Ξεπέρασε τις 100 μον. η πτώση του Dow Jones - Πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικές μετοχές, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια πολυτίμων μετάλλων αλλά και κρατικών ομολόγων.

Απώλειες 108 μονάδων ή 0,61% για τον Dow Jones στις 17.840 μονάδες, μετά από ένα τετραπλό σερί ανοδικών συνεδριάσεων, με τις ισχυρότερες πιέσεις να ασκούνται στη μετοχή της Goldman Sachs.

«Βουτιά» 2% για τον ενεργειακό κλάδο, ενώ πτώση 1,5% σημείωσαν αυτοί μετάλλων

και χρηματοοικονομικών ομίλων, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να υποχωρήσει 0,68% στις 2.088 μονάδες.

Πτώση της τάξης του 0,82% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στις 4.822 μονάδες.

«Όλα μπορούν να στα αποκαλύψουν οι αγορές συναλλάγματος και οι αποδόσεις των ομολόγων. Κοιτώντας αυτές τις δύο αγορές κατανοείς ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας», εκτιμά ο Jack Ablin, επικεφαλής επενδύσεων στην BMO Private Bank.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μακροχρόνιας ωρίμανσης, με αυτή του 30ετούς να διαμορφώνεται κοντά στο 2,13%.

Ανοδος σχεδόν 0,5% για τον δείκτη δολαρίου, με το ευρώ να υποχωρεί κοντά στο 1,11 δολ. και το δολάριο να ενισχύεται στα 101,5 γεν. Νέο χαμηλό 31 ετών της στερλίνας έναντι του δολαρίου, στα 1,304 δολάρια ανά λίρα.

Σε διαδικασία ελεύθερης πτώσης το πετρέλαιο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου για το αμερικανικό αργό να υποχωρεί έως τα 46,60 δολάρια, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου κινήθηκε κατά 7% χαμηλότερα.

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή και των ανακοινώσεων εταιρικών μεγεθών β' τριμήνου, με την City να προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη της Apple.

Στο ένα προς τρία το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών, με τον δείκτη «φόβου» VIX να ενισχύεται άνω του 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα