Βρετανία: Σημαντική άνοδος στις λιανικές πωλήσεις παρά την αναταραχή του Brexit

Ανοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες που επικρατούν αναφορικά με το Brexit.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά +1% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -0,7% τον Δεκέμβριο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,2%.

Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +4,2% έναντι ετήσιας ανόδου

+3,1% τον Δεκέμβριο του 2018 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +3,4%.

Όσον αφορά τις βασικές λιανικές πωλήσεις, από τις οποίες εξαιρούνται οι πωλήσεις οχημάτων και βενζίνης, σημειώθηκε μηνιαία άνοδος κατά +1,2% ενώ η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο +4,1%.

Για το σύνολο του τριμήνου Νοεμβρίου 2018-Ιανουαρίου 2019, ο συνολικός όγκος λιανικών πωλήσεις αυξήθηκε κατά +0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Philipp Gutzwiller, επικεφαλής λιανικού εμπορίου στην Lloyds Bank Commercial Banking, δήλωσε ότι τα στοιχεία της Παρασκευής ήταν "αναμφισβήτητα θετικά", αν και η μεγαλύτερη εικόνα παρέμεινε αυτή των επιφυλακτικών δαπανών.

"Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του να δελεάζεις τους καταναλωτές με ευκαιρίες και να τους πείθεις να συνεχίσουν να αγοράζουν μόλις οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου και οι αγορές της νέας χρονιάς τελειώνουν εν τούτοις", πρόσθεσε.

"Η ποσότητα αγορών στα καταστήματα κλωστοϋφαντουργικών ειδών, ενδυμάτων και υποδημάτων σημείωσε ισχυρή ετήσια άνοδο κατά +5,5% καθώς τα καταστήματα εκμεταλλεύτηκαν τις πωλήσεις του Ιανουαρίου, με την ετήσια πτώση των τιμών στο 0,9%", σχολιάζει η ONS μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα