Ζέεχοφερ: «Κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός Λαϊκού Μετώπου

"Δεν θα ήθελα μετά από 40 χρόνια πολιτικής παρουσίας να πρέπει να ζήσω τα εγγόνια του (ανατολικογερμανικού) Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (SED) να αναλαμβάνουν ξανά κυβερνητικές ευθύνες στη Γερμανία" είπε ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας (CSU) στο συνέδριό του, αναφερόμενος στα σενάρια για κοκκινο-πράσινη συγκυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές του 2017, για να εισπράξει το θερμότερο χειροκρότημα κατά τη διάρκεια της περίπου δίωρης ομιλίας του.

Ο Χορστ Ζέεχοφερ έκρουσε

τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός "Λαϊκού Μετώπου", στο οποίο εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους θα συμμετέχει και το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke). Ευθέως πάντως δεν επέκρινε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για τις σχετικές διαβουλεύσεις με την Αριστερά και τους Πράσινους και ζήτησε κατά τη σημερινή συνάντηση των νυν κυβερνητικών εταίρων (CDU, SPD, CSU) για τη διερεύνηση του ποιος θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, περισσότερο "στιλ" και εχεμύθεια. Υπενθυμίζεται ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) έχει προτείνει για το αξίωμα του Ανωτάτου Άρχοντος τον νυν, εξαιρετικά δημοφιλή και αποδεκτό πέραν των κομματικών ορίων, υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας, ο Μπόντο Ράμελοφ, αντιμετώπισε ψύχραιμα τις δηλώσεις του Ζέεχοφερ περί "Λαϊκού Μετώπου", διότι θεωρεί ότι θα βοηθήσουν παρά θα βλάψουν το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). "Η καμπάνια των συντηρητικών κατά της Αριστεράς τη δεκαετία του ΄90 υπήρξε η καλύτερη προεκλογική βοήθεια για το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS)", (σ.σ. από το οποίο δημιουργήθηκε στη συνέχεια το κόμμα της Αριστεράς / Die Linke), είπε στο ραδιοσταθμό SWR. "Όσο περισσότερο κινδυνολογούσαν, τόσο περισσότεροι εκλογείς διαπίστωναν ότι είμαστε το αγκυροβόλιό τους". Το να μιλά κανείς σήμερα για "Λαϊκό Μέτωπο" σημαίνει απλώς ότι υποδαυλίζει ξανά "παμπάλαιους φόβους. Πρέπει όμως να υπενθυμίσω ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει παρέλθει" τόνισε ο Ράμελοφ και πρόσθεσε ότι το CSU αναζητά στην αρχή τη προεκλογικής περιόδου έναν αντίπαλο.

Oι Χριστιανοκοινωνιστές σύνεδροι ενέκριναν χτες το βράδυ στο Μόναχο το σχέδιο δράσης του κόμματος, στόχος του οποίου είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), δηλαδή το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) και το αδελφό βαυαρικό (CSU), να λάβουν μαζί στις εθνικές εκλογές 40%, ώστε να μπορεί να αναζητήσει αυτή τον κυβερνητικό εταίρο. Το CSU θέλει να γίνει η πατρίδα για "συντηρητικούς των αξιών και εθνικούς συντηρητικούς", οι οποίοι δεν επιτρέπεται να εξωθούνται προς το ακροδεξιό στρατόπεδο, όπως είπε ο Ζέεχοφερ, χωρίς όμως να κατονομάζει το λαϊκιστικό-ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

O αντίπαλός μας δεν είναι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), πρόσθεσε ο Ζέεχοφερ, αναφερόμενος εμμέσως στη διαμάχη μεταξύ των δύο αδελφών συντηρητικών κομμάτων για το προσφυγικό. Υπενθυμίζεται ότι το βαυαρικό CSU ζητά να τεθεί ένα ανώτατο όριο εισροής προσφύγων στη Γερμανία, κάτι στο οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος δεν συμφωνεί. Εξαιτίας αυτής ακριβώς της διαφωνίας η Άγκελα Μέρκελ δεν προσεκλήθη να παραστεί στο συνέδριο του Μονάχου, για να μην επαναληφθούν τα περυσινά επεισόδια όταν αναγκάστηκε να αποχωρήσει άρον-άρον από το συνέδριο του CSU, όπως επίσης με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος δεν θα παραστεί στο συνέδριο του CDU στο Έσσεν το Δεκέμβριο.

Στο θέμα της θέσπισης ανωτάτου ορίου για του πρόσφυγες ο Ζέεχοφερ παρέμεινε σκληρός: "Δεν θα πουλήσω την ψυχή του CSU. Αυτό δεν θα γίνει με μένα" είπε χαρακτηριστικά. "Η ενσωμάτωση τους μπορεί να έχει επιτυχία μόνον εάν έρχονται το πολύ 200.000 ετησίως στη Γερμανία". Τόνισε πάντως ότι οι σχετικές συζητήσεις γίνονται σε καλό πνεύμα με τη καγκελάριο. Δεν μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι "θα καταλήξουν σε συμφωνία". Εν τούτοις το θέμα αυτό δεν πρόκειται να διαταράξει τον κοινό προεκλογικό αγώνα των δύο αδελφών κομμάτων.

Το CSU ενέκρινε στο συνέδριό του πέντε άξονες δράσης ενόψει και των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2017: περισσότερη ασφάλεια για τους πολίτες, φορολογικές ελαφρύνσεις, κοινωνική δικαιοσύνη, σαφής προσανατολισμός στο προσφυγικό και περιορισμός της εισροής τους, καθώς επίσης και συγκέντρωση της Ευρώπης στα πραγματικά της προβλήματα. Λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη αύξηση των συντάξεων, εκτός από εκείνες των μητέρων, δεν έδωσε, λόγω των συνεχιζόμενων σχετικών συζητήσεων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Στόχος του κόμματός του Χόρστ Ζέεχοφερ πάντως είναι να μην εξελιχθεί η φτώχεια στη Γερμανία σε μαζικό φαινόμενο και ο ίδιος έχει πει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι γονείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα