που τοποθετούνται κάτω από τα δίχτυα μεταδίδουν καλέσματα ορτυκιών, αυξάνοντας κατακόρυφα την ήδη ανεξέλεγκτη πλέον κάρπωση. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός ορτυκιών υπέστη μείωση στον εικοστό αιώνα και δεν υπάρχουν δεδομένα για το ποσοστό του πληθυσμού που θανατώνεται ετησίως στην Αφρική και στην Ασία, αλλά είναι πιθανό να είναι πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με ορνιθολόγους, τα ορτύκια όπως και τα τρυγόνια, οι συκοφάγοι κ.τ.λ μπορούν να πουληθούν μέχρι και πέντε ευρώ το ένα από τους τοπικούς ερασιτέχνες, κάνοντας τις παγίδες ιδιαίτερα επικερδείς σε σχέση με τον μέσο μισθό των ντόπιων κατοίκων.
Πλέον δεν απελευθερώνονται ούτε τα μη στοχευόμενα είδη, όπως ο Διπλοκεφαλάς, Αετομάχος, Κεφαλάς, Σταχτοπετρόκλης, Ασπροκωλίνα, Διπλοσκαλιφούρτα, Ερημοσκαλιφούρτα, Παρουλίδες. Τα φτερά τους είναι συνήθως σπασμένα και μεταφέρονται ζωντανά και πωλούνται για δεκάρες σε τοπικούς εμπόρους, οι οποίοι αργότερα κόβουν το λαιμό τους σύμφωνα με το μουσουλμανικό έθιμο προτού τα πουλήσουν. Ο αριθμός των παραπάνω ειδών είναι ελάχιστα γνωστός διότι κανείς δεν έχει διερευνήσει αυτό με συστηματικό τρόπο, (η εκτίμηση των 140 εκατομμυρίων πτηνών ετησίως είναι ένας απλός υπολογισμός από τον γερμανικό οργανισμό NABU με βάση τεκμηριωμένα καθαρά ποσοστά φονευθέντων πτηνών στην μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου).

Ορισμένα πτηνά που πωλούνται φτηνά στις αγορές ανήκουν σε απειλούμενα είδη που επωφελούνται από δαπανηρά προγράμματα διατήρησης της Ε.Ε που χρηματοδοτούνται από περιβαλλοντικούς φορείς.

Ένα άλλο είδος που στοχεύουν ειδικά οι τυφεκιοφόροι είναι ο Συκοφάγος, ο οποίος είναι γνωστός σε όλη τη Μέση Ανατολή ως «φυσικό Viagra», σύμφωνα με τους ορνιθολόγους. Δεν υπάρχει κανένας αιγυπτιακός νόμος που να περιορίζει το κυνήγι των συκοφάγων, οι οποίοι συνήθως πυροβολούνται καθώς αναζητούν σκιά και ανάπαυση σε απομονωμένες αποικίες ακακίας στην έρημο, είτε από τους Βεδουίνους που έχουν παραδοσιακά υπό την κατοχή τους συγκεκριμένα δέντρα είτε από παρέες νεαρών που απλά ξοδεύουν τον χρόνο τους σε μια προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης από τους γονείς τους.

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr

The post Αδιανόητο video : Δείτε πως περιμένουν τα περάσματα των ορτυκιών στην Ασία….VIDEO appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα