Υποβαθμίζει το outlook της Αργεντινής η Fitch

Σε υπόβαθμιση του outlook (προοπτικές) της οικονομίας της Αργεντινής προέβη σήμερα η Fitch Ratings.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Β" για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής, επαναφέροντας σε σταθερό -από θετικό- το outlook.

Εξηγώντας την υποβάθμιση, ο αμερικανικός οίκος κάνει λόγο για υψηλό

πληθωρισμό, οικονομική μεταβλητότητα, αδύναμη -αν και βελτιωμένη- εξωτερική ρευστότητα, καθώς και υψηλά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που συνεπάγονται υψηλό εξωτερικό δανεισμό.

Οι παραπάνω αδυναμίες αντισταθμίζονται από τα πλεονεκτήματα όπως το υψηλό εισόδημα ανά κάτοικο, η μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία και οι βελτιωμένες βαθμολογίες διακυβέρνησης, τονίζει ο οίκος, σχολιάζοντας την απόφαση για διατήρηση του "Β" όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα.

Η αναθεώρηση των προοπτικών αντικατοπτρίζει τις τριβές της μακροοικονομικής πολιτικής και τις πολιτικές αντιξοότητες, που έχουν ενταθεί πέρα , σχολιάζει επίσης ο οίκος.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ο ετήσιος πληθωρισμός, ήτοι 25% το 2017 έναντι στόχου της κεντρικής τράπεζας για ποσοστό 12%-17%. Η Fitch αναμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 23% και 16,5%, τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, έφθασε το 4,8% του ΑΕΠ το 2017, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Η κυβέρνηση του Mauricio Macri έχει θέσει φιλόδοξο στόχο για μείωση στο πρωτογενές έλλειμμα, στο 2,7%, από 3,8% το 2017, με τη Fitch να τον θεωρεί «εφικτό». Σχετικά με το δημόσιο χρέος, η Fitch αναμένει αύξηση του λόγου προς το ΑΕΠ στο 62,9% του ΑΕΠ το 2018, από 56,5% το 2017.

Ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει στο 2,6% τη μεγέθυνση του ΑΕΠ για το σύνολο του 2018, έναντι επίδοσης 2,9% το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα προέβη σε αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού της επιτοκίου η Κεντρική Τράπεζα, έπειτα από περαιτέρω αύξηση χθες.

Keywords
Τυχαία Θέματα