Πραγματικότητα πλέον η CETA - Έπεσαν οι υπογραφές

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και επιφωνήματα «τα καταφέραμε» από μερίδα της διαπραγματευτικής ομάδας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρεντό υπέγραψαν την περιβόητη συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου "CETA" μεταξύ ΕΕ και Καναδά που δημιουργούν νέα δεδομένα στις διμερείς σχέσεις.

Και αυτό καθώς η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά πλέον συμπεριλαμβάνει και τον Καναδά με τους όρους που υπεγράφησαν και για τους οποίους η ευρωπαϊκή πλευρά τώρα θέτει ως προηγούμενο στις παράλληλες διαπραγματεύσεις που έχει με άλλες 20 χώρες, και κυρίως με τις ΗΠΑ.

Κατά την κατά τα άλλα λιτή τελετή που ακολούθησε της Συνόδου Κορυφής κυριαρχούσαν συναισθήματα ικανοποίησης ενώ έκδηλη ήταν η χαρά των συμμετεχόντων παρά τις κριτικές που έχει δεχθεί η συμφωνία και τα νέα δεδομένα που φέρνει.

Τη συμφωνία υπέγραψαν επίσης ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρόμπερτ Φίτσο.

«Θέτουμε τους όρους που θα καθορίσουν την παγκοσμιοποίηση τα επόμενα χρόνια. Τίποτα στις άλλες συμφωνίες δεν πρόκειται να βρεθεί κάτω από το επίπεδο που πετύχαμε σήμερα με τον Καναδά» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτευχτεί ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με το Βέλγιο και ευχαρίστησε την καναδική πλευρά για την "υπομονή" της. Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπεραμύνθηκε των επιλογών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν "έχει γίνει καμία υποχώρηση" από την πλευρά της Ευρώπης. "Δεν επικρίνω αυτούς που μας επικρίνουν. Τους ακούω και καλό θα ήταν να ακούν και αυτοί τι λένε κάποιοι άλλοι" ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, δηλώνοντας "ενοχλημένος" που μπορούν κάποιοι να σκέφτονται ότι "η Ευρώπη θα θυσίαζε τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό αυτής της συμφωνίας".

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συμφωνία δείχνει πόσο ωφέλιμο είναι το εμπόριο για τη μεσαία τάξη. Θα καταστήσουμε σαφές πόσο καλό είναι για τις οικονομίες μας αλλά και για τον κόσμο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό. Ο Καναδός πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια "ιστορική" συμφωνία που είναι επωφελής για όλους. Ερωτηθείς σχετικά με την αναβολή της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Καναδά, λόγω των βελγικών αντιδράσεων, ανέφερε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έγινε αντιληπτός o τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ. "Είχαμε προγραμματίσει να υπογράψουμε αυτήν τη συμφωνία πριν από τρεις ημέρες, την υπογράφουμε σήμερα", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά. "Αυτό δεν κάνει τεράστια διαφορά στο θετικό οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει για δεκαετίες γι' όλους τους πολίτες μας" κατέληξε.

"Τα γεγονότα και οι αριθμοί δεν αρκούν" υπογράμμισε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι πολιτικοί έρχονται αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση της "πραγματικότητας που δεν βασίζεται στα γεγονότα" και της "πολιτικής που ξεπερνάει την αλήθεια". "Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και η παγκοσμιοποίηση έχουν προστατέψει εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα, τη φτώχεια και τις συγκρούσεις" τόνισε συμπληρώνοντας πως "λίγοι όμως το ξέρουν".

Πανηγυρική ατμόσφαιρα

Από νωρίς η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική. Με έναν σφικτό εναγκαλισμό και την φράση «επιτέλους» υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρεντό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.

Για τη συμφωνία υπήρξαν πολύχρονες διαπραγματεύσεις που κράτησαν ως και δύο μέρες πριν, όταν και τελικά κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις και του τοπικού κοινοβουλίου της Βαλλονίας στο Βέλγιο ώστε και οι «28» να ανάψουν ομόφωνα «πράσινο φως» σε μία συμφωνία που δημιουργεί νέα δεδομένα στην ενιαία αγορά της ΕΕ που πλέον με τη σημερινή συμφωνία θα περιλαμβάνει και τον Καναδά με βάση τους όρους που τίθενται σε ισχύ.

Λίγο αργότερα οι τρεις άνδρες κατευθύνθηκαν στο γραφείο του κ. Τουσκ

«Είναι μία ιδιαίτερη μέρα κατά την οποία γιορτάζουμε τη συνεργασία μας», είπε εισαγωγικά κατά την έναρξη της Συνόδου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ πριν αποχωρήσουν οι κάμερες απ' την αίθουσα.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο κτίριο για τη Σύνοδο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «είναι μία σημαντική ημέρα για την ΕΕ και τον Καναδά. Θέτουμε τους διεθνή στάνταρτς που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι με τους οποίους είμαστε σε διαπραγμάτευση. Έχουμε 20 διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη και σήμερα θέτουμε τα στάνταρτς, τα οποία θέλουμε να αποδεχθούν και οι υπόλοιποι», δήλωσε νωρίτερα προσερχόμενος . Μία δήλωση - «μήνυμα» προς και την αμερικάνικη πλευρά καθώς οι συζητήσεις για μία αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ έχει παγώσει.

Σε ανάλογο ύφος και η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που συμμετέχει στη Σύνοδο: «Αυτή είναι μία ωραία ημέρα για την ΕΕ και Καναδά. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις έχουμε φτάσει στο σημείο υπογραφής σήμερα και αυτό καταδεικνύει ένα στάνταρ για τις μελλοντικές διεθνείς μελλοντικές συμφωνίες στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Διασφαλίζουμε τα επίπεδα περιβάλλοντος, κοινωνίας, κατανάλωσης, αγροτιάς και κοινωνικής ασφάλειας από τη μια πλευρά και παράλληλα ανοίγουμε νέα κεφάλαια εμπορίου».

«Είναι μία πολύ καλή μέρα για τον Καναδά και την ΕΕ, είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ», δήλωσε η υπ. Εμπορίου του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ εμφανώς βιαστική μιας και είχε καθυστερήσει για τη Σύνοδο. Σε σχετική ερώτηση που της έγινε μάλιστα δήλωσε πως «η Ευρώπη μπορεί να επιτυγχάνει σημαντικές συμφωνίες. Το κάνει σήμερα με τον Καναδά...»

Keywords
Τυχαία Θέματα