Ξεκίνησαν οι επαφές για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου

Με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά, ο ΟΔΔΗΧ ανεβάζει στροφές για την επόμενη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές που θα γίνει αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και εφόσον κλείσει και τυπικά η εκκρεμότητα της γ' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη γίνονται βολιδοσκοπήσεις στην αγορά ενώ η διαδικασία θα κινηθεί αποφασιστικά στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, πάντα

υπό την προϋπόθεση των ομαλών εξελίξεων.

Η νέα έκδοση αφορά 7ετές ομόλογο, όπως εξάλλου είχε γράψει το newmoney.gr ήδη απ' τον περασμένο μήνα. Κάτι που ενίσχυσε χθες με δηλώσεις του κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters για τις προθέσεις και το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου ώστε να δημιουργηθεί ως τον Αύγουστο ένα «μαξιλάρι» 19 δισ ευρώ. Στόχος της επερχόμενης έκδοσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η άντληση 3 δισ ευρώ περίπου. Εφόσον αυτά συγκεντρωθούν μάλιστα και από νέους επενδυτές, τότε το σήμα θα θεωρείται θετικό, φυσικά μαζί με το επιτόκιο που θα κλειδώσει.

Καθώς αυτή κατ' ουσίαν θα είναι και η πρώτη προσπάθεια άντλησης νέων κεφαλαίων έπειτα από τις εκδόσεις του 2014 η σημασία της είναι κρίσιμη για την εξαγωγή απτών συμπερασμάτων για το εάν μπορεί η χώρα να σταθεί στις αγορές λίγους μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης και ενώ ήδη στη Φρανκφούρτη ευθέως μιλούν για μία «υβριδική λύση» στη μετά το μνημόνιο εποχή.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως η έκδοση υπό τις παρούσες συνθήκες έχει τις προϋποθέσεις να υπερκαλυφθεί με ευχέρεια, ειδικά εάν επιβεβαιωθεί η αναβάθμιση του αξιόχρεου απ' τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's την προσεχή Παρασκευή. Ευνοϊκή φαίνεται και η διεθνής συγκυρία με τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων αυτή τη στιγμή να αναζητούν αποδόσεις κυρίως στα χρεόγραφα της Ευρω-περιφέρειας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κινείται σήμερα στην περιοχή του 3,75% και του 5ετούς στην περιοχή του 2,85%. Το 2ετές ομόλογο κινείται πέριξ του 1,42%. Σημειωτέον ότι οι αντίστοιχες αποδόσεις των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων είναι 1,78%, 0,47% και 0,17% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα