Βουτιά στις αγορές Ευρώπης και Ασίας - Καταρρέει η τουρκική λίρα

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Διεθνές sell-off αρχής γενομένης από Ασία καταγράφηκε σήμερα σε ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις μετοχών -κυρίως βιομηχανιών- και άλλους να σπεύδουν στην ασφάλεια των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων.

Από το κύμα πωλήσεων δε γλίτωσε και το ελληνικό Χρηματιστήριο (-0,75%). Στην Ευρώπη τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο DAX στη Φρανκφούρτη (-1,50%) κι ο MIB στο Μιλάνο (1,73%), ενώ ανεξέλεγκτη ήταν η πτώση στην Τουρκία, με τη λίρα να διολισθαίνει

σε ιστορικά χαμηλά στις πέντε λίρες/δολάριο.

Στο μεταξύ άλλος... αέρας πνέει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, καθώς η Wall Street απολαμβάνει τα ασύλληπτα ρεκόρ της Apple (που μόλις ξεπέρασε το $1 τρισ. κεφαλαιοποίηση), με τον τεχνολογικό κολοσσό να ωθεί υψηλότερα τον Nasdaq (+1,24%), «συμπαρασύροντας» και τον S&P 500 (+0,50%) παρόλο που ξεκίνησε πτωτικός, εν μέσω νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.

Τι πυροδότησε το sell-off

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις ότι η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς όχι 10% όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ,., ενίσχυσε το ενδεχόμενο ενός αναπόφευκτου εμπορικού πολέμου, τρομάζοντας τους επενδυτές στην Ασία και στέλνοντας τα κινεζικά χρηματιστήρια σε απώλειες άνω του 2,3%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε περισσότερο από 1%.

Ο αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαιτχάιζερ ανακοίνωσε χθες ότι έχει λάβει οδηγίες από τον πρόεδρο Τραμπ «να εξετάσει την αύξηση του προτεινόμενου επιπέδου στους νέους δασμούς από το 10% στο 25%».

«Η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να καλεί την Κίνα να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές, να ανοίξει την αγορά της και να εμπλακεί πραγματικά στον ανταγωνισμό των αγορών», αναφέρει ο Λαιτχάιζερ σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα και προσθέτει: «Υπήρξαμε πολλοί συγκεκριμένοι για τις αλλαγές που θα πρέπει να δρομολογήσει η Κίνα. Δυστυχώς, αντί να αλλάξει την επιβλαβή συμπεριφορά της, η Κίνα παρανόμως προέβη σε αντίποινα κατά των Αμερικανών εργατών, αγροτών και επιχειρηματιών».

Πάντως, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας απάντησε χθες κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, ότι το Πεκίνο θα ανταποδώσει εάν επιβληθούν νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ, ενώ προεξόφλησε ότι η αμερικανική πίεση δεν θα φέρει αποτέλεσμα και υπενθύμισε ότι το Πεκίνο ανέκαθεν τασσόταν υπέρ του διαλόγου για την επίλυση διενέξεων για το εμπόριο.

Τα διεθνή ταμπλό - Κέρδη σε Nasdaq, S&P από Apple - Απώλειες σε Ευρώπη/Ασία

Πιέσεις από Siemens, BMW στη Γερμανία

Πιέσεις δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να καταγράφει μεγάλη πτώση, καθώς τα αποτελέσματα των Siemens και BMW απογοήτευσαν τους επενδυτές.

O DAX στη Φρανκφούρτη βούτηξε 1,49% στις 12.547 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,9% στις 7.577 μονάδες, μετά την ομόφωνη απόφαση της Bank of England να αυξήσει τα επιτόκια στο 0,75% από 0,50%.

Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,64% στις 5.463 μονάδες.

Η μετοχή της Siemens αποδυναμώθηκε 4,9%, καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερα των αναμενόμενων έσοδα αν και τα κέρδη ήταν οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Απώλειες 0,7% κατέγραψε η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί σχεδόν 3%.

Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος επέστρεψαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Barclays για το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Societe Generale.

Καταρρέει η τουρκική λίρα

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η λίρα Τουρκίας μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Το τουρκικό νόμισμα διαμορφώνεται πάνω από το ορόσημο των 5 λιρών, στις 5,0924 λίρες/δολάριο.

Από τις αρχές του 2018 η λίρα Τουρκίας έχει υποχωρήσει 26%, λόγω της ανησυχίας για την αύξηση του πληθωρισμού και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, καθώς ο Erdogan ασκεί πιέσεις για χαμηλότερα επιτόκια.

Πιέσεις δέχθηκε και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με τον δείκτη BIST 100 να υποχωρεί 2,7%.

Η Άγκυρα απείλησε τις ΗΠΑ με αντίποινα ύστερα από τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας για την υπόθεση της σύλληψης και της φυλάκισης του Αμερικάνου πάστορα Andrew Branson.

Ο Branson κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και κατασκοπεία και ετέθη πριν από μόλις μία εβδομάδα σε κατ' οίκον περιορισμό, έπειτα από ενάμιση χρόνο φυλάκισης.

Με πάνω από πέντε τουρκικές λίρες «αγοράζεις» πλέον ένα δολάριο

Νέα κρίση στην Ιταλία

Αρνητικό είναι το κλίμα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, εν μέσω έντασης στον κυβερνητικό συνασπισμό Λέγκας του Βορρά - Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Το ζήτημα των διορισμών σε κρατικούς οργανισμούς εξακολουθεί να προκαλεί τριβές στην κυβέρνηση Conte, καθώς παρότι βρέθηκε λύση για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εκκρεμεί το ζήτημα της RAI.

To πρόβλημα προέκυψε όταν οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο πρότειναν τον Μαρσέλο Φόα για τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης RAI. H πρόταση δεν πέρασε για 4 ψήφους, καθώς την καταψήφισε ο Μπερλουσκόνι, τον οποίο και κατηγόρησε ο Σαλβίνι ότι συντάχθηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Την ίδια ώρα ο Μπερλουσκόνι δέχεται πιέσεις μέσα στο κόμμα του, το οποίο τον καλεί να μην υποχωρήσει στην κόντρα με τον Σαλβίνι, καθώς κινδυνεύει να γίνει παρακλάδι του.

Ο FTSE MIB υποχώρησε 1,76% στις 21.408 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 2,925% σε υψηλά πέντε εβδομάδων και του 2ετούς στο 0,975%, στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου. Το sell-off στην Ιταλία επεκτάθηκε σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, με τα ισπανικά, πορτογαλικά και ελληνικά ομόλογα να μη ξεφεύγουν.

Βουτιά στα ομόλογα του Νότου - Έσπευσαν στα 10ετή Γερμανίας-ΗΠΑ οι επενδυτές

Αυξάνονται τα spreads - Σχεδόν 4,1% έφτασε το ελληνικό 10ετές

Επιθετικές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα στα ευρωπαϊκά ομόλογα, κυρίως του Νότου, με την Ελλάδα να μην αποτελεί φυσικά εξαίρεση.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύτηκε σχεδόν 3,5% από το 3,974% στο 4,087%, ενώ νωρίτερα «φλέρταρε» επικίνδυνα με το 4,1%.

Επιδείνωση στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,90% και στην Ισπανία 1,47%

Την ίδια ώρα, το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται στο 0,47% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.

Αναλυτικότερα για τα ομόλογα εδώ.

Το διεθνές sell-off πυροδότησαν τόσο οι νέες εμπορικές ανησυχίες όσο και η τελευταίος «πονοκέφαλος» εξ Ιταλίας.

Οι επενδυτές στράφηκαν μαζικά στην ασφάλεια του γερμανικού bund, εκτοξεύοντας έτσι τα spreads ιδιαίτερα με τα ομόλογα του Νότου, ενώ ασφαλές καταφύγιο εμφανίζεται και το αμερικανικό 10ετές, στο οποίο παρατηρείται αποκλιμάκωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα