Ζήσης Μπέλλας (Pollfish): Yπερατλαντική καταξίωση

Του Κώστα Τσαούση

Aφορμή για τη σημερινή ιστορία είναι μια καμπάνια και μια τηλεοπτική συνέντευξη: μια καμπάνια που έτρεξε στις ΗΠΑ και μια συνέντευξη που δόθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα παναμερικανικής εμβέλειας δίκτυα, και μάλιστα σε μια ειδική εκπομπή που βλέπουν, πέραν όλων των άλλων, επιχειρηματίες και επενδυτές. Το πρώτο ερέθισμα ήταν οι αναρτήσεις στο Facebook. Φωτογραφίες από τα ευρήματα της καμπάνιας, αλλά και screen

shots από τη συνέντευξη του Γιάννη Παπαδάκη, ενός από τα μέλη του ιδρυτικού κουαρτέτου της Pollfish, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Ζήτησα από τον πρεσβύτερο του ιδρυτικού κουαρτέτου, τον Ζήση Μπέλλα, ένα μικρό σχόλιο για τα υπερατλαντικά συμβάντα, και ανταποκρίθηκε. Τα σχόλιά του έχουν ιδιαίτερη αξία καθώς αφορούν για όλους εμάς μια terra incognita.

«Με αφορμή τη Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) η Pollfish έτρεξε μια έρευνα μέσω της πλατφόρμας της σε όλη την Αμερική για λογαριασμό του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου Fox, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε ο συνιδρυτής και CEO Ιωάννης Παπαδάκης στο ένθετο Fox Business. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχώρισαν τα εξής: Οι Aμερικανοί προσανατολίζονται περισσότερο στο να αγοράσουν τηλεοράσεις και συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια της Μαύρης Παρασκευής σε ποσοστό 19%. Ακολουθούν στις προτιμήσεις τους τα είδη ένδυσης και τα ηλεκτρονικά όπως οι υπολογιστές.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι στην κορυφή των προτιμήσεων στις τεχνολογικές μάρκες βρίσκεται η Samsung με 30% ενώ ακολουθεί η Apple με 18%. Και αυτό γιατί η Samsung πέρασε μια κρίση με τις ''εκρηκτικές'' συσκευές τις τελευταίες εβδομάδες, που την ανάγκασε να ανακαλέσει ένα συγκεκριμένο μοντέλο κινητού τηλεφώνου. Παρ' όλα αυτά, βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Aμερικανών καταναλωτών για αγορές κατά τη διάρκεια της Μαύρης Παρασκευής -πιθανότατα λόγω της τεράστιας γκάμας των προϊόντων της και κυρίως λόγω της ηγετικής θέσης της στις smart TV. Από την πλευρά της αγοράς ειδών ένδυσης, και συγκεκριμένα των αθλητικών, ξεχωρίζει η Nike με 28% και ακολουθεί η Adidas με 17%. Απαντήσεις δόθηκαν και στην ερώτηση ''ποιο κατάστημα θα πρότεινε ο καταναλωτής σε κάποιον φίλο/γνωστό του για να πραγματοποιήσει τις αγορές του''. Εκεί ξεκάθαρος νικητής με μεγάλη διαφορά βγήκε το Amazon. Τέλος, σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι το 55% των ερωτηθέντων προτιμά να πραγματοποιεί τις αγορές online κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής απ' το να επισκέπτεται το κατάστημα. Φυσικά μετά τις εικόνες καταναλωτών να έρχονται στα χέρια για να προλάβουν μια προσφορά μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε το γιατί».

Ενδεχομένως, δεν μας αφορούν τα ευρήματα μιας υπερατλαντικής καμπάνιας, αλλά το ίδιο το παράδειγμα της δουλειάς της Pollfish. Η εταιρεία μόλις σε τρία χρόνια έχει καταφέρει να αποκτήσει περπατησιά και να επιδιώξει την καθιέρωσή της στη διεθνή αγορά, πάνω από σύνορα και κάθε λογής περιορισμούς. «H πλατφόρμα της Pollfish», όπως επισημαίνει ο κ. Μπέλλας, «επιτρέπει στον καθέναν να δημιουργήσει την έρευνά του, να στοχεύσει το κοινό που θέλει να απαντήσει σε αυτή (π.χ. γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 24-35 στο Παρίσι) και να συλλέξει γρήγορα και ποιοτικά αποτελέσματα». Σε αυτό να μείνουμε για λίγο. Δεν ήταν μόνο η απήχηση που είχαν τα ευρήματα της καμπάνιας για τη Μαύρη Παρασκευή, αλλά και το γεγονός ότι μια παρόμοια καμπάνια της Pollfish έπεσε μέσα για τη λαϊκή ψήφο στη Χίλαρι Κλίντον. Και μέχρι στιγμής οι καμπάνιες που τρέχει έχουν αποτελέσματα και επιτυχία, γι' αυτό και αρχίζει να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο σχέσεων εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Τα αποτελέσματα και οι επιτυχίες στηρίζονται σε ένα κοινό μυστικό: «Στην πλατφόρμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 350 εκατομμύρια χρήστες, γεγονός που επιτρέπει την έρευνα σε πάνω από 114 χώρες και με πληθώρα κριτηρίων στόχευσης, όπως τοποθεσία, ηλικία, φύλο, εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση κ.ά. , ενώ η Pollfish συνεργάζεται με 9.000 εφαρμογές παγκοσμίως». Μια πραγματική σφυγμομέτρηση πλήθους πέρα από διαμεσολαβήσεις.

Η Pollfish ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 από τους Γιάννη Παπαδάκη, Ανδρέα Βούρκο, Γιάννη Ζαούδη και Ζήση Μπέλλα με τη συμμετοχή επενδυτικών οχημάτων και ιδιωτών επενδυτών. Στην πρώτη φάση το κουαρτέτο βρήκε φιλόξενη στέγη στο iQbility, δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τον επικεφαλής του εκκολαπτηρίου Αλέξανδρο Ρούστα να ζητά από όλους να ασχοληθούν με αυτή την ομάδα, την οποία, την οποία αποτελούσαν τρεις πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ένας από τον χώρο του web design. Η πρώτη τους έδρα ήταν στη Χίο, αλλά οι ίδιοι στην Αθήνα. Σήμερα η εταιρεία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και υποκατάστημα στην Αθήνα. Και όπως λέει ο Ζήσης Μπέλλας, έχοντας εμπειρία και γνώση του κλάδου της διαφήμισης όπου έχει εργαστεί ως creative director σε εταιρείες όπως η Leo Burnett και η The Newtons Laboratory, «o κύριος κορμός των εργαζομένων βρίσκεται στο γραφείο της Αθήνας όπου και αναπτύσσεται η πλατφόρμα». Από τη Χίο στη μητρόπολη της Νέας Υόρκης, με σταθερή βάση την ελληνική πρωτεύουσα όπου ο Ζήσης ζει με την οικογένειά του. Η επιλογή της έδρας κάθε φορά υπηρετεί τις ανάγκες και τις επιταγές των καιρών αλλά και των επενδυτών-χρηματοδοτών.

Το 2014 η Pollfish κέρδισε το πρώτο βραβείο του 4ου Διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας στην κατηγορία «Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα» - στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται το εξής στοιχείο: «Mια πλατφόρμα διεξαγωγής ερευνών μέσα από εφαρμογές έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Μέσω της πλατφόρμας ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ένα ερωτηματολόγιο, να στοχεύσει το κοινό που θέλει να απευθυνθεί και να πάρει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο, με πολύ χαμηλό κόστος μέσα από τα εκατομμύρια των χρηστών της υπηρεσίας». Αυτό ήταν και το κλειδί μιας επιτυχούς έως τώρα διαδρομής. Στην αρχή ήταν τα 200.000 ευρώ που επένδυσε στην Pollfish το PJ Tech Catalyst Fund του ομίλου Πειραιώς. Σήμερα η εταιρεία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ και συνεχίζει... Σκεπτόμενη πάντα να έχει όλους τους εμπλεκόμενους ικανοποιημένους: τους εντολείς για τις καμπάνιες, τα media που διαθέτουν apps, αλλά και το ίδιο το ταμείο της Pollfish που ενδιαφέρει κυρίως τους επενδυτές και τους μετόχους της.

Keywords
ζησης, black friday, smart tv, ηπα, facebook, screen, fox, terra, black, ceo, business, samsung, apple, συγκεκριμένο, smart, nike, adidas, amazon, online, προσφορες, εταιρεία, συμμετοχή, web, design, αθηνα, νέα, creative, leo, τραπεζες, ηλεκτρονική, tech, fund, media, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, αξια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, χωρες, γνωση, εδρα, εικονες, ηπα, πειραιως, πλαισιο, σημερινη, φωτογραφιες, adidas, amazon, apple, ceo, creative, nike, smart, αγορα, αμερικη, απηχηση, αφορμη, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, δικτυο, δικτυα, δοθηκε, ευκολα, ευρω, επιτυχια, ερευνα, ερχονται, ερωτηματολογιο, εταιρεία, εφαρμογες, ζηση, ζητα, ιδιο, ηλικια, υπολογιστες, κορμος, μυστικο, μικρο, νεα υορκη, ομαδα, παντα, οικογενεια, οχηματων, παντειο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σχολια, τρια, φυλο, φυσικα, φορα, ιωαννης, αγορες, business, design, ειδη, web, fox, fund, ηλεκτρονικα, leo, media, smart tv, screen, tech, terra, τηλεορασεις, online, χερια
Αναζητήσεις
bellas tv μοντελα
Τυχαία Θέματα