Βυθίζεται σε σπιράλ χρέους η Ιταλία

Ξεχάστε τα χτυπήματα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και το αυξανόμενο ασφάλιστρο κινδύνου στο Βερολίνο. Αυτό θα πρέπει να κρατάει τους λαϊκιστές στη Ρώμη άγρυπνους το βράδυ είναι άλλο: Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ήδη φτάσει στο σημείο όπου το χρέος των 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Ιταλίας θα μεγαλώνει γρηγορότερα από την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.

Η μέση σταθμισμένη απόδοση του κράτους πρέπει να μειωθεί σε περίπου 2,63% από 3,21% για να βγει από την επικίνδυνη ζώνη, δήλωσε ο Richard McGuire, επικεφαλής

του τμήματος στρατηγικής για τα επιτόκια της Rabobank.

Αυτή η απλή εξίσωση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για δημοσιονομικό περιορισμό κατά τη διάρκεια της διελκυστίνδας προς τους Ιταλούς πολιτικούς, ίσως περισσότερο από το πλέον διάσημο "spread" σε σχέση με τις αποδόσεις του δεκαετούς στη Γερμανία.

"Αν δεν μπορέσετε να αποκαταστήσετε κάποια αξιοπιστία, ενώπιόν σας βρίσκεται τώρα αυτός ο φαύλος κύκλος", δήλωσε σε συνέντευξη ο Richard McGuire, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για τα επιτόκια στην ολλανδική τράπεζα. "Η τροχιά του χρέους είναι πραγματικά κλειδί, και είναι ανερχόμενη."

Φυσικά, το σενάριο παίζει μόνο σταδιακά, καθώς η κυβέρνηση αρχίζει να αναχρηματοδοτεί σε αυξημένες αποδόσεις και έτσι τεστάρει τα όρια της δοκιμασίας.

Η επόμενη δημοπρασία ομολόγων της Ιταλίας είναι στις 26 Οκτωβρίου, ενώ οι αποφάσεις για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αναμένονται από τις S&P Global Ratings και από την υπηρεσία Moody's Investors Service, κάτι που θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του κόστους δανεισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα