Υιοθετώντας ένα ελαιόδεντρο

του Κώστα Τσαούση

Δύο δικηγόροι, ένας επιχειρηματίας και ένας μηχανικός παραγωγής και διοίκησης πριν από 8 χρόνια μπήκαν στον πειρασμό να απαντήσουν -πρώτα από όλα οι ίδιοι, για λογαριασμό τους- στο ερώτημα αν τα παραδοσιακά κρητικά τρόφιμα και η καινοτομία είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Η απάντηση δόθηκε στην πράξη. Τον περασμένο μήνα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, διοργανώθηκε το τρίτο Open Coffee

της πόλης. Ενας από τους συμμετέχοντες ομιλητές της διοργάνωσης ήταν ο Δημήτρης Μακρυλάκης, ιδρυτής της εταιρείας Cretland με τη σειρά προϊόντων με την επωνυμία Cretalicious (http://cretalicious.gr).

Στο σημείο αυτό έχει αξία η παράθεση ενός σημειώματος που συνόδευε την πρόσκληση του Open Coffee. «Οι έννοιες της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις νέες τεχνολογίες και το online business. Ναι, αλλά... καινοτομία, αξιόλογες ιδέες, επιχειρήσεις που ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα εντός και εκτός Ελλάδας θα συναντήσει κανείς ακόμη και στον χώρο της μεταποίησης, της επεξεργασίας και των υλικών προϊόντων. Η δημιουργικότητα δεν περιορίζεται μόνο στα web businesses. Μελετώντας τους κλάδους ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη, αποφασίσαμε στο 3ο Open Coffee Heraklion να παρουσιάσουμε τρία case studies επιχειρήσεων που έχουν έδρα το Ηράκλειο, παράγουν προϊόντα και αξιοποιώντας την καινοτομία δραστηριοποιούνται σε πανελλαδικό, αλλά και διεθνές επίπεδο».

Απλές, σταράτες κουβέντες για καθαρές δουλειές. Στην πρόσκληση της διοργάνωσης υπήρχαν και οι απαραίτητες συστάσεις. Ο Δημήτρης Μακρυλάκης «θα μπορούσε να μας μιλήσει αρκετή ώρα για τα κρητικά παραδοσιακά τρόφιμα Cretalicious, τις εξαγωγές που κάνουν σήμερα σε 11 χώρες και τα 6 διεθνή βραβεία που έχουν αποσπάσει. Προς έκπληξή μας, όμως, θα μας δώσει πολύ χρήσιμες συμβουλές οι οποίες έχουν προκύψει από τη μέχρι σήμερα επιχειρηματική του δραστηριότητα. Ο ίδιος παραδέχεται πως εάν στα πρώτα του βήματα είχε βρεθεί κάποιος για να μοιραστεί μαζί του αυτή τη γνώση, θα είχε γλιτώσει χρόνο, χρήμα και ενδεχομένως κάποιες αποφάσεις του να ήταν διαφορετικές».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το 2009 ο Δημήτρης Μακρυλάκης, μηχανικός παραγωγής και διοίκησης με πολυετή πείρα στον χώρο της διατροφής και μια παρέα από φίλους και συνεργάτες του, ο επιχειρηματίας Αντώνης Αμπουζολώφ και οι δικηγόροι Αντώνης Τζεκάκης και Παναγιώτης Ξενιτέλης βάζουν μπροστά τη δημιουργία των προϊόντων Cretalicious. Ξεκινώντας από διαφορετική επαγγελματική αφετηρία αλλά ενωμένοι από μεράκι και την κοινή τους αγάπη στην παραδοσιακή κρητική διατροφή, οι τέσσερις φίλοι θέλησαν να προσφέρουν ό,τι ζητούσαν οι ίδιοι ως καταναλωτές και συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε! Παραδείγματα όπως ο ιδιαίτερος τρόπος διανομής των προϊόντων από τον παραγωγό κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή με παραγγελίες μέσω e-shop ή τηλεφωνικού κέντρου (άρα σε τιμές άκρως ανταγωνιστικές) και η αναφορά σε καθεμία συσκευασία ελαιολάδου τόσο της ημερομηνίας σοδειάς όσο και της οξύτητας με τη χρήση ποιοτικής κλίμακας, ανάλογης με αυτή της ενεργειακής κλάσης που συναντά κανείς σε... ηλεκτρικές συσκευές, είναι ενδεικτικά της επιμονής στην υψηλή ποιότητα και την ειλικρίνεια απέναντι στον καταναλωτή.

Ο Δημήτρης Μακρυλάκης

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι πρόκειται για την πρώτη ελληνική εταιρεία με αδειοδοτημένα και πιστοποιημένα τυποποιητήρια ελαιολάδου και μελιού, όπως και ότι είναι η μοναδική που έχει αναβιώσει το αρχαίο ελληνικό Οξύμελο, χρησιμοποιώντας ξίδι κρασιού, θυμαρίσιο μέλι και πετιμέζι με βάση τη γνήσια μινωική συνταγή. Οι εγκαταστάσεις της φίρμας Cretalicious βρίσκονται στον παραδοσιακό οικισμό Αστρακών Ηρακλείου, ανάμεσα σε λόφους κατάφυτους με ελαιόδεντρα και πλούσιους αμπελώνες, στην καρδιά της αγροτικής ζωής του νησιού. Πάνω από είκοσι διαφορετικά προϊόντα, όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας, μέλι, αγκιναράκι και οξύμελο επιλέγονται προσωπικά από τον Δημήτρη και τους συνεταίρους του από ντόπιους παραγωγούς και τυποποιούνται σε καλαίσθητες συσκευασίες. Το αποτέλεσμα έως σήμερα είναι 9 βραβεία σε διεθνείς γαστρονομικούς διαγωνισμούς υψηλού κύρους, καθώς και ένα σταθερό και ολοένα αυξανόμενο πελατολόγιο εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, από τη Γαλλία και τη Γερμανία έως τη μακρινή Ταϊβάν. Ωστόσο η ομάδα της Cretalicious δεν σταματά... Το μοναδικό και ιδιαίτερα καινοτόμο πρόγραμμα «Υιοθετήστε ένα ελαιόδεντρο» σου δίνει τη δυνατότητα με μια μικρή συνδρομή να υιοθετήσεις ένα ελαιόδεντρο στην Κρήτη.

Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η χειρονομία; Εκτός από το ότι παίρνεις δωρεάν το λάδι της χρονιάς, το οποίο προέρχεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου που υιοθέτησες, μπορείς να του δώσεις και όνομα, το οποίο χαράσσεται σε ξύλινη επιγραφή και τοποθετείται στο δέντρο.

Επίσης, σου χορηγούν πιστοποιητικό υιοθεσίας με τα στοιχεία του ελαιόδεντρου, φωτογραφίες του και τις γεωγραφικές συντεταγμένες μέσω Google Earth. Μπορείς μάλιστα να επισκεφτείς το δέντρο σου όποτε θέλεις, αλλά και να πάρεις μέρος στη συγκομιδή του ελαιόκαρπου, ώστε να γνωρίσεις από κοντά όλη τη διαδικασία! Συνάμα, συμβάλλεις στη διατήρηση των παραδοσιακών καλλιεργητικών μεθόδων των ελαιόδεντρων της Κρήτης και στην υποστήριξη των μικρών παραγωγών. Δίχως αμφιβολία μπορεί να προσφερθεί και ως ένα πολύ πρωτότυπο δώρο σε αγαπημένα πρόσωπα αλλά και ως εταιρικό δώρο σε πελάτες και συνεργάτες.

Τα παραδοσιακά τρόφιμα και η καινοτομία φαίνεται ότι δεν είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους. Αντιθέτως, όπως μας αποδεικνύει η φίρμα Cretalicious, είναι αλληλένδετες και συμπορευόμενες. Σήμερα, στο e-shop της φίρμας μπορεί να βρει κανείς 4 προϊόντα ελαιόλαδου (μεταξύ αυτών το εξαιρετικό παρθένο σε τρεις διαφορετικές επιλογές με δεντρολίβανο, με σκόρδο και με ρίγανη) και άλλα 15 παραδοσιακά προϊόντα (μέλι, οξύμελο, παξιμάδια, αγκινάρες σε ελαιόλαδο). Στο e-shop βρίσκεις και έναν πολύ αγαπητό παραδοσιακό μεζέ. Ασκορδουλάκους! Πρόκειται για βολβούς οι οποίοι στην όψη είναι όπως τα μικρά κρεμμύδια, αλλά έχουν έντονα πικρή γεύση. Οι γηραιότεροι στην Κρήτη θεωρούν ότι είναι φάρμακο για τη χοληστερίνη και την πίεση. Σε κάθε περίπτωση, είναι από τα πιο ξεχωριστά ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας και μια από τις ιδιαίτερες σαλάτες της Κρήτης. Σερβίρονται με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο και ελαιόλαδο. Και φυσικά πάνε με ρακές.

Keywords
Τυχαία Θέματα