ΥΠΑΑΤ: Με προγράμματα ύψους άνω των €3,5 δισ. θα ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας

Προγράμματα ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ «τρέχει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, χωρίς σε αυτά να υπολογιστεί το μεγαλεπίβολο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το οποίο από μόνο του θα χρηματοδοτήσει άμεσα έργα 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα προγράμματα αυτά είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε πρόκειται να ενεργοποιηθούν άμεσα, ορισμένα εξ αυτών και εντός του μηνός, και δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να τα χρησιμοποιήσουν και περάσουν από το επίπεδο της απλής

διαχείρισης και παραγωγής, στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτός είναι και ο στόχος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος όπως τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, όσες καλές προθέσεις και να υπάρχουν εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία να χρησιμοποιήσει ο αγρότης, τότε θα μείνουμε σε επίπεδο προθέσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπαν στελέχη του ΥΠΑΑΤ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «όπως δηλώνει ο κ. Λιβανός, πολιτική του επιδίωξη είναι μέσω δημιουργίας υποδομών στον χώρο της παραγωγής, να στηρίξει το σύνολο του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα τους νέους που θέλουν να μπουν στο αγροτικό επάγγελμα από επιλογή και όχι από ανάγκη».

Τα προγράμματα που τρέχουν ή πρόκειται άμεσα να εξαγγελθούν είναι τα εξής:

Νέοι Αγρότες: 420 εκατ. ευρώΣχέδια Βελτίωσης 180 εκατ. ευρώΑγροτική Οδοποιία : 43 εκατ. ευρώΓεωργικοί Σύμβουλοι: 80 εκατ. ευρώΒιολογική Γεωργία : 490 εκατ. ευρώΕνίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή: 41 εκατ. ευρώΑπονιτροποίηση 150 εκατ. ευρωΜέτρο 16 Συνεργασία – Καινοτομία 65 εκατ. ευρώΔάσωση Γεωργικών γαιών με 90 εκατ. ευρώΕυζωία ζώων με 45 εκατ. ευρώΑλιευτικά Καταφύγια μέχρι 31-12-2021Μεγάλα Εγγειοβελτιωτικά Έργα με ΣΔΙΤ μέσω του Ολοκληρωμένου Προγράμματος «Ύδωρ 2.0» 1,6 δισ. ευρώ με προοπτική 25ετίας τα 4,2 δισ. ευρώΔημόσια εγγειοβελτιωτικά Έργα μικρά κάτω από 2,2 εκατ. ευρώ συνολικού Π/Υ 40 εκατ. ευρώΤΕΑΑ ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ύψους 480 εκατ. ευρώΕργαλείο μικροπιστώσεων (έως 25.000 ευρώ) σε συνεργασία με Αναπτυξιακή Τράπεζα Ελλάδος 21 εκατ. ευρώΕΠΑλΘ 2014-20 (οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το 2023) 525 εκατ. ευρώΠΑΛΥΘ 2021- 2027, 510 εκατ. ευρώΠρόσθετοι πόροι εξισωτικής αποζημίωσης για προστασία παραγωγών σε ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές 460 εκατ. ευρώΤαμείο Αλληλοβοηθείας – Πιλοτική εφαρμογή μέτρου διαχείρισης κινδύνων 9,5 εκατ. ευρώΑγροτική Οδοποιία 43 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα που αφορούν στην αγροτική οδοποιία και τα μικρά αρδευτικά έργα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Διαβάστε ακόμη

AstraZeneca: Νέα στοιχεία για τις θρομβώσεις έπειτα από τον εμβολιασμό

Αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της Αθήνας – Νέες επενδύσεις και συμφωνίες

eΕΦΚΑ: 700 νέες προσλήψεις το 2022 και ριζικές αλλαγές στο οργανόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα