Ξεκινά η δίκη των 35 κατηγορούμενων για την υπόθεση του ΤΤ

Αφορά σε δανειοδοτήσεις την περίοδο 2008 - 2010, οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκινά σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αφορά σε δανειοδοτήσεις την περίοδο 2008 - 2010 και οι

οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Συνολικά 35 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων στελέχη του ΤΤ και γνωστοί επιχειρηματίες, αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση είναι για απιστία και απάτη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως Εφετών Μαρίας Σουκαρά-Κατσικάρδη προς το Συμβούλιο Εφετών, η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από την υπόθεση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, «με τη συνολική ανεπάρκεια των προβλέψεων να ξεπερνά τα 88 εκατομμύρια ευρώ». Το ποσό αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα αυτό, σε γνωστούς επιχειρηματίες, χωρίς να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.

Στην περίπου 1.000 σελίδων πρόταση της, η Εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία επεσήμανε ότι: «Στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων», υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 μετά από εντολή της Εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την υπόθεση, ενώ εκδόθηκαν από τους ανακριτές Διαφθοράς εντάλματα σύλληψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα