Βελιγράδι: Το νέο ελληνικό επενδυτικό Ελντοράντο

Έκρηξη επενδύσεων στην περιοχή, η οποία εξελίσσεται σε καινούριο business center, αλλά και fun zone για Ελληνες και ξένους, καθώς η Σερβία παραμένει ακόμα και σήμερα ελκυστικός προορισμός

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Λένε ότι αν θελήσεις να μάθεις μια πόλη η καλύτερη λύση είναι να συχνάζεις στα ξενοδοχεία της. Εκεί θα αφουγκραστείς τον καθημερινό παλμό, θα μάθεις

ειδήσεις, θα νιώσεις τι πηγαίνει καλά και τι όχι.

Ως επισκέπτες, λοιπόν, πρόσφατα στο Βελιγράδι είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά για την πλέον ανερχόμενη πρωτεύουσα της Σερβίας, την επονομαζόμενη και «Βερολίνο των Βαλκανίων», από τον διευθυντή του ιστορικού ξενοδοχείου «Metropol Palace» στο κέντρο του πόλης, Χάρη Νεοφυτίδη.

Ο πολυμαθής επαγγελματίας του τουρισμού παρακολουθεί εδώ και μήνες μια πραγματική έκρηξη επενδύσεων στην περιοχή, η οποία εξελίσσεται σε καινούριο business center, αλλά και fun zone για Ελληνες και ξένους. «Υπάρχει μια πραγματική έκρηξη στην περιοχή. Οσοι νομίζουν ότι το Βελιγράδι αποτελεί μια πόλη που ακόμα έχει τα κατάλοιπα του πολέμου κάνουν λάθος. Με τους Σέρβους να είναι ο μοναδικός μεσογειακός λαός χωρίς θάλασσα, με σειρά πολυεθνικών αλλά και ελληνικών πλέον επενδύσεων, το Βελιγράδι είναι ενδεχομένως η πιο ενδιαφέρουσα ευρωπαϊκή νέα πόλη αυτή τη στιγμή», μας αναφέρει. Κι αν η Σόφια, για αμιγώς φορολογικούς λόγους, κατέστη το κέντρο των εξελίξεων, με 15.000 ελληνικές εταιρείες να έχουν μεταφέρει εκεί τον ΑΦΜ τους, η σερβική πρωτεύουσα εξελίσσεται διαφορετικά. Και αυτό διότι οι επενδύσεις εκεί είναι υπαρκτές και μεγάλες ακόμα και σήμερα που η κρίση στη χώρα μας κυριαρχεί.

Το ξενοδοχείο «Metropol Palace» του Γιάννη και της Τίνας Δασκαλαντωνάκη είναι μια τέτοια προσπάθεια. Πρόκειται για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πιο εμπορικής και ενδιαφέρουσας περιοχής το οποίο αγοράστηκε το 2006, ενώ ακόμα και σήμερα διαρκώς επενδύονται χρήματα και προστίθενται κλίνες. Είναι ένα place to be σε επίπεδο τουρισμού τόσο για όσους το επιλέγουν για χαλαρό weekend ή τις ημέρες των Χριστουγέννων όσο και για τους business ταξιδιώτες. Με συνεδριακούς χώρους για 1.000 άτομα και 236 κλίνες, με επενδύσεις σε εστιατόρια, με 160 άτομα προσωπικό -πολλοί εξ αυτών Ελληνες ή ελληνόφωνοι- και με διεθνή συνεργασία με την αλυσίδα Starwood, τα δύο αδέλφια Δασκαλαντωνάκη μαζί με την άλλη τους επένδυση στη Σόφια έχουν κάνει μια απίστευτη επιτυχία που θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές πιθανότατα της Σερβίας ή και των Βαλκανίων.

«Ο όμιλός μας αγόρασε το ιστορικότερο ξενοδοχείο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο Τίτο ζήτησε να δημιουργηθεί το 1956 για να υπάρχει χώρος φιλοξενίας ξένων ηγετών. Θα δείτε παντού φωτογραφίες με μεγάλες προσωπικότητες που έμειναν στο ''Metropol'', όπως ο Νάσερ, η Σοφία Λόρεν, ο Aλφρεντ Χίτσκοκ και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Τώρα φιλοξενούμε πολλούς Ελληνες, Τούρκους, Ισραηλινούς και Αμερικανούς σε ένα από τα τρία πεντάστερα ξενοδοχεία της πόλης», αναφέρει ο κ. Νεοφυτίδης. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι υπάρχουν συνεχείς επενδύσεις στον σερβικό τουρισμό και τα ξενοδοχεία, καθώς η ανάπτυξη στο Βελιγράδι είναι ραγδαία. Αυτή τη στιγμή Κινέζοι και Αραβες έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν την πόλη σε επενδυτικό hub, καθώς η Ελλάδα φθίνει, ενώ η Βουλγαρία ναι μεν βοηθά πολύ με τη φορολογία της, όμως δεν έχει ανάλογες υποδομές.

Επιπρόσθετο θετικό στοιχείο για τη σερβική αγορά είναι ότι παραμένει ακόμα χαμηλά σε τιμές και είναι πολύ προσιτή σε όλους. Μια διαμονή, για παράδειγμα, σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο όπως το «Metropol», το οποίο ποιοτικά δεν έχει να ζηλέψει από άλλα κάτι, είναι προσιτή για τον Ελληνα. Παράλληλα οι επενδύσεις όπως αυτή των αδελφών Δασκαλαντωνάκη ή της οικογένειας Βερόπουλου που έχει στη χώρα τα σούπερ μάρκετ Vero βοήθησαν στην προώθηση και ελληνικών προϊόντων στην εκεί αγορά. Γίνονται συνεχώς, λοιπόν, εισαγωγές ελληνικών τροφίμων, τα δικά μας κρασιά κερδίζουν έδαφος, όπως και το ελαιόλαδο. Πρόσφατα, η γνωστή για τις επενδύσεις της στην Ασία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο ελληνική εταιρεία τουρισμού Exotic Tours του επιχειρηματία Δημήτρη Πυρετζίδη άνοιξε τον προορισμό πατώντας στη βελτίωση της σύνδεσης Αθήνας - Βελιγραδίου λόγω της εξαγοράς της Air Serbia από τον αραβικό όμιλο Etihad.

«Το Βελιγράδι είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για διακοπές, αλλά και για εργασία. Θεωρούμε ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρξει μεγάλο τουριστικό κύμα, καθώς οι τιμές επιτρέπουν ακόμα και σε Ελληνες που δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες να επισκεφθούν μια πόλη που κρύβει εκπλήξεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ζωντανή πρωτεύουσα, που κρύβει δυναμισμό και φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της και την υψηλή γαστρονομία της», αναφέρει ο κ. Πυρετζίδης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη στο Βελιγράδι αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς η εστίαση, με διαρκώς νέα και πολύ ποιοτικά εστιατόρια, ενώ αυτό που επιχειρείται είναι οι Ελληνες ταξιδιώτες να μάθουν ακόμα καλύτερα την περιοχή. «Το Βελιγράδι μεγαλώνει συνεχώς. Οι επενδύσεις είναι διαρκείς και πλέον αποτελεί το κέντρο των Βαλκανίων, με διεθνή όμως προσανατολισμό», αναφέρει ο κ. Πυρετζίδης, ο οποίος έχει επενδύσει στην προοπτική αυτής της πόλης.

Επενδυτικός οργασμός

Αυτή τη στιγμή για την πόλη έχουν δείξει ενδιαφέρον και επενδυτική δραστηριότητα κι άλλες σημαντικές εταιρείες. Η γερμανική Lidl, μετά από μια εικοσαετία που ήρθε και εγκαταστάθηκε στη χώρα μας με κέντρο επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας επένδυση πατώντας στη βοήθεια Ελλήνων επιχειρηματιών που θα στήσουν τα μαγαζιά της. Η εταιρεία στοχεύει να δημιουργήσει περί τα 50 αρχικά καταστήματα και έπεται συνέχεια. Επίσης, ο όμιλος παιδικών και βρεφικών τροφών Γιώτης κινείται δυναμικά σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η γεννητικότητα και η νεολαία. Μετά τον πόλεμο οι Σέρβοι κυριολεκτικά ανανεώθηκαν και έχουν περάσει σε καινούρια καταναλωτική φάση, ενώ δεν λείπουν και τα δάνεια από τις τράπεζες. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ελληνικές τράπεζες εδώ και καιρό εδρεύουν στη χώρα. Επίσης, και οι Φούρνοι Βενέτης έχουν κινηθεί προς αυτή την περιοχή και θα ανοίξουν καταστήματα, έχοντας concept που ταιριάζει στη σερβική διατροφική κουλτούρα. Ακόμη, επένδυση έχουν κάνει η Tetra Pak, η Coca-Cola Hellenic, η Medapharma, ενώ πρόσφατα η Wahl, η γνωστή εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών από τις ΗΠΑ με έδρα το Βελιγράδι, επεκτείνεται σε όλη την περιοχή και σύντομα και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφυτίδη, «μπορεί η φορολογία να μην είναι τόσο ελκυστική όσο στη Βουλγαρία, όμως στη Σερβία υπάρχουν άλλα ανταγωνιστικά σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως το χαμηλό κόστος ενέργειας, οι χαμηλότεροι σαφώς φόροι από την Ελλάδα και μια αίσθηση ηρεμίας για τους επενδυτές που στην πατρίδα μας λείπει». Ταυτόχρονα τα αραβικά και ασιατικά κεφάλαια εγγυώνται μια καλύτερη πορεία και κυριολεκτικά όλη η Σερβία είναι «under construction». Είναι μια χώρα που αναδομείται. «Το εργατικό δυναμικό της Σερβίας επίσης έχει χαμηλό κόστος, όμως όπως και το ελληνικό είναι πολύ υψηλής ποιότητας και μόρφωσης. Εμείς, για παράδειγμα, στο "Metropol" έχουμε αποφοίτους πολύ καλών τουριστικών σχολών, ενώ πολλοί εξ αυτών μιλάνε και ελληνικά για να εξυπηρετούν καλύτερα τους επισκέπτες», αναφέρει ο κ. Νεοφυτίδης. Επίσης, υπογραμμίζει ότι «σε μεγάλο βαθμό το Βελιγράδι και η Σερβία θυμίζουν την Ελλάδα της δεκαετίας του '80, όλοι είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, ενώ υπάρχει παντού αισιοδοξία».

Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί τη συγκεκριμένη πόλη κατά κάποιον τρόπο συμπληρωματική της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι πολύ κοντά και ενδεχομένως ως προορισμοί τουρισμού θα έπρεπε να αλληλοπροβάλλονται. Εξάλλου, τα οδικά δίκτυα που θα διασυνδέσουν την περιοχή δημιουργούνται από ελληνικούς ομίλους κατασκευών, άρα η σύνδεση είναι κάτι αυτονόητο. Πάντως το Βελιγράδι, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα αποτελέσει αυτή τη χρονιά, και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα έναν προορισμό αντίστοιχο της Βιέννης, του Παρισιού και του Λονδίνου. Και αυτό διότι σε μεγαλύτερο βαθμό στη γειτονική πόλη υπάρχει ασφάλεια και ευκαιρία να περάσει κανένας καλά. «Παρακολουθούμε ότι τελευταία παραδοσιακοί προορισμοί υπό τον φόβο των τρομοκρατικών ενεργειών ή λόγω κόστους χάνουν έδαφος, με το Βελιγράδι να είναι μια πόλη που αντικαθιστά μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης λόγω του δυναμισμού της», καταλήγει ο κ. Νεοφυτίδης.

Keywords
ελντοράντο, βελιγραδι, ελντοράντο, Ελιζαμπεθ Τειλορ, βομβα mall, business, fun, zone, λύση, ειδήσεις, νέα, αμιγώς, αφμ, weekend, hub, ελλαδα, εταιρεία, αθηνα, air, serbia, etihad, Χριστούγεννα, lidl, τραπεζες, φούρνοι, tetra, hellenic, ηπα, φοροι, θεσσαλονικη, Κορμός Χριστουγέννων, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, φορολογια 2013, αφμ, βουλγαρια, γιωτης, δανεια, εδρα, εργασια, ηπα, θαλασσα, ξενοδοχεια, φωτογραφιες, lidl, αγορα, ελαιολαδο, αμιγώς, αραβικα, ασια, βενετης, βοηθεια, βορεια, γεγονος, γινονται, δειτε, δικτυα, δυναμικο, εδαφος, ευκαιρια, υπαρχει, εκρηξη, εμειναν, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, εστιατορια, εστιαση, εταιρεία, ζωη, θετικο, κυμα, κρασια, λαθος, λύση, μηνες, νασερ, νεολαια, ξενοδοχειο, ομιλος, σερβια, συνεχεια, συντομα, σειρα, σουπερ μαρκετ, σοφια, σουπερ, τειλορ, τιτο, τρια, υψηλη, φούρνοι, φορολογια, χιτσκοκ, air, fun, αλυσιδα, ασφαλεια, business, etihad, ελληνικα, hellenic, hub, χωρα, ιδιαιτερα, serbia, tetra, weekend, zone
Τυχαία Θέματα