Βρετανικές εκλογές: Νίκη της Μέι αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Προβάδισμα στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι δίνουν τα πρώτα exit polls που ανακοινώθηκαν λίγα λεπτά μετά τις 12 το βράδυ. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 314 έδρες έναντι 266 εδρών που συγκεντρώνει το κόμμα των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο, χάνουν την αυτοδυναμία, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης και «αδύναμη» τη λαϊκή εντολή που επιζητούσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Την

τρίτη θέση καταλαμβάνει το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα με 34 έδρες, ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 14 έδρες. Τα exit polls πραγματοποίησαν η IPSOS Mori σε συνεργασία με την GFK για λογαριασμό του BBC, του ITV και του SKY.

Εάν επιβεβαιωθούν τα exit polls, αυτό θα είναι ένα άκρως απογοητευτικό αποτέλεσμα για την «Ομάδα της Τερέζα Μέι» που θα την καταστήσει ευάλωτη απέναντί σε μία αμφισβήτηση της ηγεσίας της κατά τη διάρκεια των δύο ευαίσθητων χρόνων των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με το σχέδιό της για το Brexit, σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί στο έλεος των ευρωσκεπτικιστών που ακολουθούν σκληρή γραμμή, περιορίζοντας το περιθώριό της να κάνει τις παραχωρήσεις που η ΕΕ μπορεί να ζητήσει για μία εμπορική συμφωνία ή για την μεταβατική περίοδο.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να νιώσουν την αδυναμία της και να επιδιώξουν να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον της. «Οτιδήποτε λιγότερο από μια πλειοψηφία των 50 εδρών μοιάζει με στοίχημα που δεν έχει αποπληρωθεί και θα ήταν λιγότερο πιθανό να διαγωνιστεί (η Μέι) στις επόμενες εκλογές», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Bloomberg δήλωσε ο Αντριου Ράσελ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν προκήρυξε εκλογές η Τερέζα Μέι, το κόμμα της είχε δημοσκοπικό προβάδισμα 24 μονάδων, ποσοστό που πλέον μοιάζει αδύνατο να διατηρήσει.

Έντονα πτωτικά αντέδρασε η στερλίνα μετά τα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε στο 1,2704 έναντι του δολαρίου, σε νέο χαμηλό από τις 18 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα