Βραβείο για τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της METRO

Βραβείο για τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού απέσπασε η METRO AEBE, στο πλαίσιο του 20ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού από την εταιρεία KPMG.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατωπόδη, διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της απασχόλησης στον κλάδο του λιανεμπορίου είναι δυστυχώς συντονισμένη με τη

γενικότερη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η αυξημένη φορολογία, οι χαμηλότερες αμοιβές και το κλίμα αβεβαιότητας επηρεάζει καθημερινά όλους, καταναλωτές και επιχειρηματίες και διαμορφώνει ανάλογα τις συμπεριφορές τους.

Ευτυχώς, όπως σημειώνει ο ίδιος, το λιανεμπόριο αποτελεί ακόμα, έναν από τους παραδοσιακούς πυλώνες της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Οι συνθήκες εργασίας όμως έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Οι όροι της απασχόλησης έχουν αλλάξει αρκετά και συναντάμε και μορφές απασχόλησης που δεν τις είχαμε συνηθίσει. Από την άλλη, η ανεργία και η έλλειψη ευκαιριών και ανεύρεσης εργασίας ωθεί τους εργαζόμενους σε νέες επιλογές με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά απασχολουμένων στο πλαίσιο των νέων αυτών μορφών απασχόλησης.

Και συνεχίζει: "Όλα τα παραπάνω συνηγορούν αναμφισβήτητα στην επαναδιαμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου. Οι επιχειρήσεις που είναι υγιείς και αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προσαρμοστούν και να αντιδράσουν άμεσα στα νέα δεδομένα, θα είναι ωφελημένες και θα κερδίσουν σημαντικά μερίδια αγοράς. Η METRO, μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες του κλάδου, πορεύεται σε αυτό το πλαίσιο. Η απόφαση της Διοίκησης της εταιρείας, πριν ένα περίπου χρόνο, να ενσωματώσει το δίκτυο καταστημάτων της Βερόπουλος και τους εργαζομένους του ήταν απόρροια της υγιούς οικονομικής κατάστασης της και της προσπάθειας για αύξηση μεριδίου αγοράς. Το έργο της εξαγοράς απαιτούσε προσεκτική οργάνωση και μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο των εργαζόμενων στον οργανισμό προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Το κεφάλαιο Ανθρώπινο Δυναμικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα. Η ένταξη περισσότερων από 4.000 νέων εργαζομένων σε έναν οργανισμό δεν είναι εύκολη υπόθεση και αποτέλεσε το πιο σημαντικό στοίχημα της εταιρείας!

Όμως, δε θα προχωρούσαμε ποτέ στην εξαγορά του δικτύου της Βερόπουλος, αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να κάνουμε εκπτώσεις στην κουλτούρα και στις αξίες που μας χαρακτηρίζουν από την ίδρυση της εταιρείας. Σε αυτό το πλαίσιο όχι μόνο διασφαλίσαμε τις περίπου 4.000 θέσεις εργασίας που προϋπήρχαν, αλλά προχωρήσαμε και σε περισσότερες από 1.100 νέες προσλήψεις, φτάνοντας σε ένα συνολικό αριθμό εργαζομένων στον όμιλο μεγαλύτερο των 10.000! Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίσαμε την αποτελεσματική λειτουργία όλων των καταστημάτων, προσφέροντας στους πελάτες μας άρτιες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα.

Πέραν των τεχνικών ενεργειών που ήταν φυσικά απαραίτητες, όπως ανακαινίσεις κτιρίων, εγκατάσταση νέου εξοπλισμού και λογισμικού κλπ. δώσαμε πολύ μεγάλη έμφαση στο να ενταχθεί όσο γίνεται πιο ομαλά στο νέο δίκτυο, ο κάθε εργαζόμενος της Βερόπουλος. Για αυτό το λόγο φροντίσαμε να υπάρξει διαφάνεια και ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που πραγματοποιήσαμε, τόσο μέσω προσωπικών συναντήσεων, συνεδρίων για τα στελέχη των καταστημάτων, αλλά και με επιστολές που στάλθηκαν σε κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστά. Οι εκπαιδεύσεις μας εστιάστηκαν στους νέους συναδέλφους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι 3.100 εργαζόμενοι παρακολούθησαν επιτυχώς ψηφιακά προγράμματα, μέσω των οποίων εκπαιδεύτηκαν στη λειτουργία των τμημάτων που εργάζονται, τόσο σε επίπεδο προϊόντων, υπηρεσιών αλλά και διαδικασιών. Δημιουργήσαμε επίσης ομάδες αποτελούμενες από έμπειρους συναδέλφους των My Market, οι οποίοι επισκέφτηκαν 149 καταστήματα και εκπαίδευσαν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Προσπαθώντας να εξισώσουμε τις εργασιακές συνθήκες, παροχές και αμοιβές όλων των εργαζόμενων, προβήκαμε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σε αυξήσεις σε όλους τους συναδέλφους που αμείβονταν με βασικό μισθό και καθιερώσαμε 5νθήμερη εργασία αντικαθιστώντας το μέχρι τότε 6ήμερο πλαίσιο εργασίας που ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι σαν εταιρεία ο κατώτατος μισθός που δίνουμε είναι αρκετά παραπάνω από τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ. Επίσης, ανάλογα με το επίπεδο της θέσης οι εργαζόμενοι μπορούν να απολαμβάνουν προνόμια όπως παροχή ιδιωτικής ασφάλισης, εταιρικού οχήματος και κινητού, διευκολύνοντας την εργασιακή τους καθημερινότητα αλλά και την προσωπική τους ζωή.

Είμαστε ευτυχείς που οι προσπάθειες μας αυτές αναγνωρίστηκαν και πρόσφατα στο πλαίσιο του 20ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού και κατά την απονομή των αντίστοιχων Βραβείων από την εταιρεία KPMG, όπου διακριθήκαμε ως η «Επιχείρηση με την καλύτερη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού κατά την εξαγορά/ συγχώνευση άλλης εταιρείας»".

Keywords
Τυχαία Θέματα