«Βραχνάς» για κυβέρνηση και Ευρωπαίους το ΔΝΤ αλλά… μένει στο πρόγραμμα

Τη διάσταση απόψεων που υπάρχει όχι μόνο μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ταμείο, ανέδειξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα για ουσιαστική επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τις κεφαλές του Κουαρτέτου μέσα στην εβδομάδα.

«Είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τους Θεσμούς την Τετάρτη. Περιμένουμε να καθοριστεί στο EuroWorking

Group της Δευτέρας» σημείωσε αρχικά η κυβερνητική πηγή ενώ προσέθεσε πως: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε το ΔΝΤ, κανείς δεν το θέλει, ούτε το ίδιο θέλει, μόνο η Γερμανία το θέλει. Και αναζητούμε λύση, ώστε να παραμείνει τεχνικός σύμβουλος».

Η ουσία είναι πλέον πως η παρουσία του ΔΝΤ λογίζεται ως «πρόβλημα», όχι μόνο από την ελληνική πλευρά, αλλά και από τους Ευρωπαίους, καθώς η άκαμπτη στάση που τηρεί το Ταμείο σχεδόν σε κάθε πτυχή της διαπραγμάτευσης θεωρείται πια ως ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας καθυστέρησης της διαδικασίας αλλά και ως ο βασικός «κίνδυνος» τυχόν εκτροχιασμού! Κι όλοι, Κομισιόν, ΕΚΤ και φυσικά η Αθήνα, θα ήθελαν να 'απαλλαγούν' από το βραχνά αυτόν, αλλά η εμμονή της Γερμανίας στην παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, οδηγεί τους υπολοίπους στην αναζήτηση «ρόλων» για το ΔΝΤ, με επικρατέστερο τον ρόλο του «τεχνικού συμβούλου». Μένει βεβαίως να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση εάν ο... «τεχνικός σύμβουλος» θα μπορεί ενδεχομένως να μπλοκάρει μελλοντικά τις διαδικασίες σε περίπτωση κάθετης διαφωνίας του!

Σε κάθε περίπτωση η «ενόχληση» κυρίως της Αθήνας από τη στάση του ΔΝΤ μεγεθύνεται και με τις συνεχείς παρεμβάσεις στελεχών του Ταμείου. Αποκορύφωμα αυτών, τις τελευταίες ημέρες, το δημοσίευμα του Σαββάτου στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με τίτλο "Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;", στο οποίο υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών της προς τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!

Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ αναγράφεται: «Το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά την προθυμία πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισχυρότερες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του γ΄ προγράμματος, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση», βάσει του δημοσιεύματος, ενώ επισημαίνεται πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό.

«Το ΔΝΤ επιμένει στις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων των Ελλήνων και μπλοκάρει την εδώ και καιρό εκκρεμούσα έκθεση αξιολόγησης, που πρέπει να δώσει το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο γ΄ πακέτο διάσωσης. Οι ειδικοί του επισημαίνουν ότι οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μόνιμα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το έτος. Επειδή δεν καταφέρνουν να φορολογήσουν επαρκώς τους εύπορους, πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις», καταλήγει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα