Ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις δαπάνες η Ιταλία

Αν η Ιταλία παρουσιάσει νέα μέτρα για τις δαπάνες που στόχο θα έχουν να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις, θα μπορέσει να πείσει την Κομισιόν να της δώσει περισσότερο περιθώριο ευελιξίας στον προϋπολογισμό, όπως δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Carlo Calenda.

Σε συνέντευξή του στη la Repubblica, ο Calenda είπε πως δεν έχει λογική οι επονομαζόμενες ρήτρες «ευελιξίας», που δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες για αύξηση των ορίων των ελλειμμάτων αν χρησιμοποιηθούν για μεταρρυθμίσεις ή επενδύσεις,

να μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο για έναν χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτών των ρητρών, η Ιταλία έλαβε άδεια να αυξήσει τον στόχο του ελλείμματος για το 2016 κατά 14 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι της ιταλικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη και το έλλειμμα για φέτος και του χρόνου εκτιμάται ότι και πάλι κινδυνεύουν, καθώς η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας παρέμεινε στάσιμη το β' τρίμηνο.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Ρώμη θέλει να ζητήσει περαιτέρω ευελιξία στον προϋπολογισμό της, εγκαταλείποντας τον στόχο για έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017. Το υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει τις όποιες προβλέψεις ως «αβάσιμες», λέγοντας πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Ωστόσο, ο Calenda επιβεβαίωσε πως η Ιταλία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει περαιτέρω αύξηση των ορίων για διαπάνες.

«Πρέπει να διευρύνουμε το εύρος (των ρητρών ευελιξίας) σε ότι αφορά τη διάρκεια και το μέγεθος», σημείωσε. «Αν παρουσιάσουμε στην Ευρώπη και στις αγορές ένα αξιόπιστο σχέδιο... με βάση μέτρα τόνωσης των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, θα μπορέσουμε να πάρουμε αυτό που χρειαζόμαστε».

Keywords
Τυχαία Θέματα