Ξεκίνησε στην Ουάσινγκτον ο νέος γύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ξανάρχισαν σήμερα, υπό τη σκιά των ενισχυμένων δασμών που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε σειρά κινεζικών εισαγόμενων προϊόντων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα Εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιτζερ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν υποδέχτηκαν την κινεζικής αντιπροσωπεία στην οποία μετέχει ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης

Λιου Χε, γύρω στις 9.30, τοπική ώρα.

Οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές εμφανίστηκαν χαλαροί, μολονότι τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα οι πρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Λιου Χε, χαμογελαστός, χαιρέτισε μάλιστα τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο όπου διεξάγεται η συνάντηση.

Σε μια σειρά από tweets την Παρασκευή, ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφασή του να αυξήσει τους δασμούς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος «να βιαστούμε για μια συμφωνία» και προσθέτοντας ότι «η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθεί περισσότερο από τους δασμούς παρά από μια ενδεχόμενη συμφωνία».

Ωστόσο, ακόμη και αν το Πεκίνο απείλησε με αντίποινα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα στην Ουάσινγκτον για δεύτερη μέρα, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες για μια συμφωνία που θα εξάλειφε μια σημαντική απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει υιοθετήσει προστατευτικές πολιτικές στο πλαίσιο της ατζέντας του «Πρώτα η Αμερική» ("America First"), έδωσε την εντολή για την αύξηση των δασμών, λέγοντας ότι η Κίνα «αθέτησε τη συμφωνία» με την άρση των προηγούμενων δεσμεύσεών της που έγιναν κατά τους μήνες των διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι θα λάβει αντίμετρα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες

Keywords
Τυχαία Θέματα