Βρετανία: Υπό εξέταση η αγορά επενδύσεων μέσω πλατφόρμας ύψους £500 δισ.

Η βρετανική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή (FCA) ετοιμάζει μελέτη της αγοράς σχετικά με τη χρήση διαδικτυακής πλατφόρμας για την πώληση επενδυτικών προϊόντων στους καταναλωτές.

Η αγορά της πλατφόρμας έχει σημειώσει γοργή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ύψους 500 δισ. στερλινών πέρυσι, έναντι 108 δισ. το 2008.

Μεταξύ των εταρειών που προσφέρουν διαδικτυακά πόρταλ για την πώληση κεφαλαίων είναι οι Hargreaves Landsdown και Vanguard Group.

Οι πλατφόρμες επιτρέπουν στους επενδυτές να συγκρίνουν

προϊόντα και να συγκεντρώνουν τα χρήματά τους, πετυχαίνοντας καλύτερες αποδόσεις.

Ωστόσο, η FCA αναφέρει πως η σχέση μεταξύ προμηθευτών, διαχειριστών assets και χρηματοοικονομικών συμβούλων έχουν τη δυνατότητα να στρεβλώνουν «τον ανταγωνισμό, ενθαρρύνοντας τις πλατφόρμες να λειτουργούν προς το συμφέρον εκείνων με τους οποίους έχουν εμπορικές σχέσεις και όχι προς το συμφέρον του καταναλωτή».

«Με την αυξανόμενη χρήση των πλατφορμών, θέλουμε να αξιολογήσουμε αν ο ανταγωνισμός μεταξύ τους λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών» δήλωσε ο Christopher Woolard, εκτελεστικός διευθυντής της FCA για τη στρατηγική και τον ανταγωνισμό.

Η FCA σχεδιάζει να δημοσιεύσει ενδιάμεση έκθεση έως το καλοκαίρι του 2018, καθορίζοντας προκαταρκτικά συμπεράσματα και τομείς ενδιαφέροντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα