Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: Τα κέρδη από τη στρατηγική μετασχηματισμού της Coca Cola HBC

Του Στέλιου Μορφίδη

Το Δεκέμβριο του 2017 ανέλαβε τα ηνία της Coca Cola HBC διαδεχόμενος τον αποβιώσαντα Δημήτρη Λόη. Στην πρώτη οικονομική χρήση, του 2018, που είχε την ευθύνη του ομίλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου η εισηγμένη σε Λονδίνο και Αθήνα κατέγραψε σημαντικές λειτουργικές αλλά και οικονομικές επιδόσεις. Κάτι που συνδέεται βέβαια με τη στρατηγική για το μετασχηματισμό της Coca Cola

παγκοσμίως σε μία «Total Beverage Company».

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Coca Cola HBC αυξήθηκε στα 6,657 δισ ευρώ, τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9,6% και ανήλθαν σε 680,7 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 480 εκατ. ευρώ από 450 εκατ. που ήταν το 2017. Κάτι που επέτρεψε στο ΔΣ να προτείνει μέρισμα 0,57 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 5,6% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017.

Την ίδια ώρα η μετοχή της Coca Cola HBC έλαμψε σαν «διαμάντι» μέσα στην χρηματιστηριακή μιζέρια. Όταν ανέλαβε ο κ. Μπογκντάνοβιτς η τιμή της μετοχής ήταν στα 26,46 ευρώ στο ΧΑ και στις 23,31 στερλίνες στο LSE. Χθες, Παρασκευή στον μεν πρώτο έκλεισε στα 30,58 ευρώ και στο δεύτερο στις 26,22 στερλίνες. Κάτι που σημαίνει ότι η μετοχή έχει υπεραποδώσει έναντι των βασικών δεικτών των δύο χρηματιστηρίων αφού τόσο ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ όσο και ο FTSE 100 στο Λονδίνο εμφανίζουν απ' το Δεκέμβριο του 2017 αρνητικές αποδόσεις. Ο πρώτος από τις 737,42 μονάδες χθες έκλεισε στις 722 και ο δεύτερος από τις 7.393 στις 7.235.

Χθες η εισηγμένη έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση της για το 2018, στην οποία τονίζεται η πρόοδος που συντελέστηκε σε όλες τις πτυχές των οικονομικών δραστηριοτήτων της, της διακυβέρνησης και της βιωσιμότητάς της κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

«Σημειώσαμε εξαιρετική πρόοδο προς τους στόχους μας για το 2020», σχολίασε ο κ. Μπογκντάνοβιτς. «Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία λανσάραμε περισσότερα νέα πακέτα, brands και ακόμα και κατηγορίες από ποτέ. Αυτός ο ρυθμός αλλαγής απαιτεί προσαρμογή σε όλη την επιχείρηση η οποία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αφοσίωση των ανθρώπων μας και των στενών συνεργασιών με τους πελάτες μας, την The Coca Cola Company και άλλους βασικούς μετόχους», πρόσθεσε.

Πριν αναλάβει διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Μπογκντάνοβιτς ήταν Περιφερειακός Διευθυντής με ευθύνη για 12 χώρες και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Coca-Cola HBC από το 2013. Άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία το 1996, αναλαμβάνοντας μία σειρά από διευθυντικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Γενικού Διευθυντή Κροατίας, Ελβετίας και Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα