Ύφεση ή όχι; Το Νταβός είναι διχασμένο

Η επιχειρηματική ελίτ του κόσμου συμφωνεί ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Αλλά όταν πρόκειται για πιθανή ύφεση, η συναίνεση τελειώνει εκεί.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) έρχεται σε μια εποχή που οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια σοβαρή οικονομική ύφεση, με έναν διαρκή εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα και το καταναλωτικό κλίμα.

Όπως ανέφερε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος

της JP Morgan Chase Jamie Dimon την Τετάρτη, «ο γεωπολιτικός θόρυβος» θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση.

"Η οικονομία των ΗΠΑ είναι κάπως σαν ένα πλοίο που συνεχίζει την πορεία του, μείον του 2 έως 2,5% από το shutdown και αυτό θα συνεχιστεί για λίγο", δήλωσε ο Dimon.

"Υπάρχει και ο γεωπολιτικός θόρυβος, ο θόρυβος του Brexit, τι θα κάνει η Fed, ... Τελικά αυτό θα μπορούσε πολύ πιθανόν να προκαλέσει επιβράδυνση ή ύφεση", πρόσθεσε.

"Δεν γνωρίζω αν θα γίνει το 2020 ή το 2021, αλλά οι πιθανότητες αυξάνονται", πρόσθεσε.

Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο είχε ένα παρόμοιο μήνυμα για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Ο Ray Dalio της Bridgewater Associates δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι υπήρχε «σημαντικός κίνδυνος» ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.
"Δεν πρόκειται μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για την Ευρώπη και για την Κίνα και την Ιαπωνία", δήλωσε ο Dalio.
Ο βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ οικονομολόγος Robert Shiller ανησυχεί επίσης.

"Δεν είμαι σίγουρος για την ικανότητά μου να προβλέψω, αλλά νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος (μιας «αγοράς αρκούδων» το 2019), ναι", δήλωσε ο Shiller του Πανεπιστημίου Yale στο CNBC την Τετάρτη.

Δεν βλέπω καμία ύφεση

"Η οικονομία των Η.Π.Α επιβραδύνεται από εκεί που ήταν. Πριν από δύο τρίμηνα, ήμασταν στο 4,2% οικονομικής ανάπτυξης, η οποία δεν είναι βιώσιμη για μια μεγάλη χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες", ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Blackstone, Steve Schwarzman.

"Πιθανότατα θα υπάρξει ανάπτυξη 2,5% με 2,75% φέτος", πρόσθεσε.

Ωστόσο, "δεν βλέπω καμία ύφεση, δεν ξέρω πού προέρχεται αυτό. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι λίγο κάτω, κάτι που νομίζω ότι προέρχεται από κάποια δυσλειτουργία, αλλά εξακολουθούν να είναι ξοδεύοντας πολλά χρήματα".

Και τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ING, Ralph Hamers, επέμεινε επίσης ότι δεν υπάρχουν "πραγματικά σημάδια" μιας επικείμενης ύφεσης.

"Η επιβράδυνση αναμένεται, λόγω πολλών αβεβαιοτήτων που συμβαίνουν στον κόσμο, γεγονός που επηρεάζει το αίσθημα των επενδυτών, την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και εάν τα προσθέσετε όλα αυτά, θα υπάρξει κάποια επιβράδυνση" , δήλωσε ο Hamers στο CNBC την Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα