Βρυξέλλες: Το Who's Who των τρομοκρατών

Δύο αδέλφια «βουτηγμένα» στην παρανομία, ένας δημοσιογράφος, ένας αποτυχημένος φοιτητής και ο άγνωστος Χ: οι πέντε υπαίτιοι των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ένα «μείγμα» τρομοκρατών, οι οποίοι σε τίποτα δεν θυμίζουν το «κλασσικό προφίλ» που υπήρχε, μέχρι σήμερα, για όσους φανατίζονται και δεν διστάζουν να σκοτώσουν άνευ λόγου και αιτίας δεκάδες ανθρώπους.

Φεϊζάλ Σεφού

Θεωρείται ο «άνδρας με το καπέλο» που εικονίζεται στο video

του CCTV, μαζί με δύο ακόμη βομβιστές. Είναι ο πρώτος που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην θεωρούμενη ως πρωτεύουσα της Ε.Ε. Δημοσιογράφος, ο οποίος πέρυσι είχε κατηγορηθεί από τον δήμαρχο των Βρυξελλών ότι με τα άρθρα του προσπαθούσε να προσηλυτίσει ανθρώπους στους τζιχαντιστές. Συνελήφθη την Πέμπτη και εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και σε τρομοκρατικές ενέργειες». Η βελγική αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στο σπίτι του, αλλά δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά.

Ναζίμ Λαχράουι

Γεννημένος στο Μαρόκο, 24 ετών, αναγνωρίστηκε ως ένας εκ των δύο βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ θεωρείται ότι έχει εμπλακεί και στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Περιγράφεται από όσους των γνώριζαν ως καλός μαθητής, με «κόσμια» διαγωγή, ενώ φίλοι και συγγενείς υποστηρίζουν ότι ήταν ένας ήρεμος νέος που του άρεσε να παίζει φρίσμπι και ποδόσφαιρο. Το 2012 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Brussels Free University αλλά δεν τις ολοκλήρωσε. Η πίστη του στο Ισλάμ, σόκαρε την οικογένειά του, ενώ το όταν το 2013 ενημέρωσε τους οικείους του ότι πηγαίνει στη Συρία για να «πολεμήσει τους άπιστους», αυτοί έσπευσαν με τη σειρά τους να ενημερώσουν τις βελγικές δυνάμεις ασφαλείας. Επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς συνελήφθη στα σύνορα Αυστρίας-Ουγγαρίας. Ταξίδευε μαζί με τον υπαίτιο για τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεαλάμ, χρησιμοποιώντας ψεύτικο διαβατήριο με το όνομα Σουφιάν Καγιάλ. Οι αρχές βρήκαν δείγμα DNA του Λαχράουι στα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και σε εργαστήριο κατασκευής βομβών στην περιοχή Σάαρμπεκ των Βρυξελλών.

Ιμπραήμ ελ Μπακράουι

Ένας εκ των δύο βομβιστών στο αεροδρόμιο, 29 ετών και αδελφός του Χαλίντ, ο οποίος ανατινάχθηκε στο μετρό των Βρυξελλών. Τα δύο αδέλφια, ζώντας σε μία φτωχή γειτονιά της πόλης, είχαν κατηγορηθεί για κλοπές αυτοκινήτων, κλοπές και «κόντρες» με τις αστυνομικές αρχές. Το 2010 καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Συμμετείχε σε ληστεία στα γραφεία της Western Union, όπου και συνελήφθη. Αποφυλακίστηκε το 2014 και εντάχθηκε στον ISIS, πιθανώς στη Συρία ή στο Ιράκ. Η Τουρκία υποστήριξε ότι τον είχε συλλάβει τον Ιούνιο και τον απέλασε στην Ολλανδία ως «τρομοκράτη», αλλά οι βελγικές αρχές δεν κατόρθωσαν να τον συνδέσουν με τρομοκρατικές ενέργειες. Άφησε το μήνυμα: «Με κυνηγούν παντού. Δεν είμαι πια ασφαλής. Δεν ξέρω τι να κάνω».

Χαλίντ ελ Μπακράουι

Ο 27χρονος Χαλίντ ανατινάχθηκε στο σταθμό Μαλμπέκ του Βελγίου. Είχε καταδικαστεί σε 5ετή φυλάκιση το 2011. Σύμφωνα με τη λίστα της Interpol για τους τρομοκράτες ο Χαλίντ είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα με ψεύτικη ταυτότητα στην περιοχή Forest των Βρυξελλών, στο οποίο οι αστυνομικές αρχές έκαναν έφοδο στις 15 Μαρτίου. Κρύβονταν αρκετούς μήνες, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο πέμπτος άνθρωπος

Κανείς, μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζει την ταυτότητά του. Εμφανίζεται σε video του CCTV στο μετρό και αναζητείται από τις αρχές.

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα