Βιβλίο με την υπογραφή του Ντάισελμπλουμ για το παρασκήνιο του Eurogroup του 2015

Στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του τότε ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, που οδήγησαν την Ελλάδα σχεδόν στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, εστιάζει στο βιβλίο του ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» που φιλοξενεί το σχετικό θέμα, σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ αφήνει να εννοηθεί πως η αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς

ενθαρρύνθηκε και από τις παράλληλες διαπραγματεύσεις –εκτός Eurogroup- της κυβέρνησης με την Κομισιόν.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η αφήγηση του τέως προέδρου του Eurogroup ξεκινάει με την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές. Κατά την περιγραφή του κ. Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Βαρουφάκης «άρχισε να μιλάει στα ελληνικά και ξεκίνησε έναν μονόλογο γεμάτο υπεκφυγές εναντίον του προγράμματος και της τρόικας. «Η τρόικα προσπαθεί να επιβάλει ένα αντιευρωπαϊκό πρόγραμμα. Εμείς δεν έχουμε πλέον λόγους να συνεργαστούμε μαζί τους». Η συνέντευξη τελείωσε. Ακολούθησε μια αμήχανη χειραψία. «Του είπα: Μόλις σκότωσες την τρόικα. Και χωρίς την τρόικα είστε μόνοι σας». Ο Βαρουφάκης αντέδρασε δήθεν έκπληκτος και ανήξερος. Αργότερα οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι απάντησε χαλαρά: «Ουάου». Ο Βαρουφάκης μας ακολούθησε στον διάδρομο, μου ξαναέδωσε το χέρι στο ασανσέρ και προσπάθησε να διορθώσει τη ζημιά. Θέλουμε να ξεκινήσουμε σοβαρές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και με το Eurogroup».

Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Economia Publishing, το φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα