Βυθίζεται το πετρέλαιο - Προς έκτακτη συνεδρίαση ο ΟΠΕΚ

Απώλειες άνω του 6% καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, που αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, καθώς η αγορά μαύρου χρυσού πέφτει στη δίνη της πτώσης στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στην εντεινόμενη κρίση στην Ουάσινγκτον.

Στη Wall ο Dow Jones έκανε βουτιά άνω των 600 μονάδων, ενώ ο S&P 500 έκλεισε σε επίπεδα bear market, στον απόηχο του κυβερνητικού λουκέτου και των πληροφοριών περί σκέψεων του Ντόναλντ Τραμπ να απολύσει

τον επικεφαλής της Fed, μετά τον νέο γύρο αύξησης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η πώληση ριψοκίνδυνων assets την Παραμονή των Χριστουγέννων ενέτεινε τη βουτιά σε χαμηλά τριών μηνών του πετρελαίου. Μέχρι στιγμής, το αμερικανικό αργό έχει χάσει σχεδόν 45% από τα υψηλά 52 εβδομάδων που κατέγραφε στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ το μπρεντ έχει απολέσει 42% την ίδια περίοδο.

«Η καθοδική πίεση θα επιμείνει», αναφέρει στο CNBC ο Τζον Κιλντούφ, του ενεργειακού hedge fund Again Capital .

To προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παράδοσης Φεβρουαρίου 2019 σημειώνει απώλειες 6,38% ή 2,91 δολ. στα 42,68 δολ/βαρέλι, σε χαμηλό 18 μηνών.

Το προθεσμιακό του μπρεντ παράδοσης Φεβρουαρίου 2019 καταγράφει απώλειες 6,19% ή 3,33 δολ. οριακά πάνω από τα 50 δολ/βαρέλι ($50,49), σε χαμηλό 16 μηνών.

Την περασμένη εβδομάδα το μπρεντ έχασε 11% ενώ για το αμερικανικό μπρεντ ήταν η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων τριών ετών.

Η πτώση του πετρελαίου κατά το δ' τρίμηνο, τροφοδοτείται από τις ανησυχίες για την αύξηση της υπερπροσφοράς στην αγορά. Οι κορυφαίοι παραγωγοί, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία προχώρησαν σε ρεκόρ αντλήσεων τους τελευταίους μήνες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με προβλέψεις, η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί πιο αργά από ό, τι προβλεπόταν το 2019. Η οικονομική πίεση στις αναδυόμενες αγορές, τα αυξανόμενα επιτόκια και οι εμπορικές εντάσεις τροφοδοτούν τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα επιβάρυνε και την κατανάλωση καυσίμων.

Έτοιμος για έκτακτη συνάντηση ο ΟΠΕΚ

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την έγκριση του ΟΠΕΚ και των εταίρων του για την εφαρμογή ενός ακόμη γύρου περικοπών στην παραγωγή, ο οργανισμός είναι έτοιμος να επεκτείνει αυτές τις περικοπές καθώς οι διεθνείς τιμές συνεχίζουν να παίρνουν την κατιούσα.

Το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο τον υπουργό πετρελαίου των ΗΑΕ, ότι ο ΟΠΕΚ είναι διατεθειμένος να συγκαλέσει μια έκτακτη συνάντηση καθώς εισέρχεται ξανά στη λογική του «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι εννέα παραγωγοί πετρελαίου συμφώνησαν να μειώσουν τη συνδυασμένη παραγωγή τους κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με το μερίδιο του ΟΠΕΚ να φθάνει τα 800.000 bpd. Ωστόσο, η είδηση δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει την αγορά που ανησυχεί για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια για τη ζήτηση αργού πετρελαίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κουβέιτ, ο υπουργός πετρελαίου των ΗΑΕ δήλωσε ότι δεν θα ήταν πρόβλημα για το καρτέλ να παρατείνει την περίοδο των περικοπών, αρχικά κατά 4 μήνες, αρχίζοντας από τον Ιανουάριο.

Αναλυτές πάντως διατηρούν την ψυχραιμία τους και αναφέρουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν στις αρχές του 2019, καθώς θα γίνουν οι περικοπές στην παραγωγή.

Το CNBC εκτιμά ότι το μπρεντ θα βρεθεί στα 65 δολάρια το βαρέλι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, ανεβαίνοντας στα 68 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο και στα 70 δολ. κατά το γ' τρίμηνο του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα