Ξυδάκης για προσφυγική κρίση: Έχουμε δεχτεί μικρότερη βοήθεια από όση έχουμε ανάγκη


Με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Bert Koenders συναντήθηκε στο Άμστερνταμ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, το βράδυ της Τρίτης στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε κυρίως στο προσφυγικό ζήτημα, κάτι που ενδιαφέρει και ιδιαίτερα την ολλανδική πλευρά. Ο κ. Ξυδάκης τόνισε στον ομόλογό του πως η Ελλάδα

έχει ήδη ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες και υποχρεώσεις που προκύπτουν. Πρόσθεσε, δε, πως η χώρα εργάζεται εντατικά και θα επιτύχει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον κ. Koenders για το γεγονός πως η Ελλάδα έχει δεχτεί λιγότερη βοήθεια από αυτή που έχει ανάγκη και έχει ζητήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει την Προσφυγική/Μεταναστευτική κρίση και χαρακτήρισε ψευδείς τις φωνές που κατηγορούν τη χώρα πως δεν επιθυμεί τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά της κρίσης και πώς αυτή αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα, ο κ. Ξυδάκης στάθηκε στην ιδιαίτερη μορφολογία της Ελλάδας, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία και τις ευθύνες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων. Παράλληλα, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα έχει διασώσει περισσότερους από εκατό χιλιάδες (100.000) ανθρώπους στα θαλάσσια σύνορά της το 2015, τηρώντας τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες καθώς και τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες αυτή έχει ενσωματωθεί.

Πάντως και οι δύο πλευρές κατά την συζήτηση που είχαν αναγνώρισαν μεν τον ρόλο - κλειδί της Τουρκίας στην διαχείριση των προσφυγικών ροών, ωστόσο υπογράμμισαν την ανάγκη να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπρόσθετα ο κ. Ξυδάκης ανέδειξε τους γεωπολιτικούς λόγους που έχουν δημιουργήσει την προσφυγική κρίση και τόνισε τον ειρηνευτικό ρόλο που οφείλει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Συριακή Κρίση και αναγνώρισε τον κομβικό ρόλο της Ολλανδικής Προεδρίας και την ιδιαίτερη σημασία των πρωτοβουλιών που αυτή θα αναλάβει.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον κ. Koenders για την ταχεία πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα και την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια, ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ώστε η χώρα να βγει το συντομότερο από τη μακρά κρίση. Ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως κύριο μέλημα της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να προσελκύσει νέες επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες για τους Έλληνες πολίτες θέσεις εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας των νέων που τους οδηγεί συχνά στη μετανάστευση.

Τέλος ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να ενημερωθεί από τον ΑΝΥΠΕΞ για την πορεία του Κυπριακού. Ο κ. Ξυδάκης του παρουσίασε τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα