Υπό τη σκιά της δολοφονίας Κασόγκι πραγματοποιείται η σύνοδος των χωρών του Κόλπου

Η ετήσια σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) αναμένεται να ανοίξει στο Ριάντ την Κυριακή, με την περιφερειακή ενότητα να κινδυνεύει από μια διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία βυθίζεται σε μια διπλωματική κρίση για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Η μονοήμερη ετήσια συνάντηση των αρχηγών από τις έξι χώρες του Κόλπου αναμένεται να επικεντρωθεί σε ζητήματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Υεμένης και των περιφερειακών δραστηριοτήτων του Ιράν, και μπορεί να αγγίξει την πετρελαϊκή πολιτική και ένα παρατεταμένο μποϊκοτάζ του Κατάρ από κάποιους γείτονες.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μπαχρέιν και η Αίγυπτος απέκοψαν τους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, μετά από ισχυρισμούς ότι υποστηρίζει την τρομοκρατίας.

Το Κατάρ, το οποίο ανακοίνωσε ξαφνικά την προηγούμενη εβδομάδα ότι αποσύρεται από την ομάδα των εξαγωγέων πετρελαίου ΟΠΕΚ, αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι το μποϊκοτάζ έχει ως στόχο να περιορίσει την κυριαρχία του.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τον εμίρη του Κατάρ στη σύνοδο κορυφής, αλλά η Ντόχα δεν δήλωσε ποιο επίπεδο αντιπροσώπευσης θα έστελνε. Ο εμίρης παρακολούθησε την περυσινή συνάντηση στο Κουβέιτ, ενώ η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Μπαχρέιν έστειλαν κατώτερους εκπροσώπους.

Το GCC, το οποίο ιδρύθηκε το 1980 ως προπύργιο κατά των μεγαλύτερων γειτόνων του Ιράν και του Ιράκ, αποτελείται από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, τη Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κουβέιτ και το Κατάρ. Οι σχέσεις του Κουβέιτ με το Ριάντ έχουν επίσης ενταθεί σχετικά με τον έλεγχο των κοινών πεδίων πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα