Βύρων Νικολαΐδης: Ο Κωνσταντινουπολίτης πίσω από την ελληνική πολυεθνική των πιστοποιήσεων

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Είναι ο πρόεδρος του CEPIS, αλλιώς Council of European Professional Infor­matics Societies, δηλαδή των επαγγελματιών στις επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έφερε στην Ελλάδα το σύστημα ECDL, τον πλέον αξιόπιστο οργανισμό για να μπορεί κανείς να επιβεβαιώνει στην επαγγελματική και όχι μόνο κοινότητα όσα έχει διδαχθεί και γνωρίζει.

Ο κ. Βύρων Νικολαΐδης,

πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου PeopleCert πάνω απ' όλα, όμως, είναι Κωνσταντινουπολίτης. Ακόμα κι όταν τον συναντήσαμε στον εορτασμό των 20 ετών από την ίδρυση του ECDL στη Μάλτα, σε διεθνές συνέδριο παρουσία εκπροσώπων απ' όλο τον πλανήτη, δεν σταμάτησε στιγμή να μας αναλύει την κατάσταση στην Τουρκία, τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να προβαίνει σε εκτιμήσεις για το μέλλον της δύστροπης γειτονικής χώρας.

Εχοντας δημιουργήσει μια ελληνική πολυεθνική, η οποία πραγματοποιεί πιστοποιήσεις σε 165 χώρες του πλανήτη και ελέγχει ηλεκτρονικά όλες τις διαδικασίες, με τζίρο 27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 6% προέρχεται από την Ελλάδα, και με ΕΒΙTDA 5 εκατ. ευρώ, ο κ. Νικολαΐδης γνωρίζει από κρίσεις. Για την ακρίβεια, γνωρίζει και από τουρκικές και από ελληνικές κρίσεις καθώς τις έχει αντιμετωπίσει και τις δύο. Την τουρκική κρίση τη βίωσε στα πιο ταραγμένα χρόνια, την αντίστοιχη ελληνική τη βίωσε και βγήκε ακόμα πιο δυνατός από αυτή, χάρη στην ευφυΐα του και τη γρήγορη κατανόηση ότι μπορεί να κερδίσει έδαφος μόνο αν απεγκλωβιστεί από τη σύνθετη ελληνική πραγματικότητα.
Δημιουργώντας, λοιπόν, έναν πολυεθνικό οργανισμό πιστοποιήσεων βασίστηκε σε δύο κεντρικές κατηγορίες: τις πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών, οι οποίες φέρνουν το 90% των εσόδων, και τις πιστοποιήσεις γνώσεων και προσόντων πληροφορικής, που είναι το 10%.

Giga-deal

«Στις αρχές του έτους, ο όμιλός μας PeopleCert πραγματοποίησε μια νέα μεγάλη επιτυχία: την υπογραφή αποκλειστικής πολυετούς συμφωνίας με την Axelos Global Best Practice για την παροχή υπηρεσιών εξετάσεων και πιστοποίησης σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2018 η PeopleCert θα είναι ο μοναδικός πάροχος εξετάσεων της Axelos, πιστοποιώντας πάνω από 500.000 επαγγελματίες ετησίως σε περισσότερες από 160 χώρες. Η κίνηση αυτή θα είναι ευπρόσδεκτη από πάνω από 1.300 οργανισμούς κατάρτισης, καθώς και από επιχειρήσεις και επίδοξους επαγγελματίες που θα ωφεληθούν σημαντικά από μια πιο σύγχρονη, συνεπή και με γνώμονα την ποιότητα εμπειρία σε όλους τους τομείς», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης για ένα deal που φέρνει το ελληνικό γκρουπ με έδρα την Αθήνα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Axelos αποτελεί φορέα στον οποίο συμμετέχει το Βρετανικό Δημόσιο με ποσοστό 49% και ιδιωτικά κεφάλαια. «Η Axelos δημιουργήθηκε από το Βρετανικό Δημόσιο πριν από 25 χρόνια με στόχο να πιστοποιεί τον βαθμό και το επίπεδο υπηρεσιών του κράτους. Αυτοί ήταν που εξέδωσαν τα Best Practices σε τομείς όπως η πληροφορική και αλλού και πλέον εμείς συνεργαζόμαστε μαζί τους», τονίζει ο πρόεδρος του ομίλου PeopleCert. «Πλέον είμαστε στο... Champions League των πιστοποιήσεων. Για να κατανοήσετε τι σημαίνει αυτή η στρατηγική μας κίνηση, θα σας πω ότι ενώ σήμερα πραγματοποιούμε ετησίως 208.000 πιστοποιήσεις, από το 2018 θα κάνουμε 600.000 παγκοσμίως. Χτίζουμε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο 1.500 εξεταστικών κέντρων, με όλους τους διεθνείς, σοβαρούς φορείς να μας ακολουθούν, είτε πρόκειται για πιστοποιήσεις του Δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα», λέει. Με ήδη συμβασιοποιημένες συμφωνίες που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ για το 2017, ο στόχος για τον κ. Νικολαΐδη και το γκρουπ PeopleCert είναι ένας: το 2018 να ξεπεράσει σε τζίρο τα 100 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη γενικευμένη κρίση στη χώρα μας, ο οργανισμός του Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία από 100 άτομα έχει φτάσει σήμερα στα 240, με προοπτική να ξεπεράσει τα 340 άτομα έως το τέλος του χρόνου. Ας μην ξεχνάμε ότι όσον αφορά τις πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι μαθαίνουν αγγλικά. Γι' τον λόγο το 2015 η ελληνική εταιρεία εξαγόρασε τον φορέα City & Guilds, ενώ προστίθενται πιστοποιήσεις και για άλλες γλώσσες, όπως τα ισπανικά. Πλέον είναι τέτοιο το know-how του ελληνικού ομίλου που παρέχει υπηρεσίες και σχεδιασμό ακόμα και σε ξένες κυβερνήσεις, όπως στο υπουργείο Παιδείας της Νιγηρίας για το σύστημα γλωσσομάθειάς του κ.α.

Επιμένει ελληνικά

Παρά τη διεθνοποίηση του ομίλου του, ο κ. Νικολαΐδης επιμένει ελληνικά και να κρατά την εταιρεία στη χώρα μας. «Είναι μια δράση πατριωτική, και το εννοώ αυτό. Θέλω να επενδύω στα ελληνικά μυαλά γιατί τα πιστεύω. Εχουμε φιλότιμο και υπερηφάνεια και είμαστε πολύ καλοί επαγγελματίες. Πεισμώνουμε και στο τέλος τα καταφέρνουμε. Αν είχαμε και λογική, θα τους είχαμε σκίσει όλους», αναφέρει γελώντας. Ο ίδιος, πάντως, παραδέχεται ότι η Ελλάδα στις πιστοποιήσεις είναι πίσω. Στο Δημόσιο, για παράδειγμα, δεν έχουν υπάρξει δράσεις ενώ στον ιδιωτικό τομέα μόνο οι πολύ μεγάλες, διεθνείς και σοβαρές επιχειρήσεις κατανοούν την έννοια της πιστοποίησης. «Η τάση που έρχεται από το εξωτερικό είναι οι εργοδότες να μην κοιτούν τόσο τα πτυχία των πανεπιστημίων αλλά τις πιστοποιήσεις προσόντων. Δεν αμφισβητώ βεβαίως το πτυχίο και τις σπουδές. Φανταστείτε όμως ότι τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο πλέον είναι πελάτες μας και ζητούν με τη σειρά τους πιστοποιήσεις. Η Βρετανία ήδη αλλάζει το σύστημά της προς αυτή την κατεύθυνση. Και πώς να μην είναι έτσι, όταν ο σημερινός υπάλληλος γραφείου είναι ο... χθεσινός εργάτης». Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός όμιλος έχει να κάνει με αγορές όπως η Ινδία, που ίσως είναι η μεγαλύτερη αγορά του, με το operational κομμάτι να ανήκει στη χώρα μας. Και όλα αυτά για έναν όμιλο που από το 2013 τον φλερτάρουν διεθνείς επενδυτές για να τοποθετηθούν ή για να εισέλθει στο Χρηματιστήριο. «Είμαστε κερδοφόροι. Δεν έχουμε δάνεια. Αν πουλήσω, θα είναι λάθος. Δημιουργούμε λοιπόν κάτι πολύ μεγάλο που ενδέχεται να μας οδηγήσει σε άλλου είδους ανάπτυξη και εντελώς διαφορετικές επιλογές», μας λέει ο κ. Νικολαΐδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα