Βραζιλία: «Σώσε τον Λούλα» η εντολή στη Ρούσεφ

Πιθανή ανάληψη υπουργικού θώκου για να υπάρξει προστασία του από τις εισαγγελικές αρχές

Έντονες πιέσεις προκειμένου να «σώσει» τον προκάτοχό της Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, από αρκετά μέλη του κόμματός της, δέχεται η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή.

Οι πιέσεις αφορούν την υπουργοποίηση του κ. Λούλα, αν ούτε ο ίδιος ούτε η κυρία Ρούσεφ φαίνεται να συμφωνούν και πολύ με την ιδέα. Οι πιέσεις ακολουθούν τη σύλληψη

του πρώην προέδρου της Βραζιλίας την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ανακρίθηκε από τις αρχές για το σκάνδαλο χρηματισμού στο οποίο εμπλέκεται η Petrobras και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος.

Το ενδεχόμενο ο κ. Λούλα να αναλάβει κάποιον υπουργικό θώκο είχε συζητηθεί και πριν από έξι μήνες, με πιθανότερη θέση αυτήν του υπουργού Εξωτερικών, όπως ανέφερε μία ακόμη ανώνυμη πηγή.

Βάσει του νόμου που ισχύει στη Βραζιλία, μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μπορεί να δώσει έγκριση για έρευνες, φυλάκιση και εκδίκαση υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται μέλη του κοινοβουλίου.

Το να τοποθετηθεί σε υπουργικό θώκο ο κ. Λούλα μπορεί να αποδειχθεί αρνητική εξέλιξη για τον ίδιο, σύμφωνα με τον David Fleischer, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Universidade de Brasilia. «Θα μοιάζει σαν εν μέρει παραδοχή της ενοχής και θα συνδέσει άρρηκτα τη μοίρα της Ρούσεφ και του Λούλα», όπως σημειώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα