ΒοΕ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Αποκλείει νέα μείωση

Η Τράπεζα της Αγγλίας τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία νέα μείωση επιτοκίων φέτος και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι η συνεχιζόμενη ενίσχυση του πληθωρισμού, πιθανώς να αποτελέσει και αιτία ακόμη και για αύξησή τους κάποια στιγμή στο μέλλον.

Με την υποχώρηση της λίρας να οδηγεί ακόμη υψηλότερα τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της BoE, Mark Carney και τη Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, αναφέρουν ότι αυτά τα γεγονότα «επηρέασαν σημαντικά»

τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της οικονομίας. Έχοντας μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο, λόγω Brexit, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι η προηγούμενη εκτίμησή της για το ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα νέας μείωσης «έπαψε, πλέον, να ισχύει».

Η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί πέραν του στόχου του 2% και μάλιστα στις αρχές του επόμενου έτους και θα παραμείνει σε αυτά ή υψηλότερα επίπεδα, για διάστημα μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 2,5% στα τέλη του 2019.

«Υπάρχουν όρια ανοχής», αναφορικά με την αύξηση του πληθωρισμού, υπογράμμισε η ΒοΕ, η οποία διατήρησε το βασικό επιτόκιο της Βρετανίας στο 0,25% και δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Προσέθεσε, πάντως, ότι η επίδραση της στερλίνας στον πληθωρισμός θα είναι προσωρινή και οποιαδήποτε άμεση σύνδεσή της με τη νομισματική πολιτική «θα έχει υψηλό κόστος σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και της αγοράς εργασίας».

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις της για τη βρετανική οικονομία, η τράπεζα προχώρησε σε αναβάθμισή των εκτιμήσεών της, αναμένοντας ότι ο ρυθμός θα φθάσει φέτος στο 2,2% και θα υποχωρήσει στο 1,4% στο 2017. Για το 2018, όμως, προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησης, αναμένοντας ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 1,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα