Ξεκίνησε η κούρσα για το καλύτερο κινεζικό "Tesla"

O William Li δεν είναι ο τυπικός Κινέζος επιχειρηματίας που ασχολείται με τεχνολογικές επιχειρήσεις. Ο ιδρυτής της startup NextEV Inc έχει στο νου του μεγαλόπνοα σχέδια για να εκπλήξει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας, με "πλάτη" την χρηματοδότηση από venture capitalists όπως η Sequoia Capital και η Hillhouse Capital. Ο Li, επίσης, έχει ως έμπνευσή του τον ιδρυτή της Tesla

Motors, Elon Musk.

Παρόλα αυτά ο ίδιος δίνει στον εαυτό του ποσοστό επιτυχίας στις αγορές της Κίνας της τάξης του... 5%. Επίσης πιστεύει πως η πλειονότητα των επιχειρηματικών μοντέλων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα καταλήξει στα αζήτητα.

Ένας τέτοιος... προσγειωμένος ρεαλισμός μάλλον είναι σωστός. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συγκεντρώνονται για το Beijin Auto Show 2016, και ροή κεφαλαίων περικλείει την αγορά ενεργειακά πρωτοπόρων οχημάτων, όπως τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά και τα οχήματα με τις κυψέλες καυσίμων. Στη χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την επέκταση των πόλεων, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες και startups φαίνεται πως έχουν βρει ένα βαθύ χρυσωρυχείο.

Αυτή τη στιγμή, η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κυριαρχείται από την BYD, μία αυτοκινητοβιομηχανία από τη Shenzhen, το 9% της οποίας ανήκει στην Berkshire Hathaway του Warren Buffett. H εταιρεία κατέχει το 18% μεριδίου της αγοράς της Κίνας.

Η Tesla είναι και αυτή παρούσα στην Κίνα, όπου πουλά το Model S και το Model X, αν και θα ήθελε να είχε μεγαλύτερη παρουσία.

Οι Foxconn Technology, Tencent και China Harmony New Energy Auto έχουν δημιουργήσει και αυτές τη δική τους συμμαχία.

Ο δισεκατομμυριούχος Jia Yueting κάνει και αυτός τις δικές του κινήσεις.

Με όλους τους προαναφερθέντες, παρόντες, ο Li είναι λογικό πως "κρατά μικρό καλάθι". Το επόμενό του βήμα θα είναι να σχεδιάσει και να παράγει, αλλά και να πουλήσει ένα αυτοκίνητο για τις μάζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα