Υπό αφόρητες πιέσεις η μετοχή της Τoshiba

Σε εφιάλτη εξελίσσεται για την ιαπωνική Toshiba η εξαγορά της Westinghouse Electric, καθώς η πρώτη ενδέχεται να καταγράψει ζημιές αρκετών δισεκατομμυρίων. Υπενθυμίζεται ότι το deal αφορά την ολοκλήρωση πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς σε δύο αμερικανικά εργοστάσια. Τα έργα που γίνονται υπό την επίβλεψη των εταιρειών

κοινής ωφέλειας Southern Co. και Scana Corp. Έχουν μείνει χρόνια πίσω στα χρονοδιαγράμματα, ενώ έχουν ξεφύγει κατά μερικά δισ. δολ. από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της μετοχής της Toshiba, σήμερα έκανε «βουτιά» στο Τόκιο. Συγκεκριμένα υποχώρησε κατά 20% στα 311,6 γεν, ακολουθώντας τη χθεσινή πτώση κατά 12%. Συνεπεία τούτων, ο ιαπωνικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να καταγράψει ζημιές αρκετών δισ. (το δίκτυο NHK μετέδωσε ότι μπορεί να φτάσει συνολικά σε 500 δισ. γεν ή 4,3 δισ. δολ., ενώ η εφημερίδα Nikkei είχε κάνει λόγο για ζημιές 100 δισ. γεν).

Η επέκτασή της σε Τζόρτζια και Σκάνα στη Νότια Καρολίνα, κάποτε θεωρείτο ως μέρος του σχεδίου αναγέννησης της αμερικανικής βιομηχανίας ατομικής ενέργειας, καθώς δεν είχε γίνει αδειοδότηση νέου αντιδραστήρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ωστόσο, το τάιμινγκ δεν αποδείχθηκε καλό, μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, αλλά και την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου που χαμήλωσε και τις τιμές στις ΗΠΑ. Τα γεγονότα αυτά έκαναν την κατασκευή των νέων αντιδραστήρων μια υπόθεση ολοένα και πιο επίφοβη αλλά και πιο ακριβή.

Σημειώνεται ότι το κόστος εξασφάλισης των ομολόγων της Toshiba έκανε άλμα 225 μονάδων βάσης στις 370 μ.β. Αυτό καθιστά τα συμβόλαια ακριβά και μάλιστα κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, με βάση στοιχεία από την εποχή του 2004.

Keywords
Τυχαία Θέματα