Βρετανός υπουργός: Θα μετανιώναμε για πάντα ένα no-deal Brexit

Η Βρετανία θα μετάνιωνε για πάντα μια έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία και η βουλή θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αναφέρει σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός Επιχειρήσεων της χώρας Γκρεγκ Κλαρκ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα, το σύστημα μαζικών μεταφορών της χώρας κινδυνεύει με υπερφόρτωση σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, αναφέρουν οι «Times» του Λονδίνου, ενώ σύμφωνα με την «Guardian», αξιωματούχοι

έχουν εκφράσει φόβους ότι θα προκληθούν «βουνά από κοπριά και απόβλητα».

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου αλλά τον περασμένο μήνα βουλευτές απέρριψαν συντριπτικά την συμφωνία εξόδου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στην οποία είχε καταλήξει με τις Βρυξέλλες.

Χωρίς μια συμφωνία η Βρετανία διακινδυνεύει μεγάλη αναταραχή στις εμπορικές της σχέσεις με την Ε.Ε. αφήνοντας τις βρετανικές επιχειρήσεις έξω από τις πανευρωπαϊκές αλυσίδες προμήθειας προϊόντων, προειδοποίησε ο Κλαρκ.

«Αν φύγουμε χωρίς συμφωνία, το οποίο θεωρώ λάθος, θα μετανιώναμε για πάντα, θα γραφόταν στα βιβλία της Ιστορίας ακριβώς όπως και τα επιτεύγματα της πρώτης Βιομηχανικής Επανάστασης», τόνισε.

Το κοινοβούλιο χρειάζεται να εγκρίνει μια συμφωνία μέχρι τα μέσα αυτού του μήνα, πρόσθεσε, επικαλούμενος κάποιες επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει διστακτικές στην αποστολή προϊόντων στην Ιαπωνία ή τη Νότια Κορέα αν δεν είναι σαφές κατά πόσο θα επιβαρύνονταν με δασμούς όταν θα έφθαναν.

«Ο κόσμος λέει “τα πράγματα πάντα αποφασίζονται το 59ο λεπτό της 11ης ώρας”. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πού είναι το νήμα. Το νήμα δεν είναι η 29η Μαρτίου», υπογράμμισε ο Κλαρκ.

Η Μέι έχει υποσχεθεί μια ακόμη ψηφοφορία για το Brexit έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία που θα προκαλούσε χάος στο σύστημα Μεταφορών, σύμφωνα με έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι «Times» του Λονδίνου.

Προβλέπεται επίσης κυκλοφοριακό χάος σε κομβικές οδικές αρτηρίες της νοτιοανατολικής Αγγλίας εξαιτίας των τελωνειακών ελέγχων στα φορτηγά που επιχειρούν να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης από το Ντόβερ, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι για φεριμπότ στην Ευρώπη.

Σε άλλο δημοσίευμα, η «Guardian» αναφέρει ότι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η Βρετανία θα δυσκολευτεί στην εξαγωγή αποβλήτων και ζώων, γεγονός που θα οδηγήσει σε υπερβολικές συγκεντρώσεις απορριμμάτων και κοπριάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα