Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Προβλήματα στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων προϊσταμένων Διευθυντών

Σημαντικά ζητήματα έχουν ανακύψει σχετικά με τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων προϊσταμένων Διευθύνσεων (Διευθυντών) από τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού, τα οποία χρήζουν άμεσης διευκρίνησης από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με το νόμο 4369/2016 ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου (μεταξύ Διευθύνσεως και Τμήματος) επιπέδου οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή TE εφόσον:

α) έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης επί ένα (1) έτος τουλάχιστον ή

β) είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς διδακτορικού

διπλώματος ή απόφοιτοι της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. ή κάτοχοι αναγνωρισμένου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και κατέχουν το βαθμό Α' με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον έξι (6) έτη στο βαθμό αυτόν ή

γ) κατέχουν το βαθμό Α' και έχουν ασκήσει συνολικά τουλάχιστον για τρία (3) έτη καθήκοντα προϊσταμένου Τμήματος ή

δ) κατέχουν το βαθμό Α' με πλεονάζοντα χρόνο τουλάχιστον δέκα (10) έτη στο βαθμό αυτόν

Σύμφωνα με την περίπτωση στ’ της παρ. 3 α του άρθρου 85 του Υ.Κ., οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και το διδακτορικό δίπλωμα προκειμένου να μοριοδοτηθούν, πρέπει να είναι συναφή με τα αντικείμενα της προκηρυσσόμενης θέσης. Η συνάφεια, όπου δεν έχει ήδη κριθεί, κρίνεται με αιτιολογία από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων.

Το Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΣΕΠ) είναι πενταμελές: αποτελείται από δύο συμβούλους του ΑΣΕΠ, εκ των οποίων ο ένας ασκεί καθήκοντα προέδρου ΣΕΠ, ένα εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ένα Γενικό Γραμματέα Υπουργείου και έναν Γενικό Διευθυντή Υπουργείου.

Εδώ λοιπόν έγκειται το πρώτο σημαντικό ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει το ενδεχόμενο σε κάποια υπουργεία να αγνοηθεί η συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων που έχει ήδη κριθεί από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια, και να κριθεί η συνάφεια αυτών από μηδενική βάση από τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού (ΣΕΠ).

Πάντοτε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες-καταγγελίες «αυθαίρετα και αναιτιολόγητα δίνεται η ερμηνεία – και ενώ δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης - ότι για τον ίδιο υποψήφιο (ο οποίος έχει ήδη λάβει συνάφεια των τίτλων του από το υπηρεσιακό συμβούλιο του φορέα, όπου υπηρετεί και είναι υποψήφιος), το ΣΕΠ θα θεωρεί ότι κάποιοι μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί τίτλοι είναι συναφείς για κάποιες από τις προκηρυσσόμενες θέσεις του φορέα και για κάποιες άλλες όχι».

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται ο εξαρχής αποκλεισμός υποψηφίων, αφού ελλείψει συναφούς μεταπτυχιακού δεν θα έχουν καταρχήν τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρηθεί η αίτησή τους παραδεκτή.

Επιπλέον θα μεταβληθούν οι επτάδες των υποψηφίων που θα προκριθούν στο στάδιο της συνέντευξης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε υποψηφίους με χαμηλή βαθμολογία να εισέλθουν στην επτάδα.

Σημειώνεται ότι η αρ. 15/2010 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επεξηγεί τις προϋποθέσεις αναγνώρισης του μεταπτυχιακού ή του διδακτορικού διπλώματος ως συναφούς με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου. Η γνωμοδότηση μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

· Προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος σύμφωνα με τον νόμο (όταν ίσχυε προ μνημονίου), είναι η συνάφεια της απασχόλησης όχι προς τον τίτλο του μεταπτυχιακού ή διδακτορικού, αλλά προς το περιεχόμενο των σπουδών. Επομένως, ειδικά για τους διδάκτορες δεν θα ληφθεί υπόψη το θέμα της διατριβής τους, το οποίο είναι πάντοτε εξειδικευμένο, αλλά το αντικείμενο των σπουδών τους, δηλαδή ο κλάδος στον οποίον ο διδάκτορας έχει ειδικευθεί.

· Η έννοια της συνάφειας δεν σημαίνει ούτε πλήρη, ούτε καν μερική ταύτιση του περιεχομένου των σπουδών και της απασχόλησης του υπαλλήλου. Το περιεχόμενο των σπουδών του υπαλλήλου μπορεί να είναι και ξένο προς το καθ’ εαυτό αντικείμενο της απασχόλησης του, αρκεί να περιλαμβάνεται σε μια έστω, από τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας του.

· Δεν είναι απαραίτητο ο υπάλληλος να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα κατά το χρόνο που υποβάλει την αίτηση.

Επιπλέον ένα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει ότι σε καμία προκήρυξη δεν καθορίζεται η σειρά με την οποία θα κριθούν οι θέσεις αυτές, με αποτέλεσμα να μπορούν να επιλεγούν υπάλληλοι με λιγότερα μόρια, έναντι άλλων με περισσότερα ανάλογα με τη σειρά πλήρωσης των θέσεων ευθύνης.

Όσο λοιπόν το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν εκδίδει οδηγίες για την αποσαφήνιση των ανωτέρω, θα υπάρχει…. «ελευθερία κινήσεων» εκ μέρους των Συμβουλίων Επιλογής Προσωπικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα