Βαθύ χάσμα συνοχής στις φορολογικές δηλώσεις

Του Δημήτρη Παφίλα

Την ίδια ώρα που η κινητικότητα και οι απολύσεις στο δημόσιο προχωρούν τσάτρα – πάτρα, η εικόνα των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2011) διευρύνει ένα βαθύ διχασμό μεταξύ των υψηλότερων και των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.

Η φοροδιαφυγή είναι διάχυτη. Τι δείχνει η εικόνα ; Είναι σαφές πως η κρίση συνεχίζει να καταστρέφει

νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, 1 εκατ. συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς δηλώνουν κάτω από 5000 ευρώ, ενώ περί τους 65.000 ανθρώπους δηλώνουν ότι, ζουν με λιγότερα από 3 ευρώ την ημέρα.

Από εκεί και πέρα στα εισοδήματα μεταξύ 10 χιλ – 20 χιλ ευρώ συναντάμε 1,7 εκατ. φορολογούμενους. Μ άλλα λόγια 2,7 εκατ. Έλληνες- πολλοί εκ των οποίων είναι και άνεργοι- συνεχίζουν και δηλώνουν τα εισοδήματα. Όπως θα δούμε, η κοινοτυπία, πως πλήττονται μόνοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. αποδεικνύεται από τι δηλώνουν τα υπόλοιπα στρώματα.

Ειδικότερα, τα στοιχεία στα δηλωθέντα εισοδήματα πάνω απο 40 χιλ. Ευρώ, δείχνει πως ο αριθμός των φορολογουμένων γίνεται μονοψήφιος στις 9000 και συνεχίζει να μειώνεται. Μάλιστα, στην κλίμακα των εσόδων μεταξύ 98 χιλ- 150 εκατ. ευρώ συναντάμε, παραδόξως, 7000 συμπολίτες μας. Αυτή η κατηγορία, όμως, η οποία δηλώνει πάνω από 400-500 χιλ. Ευρώ, διαθέτει μια ειδοποιό διαφορά από τους προηγούμενους. Τόσο στην παιδεία, όσο και στην υγεία δεν έχει ανάγκη το ΙΚΑ, τον Εοππυ, ούτε τα δημόσια σχολεία. Τα παιδιά τους θα τελειώσουν ένα κολλέγιο, ένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και στην συνέχεια θα φύγουν για το εξωτερικό. Η αγωνία, μάλιστα, των γονιών έχει αναγκάσει και χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις να δίνουν τα πάντα, προκειμένου να εξασφαλίσουν μελλοντικά τα παιδιά τους μιας θέση εργασίας στο εξωτερικό. Με δεκάδες στερήσεις στέλνουν τα παιδιά τους για ένα καλύτερο αύριο.

Ανάλογες καταστάσεις έχουμε και στην υγεία καθώς οι πλούσιοι στρέφονται στην ιδιωτική υγεία – η οποία θα θριαμβεύσει τα επόμενα χρόνια.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις παραπάνω κατηγορίες, αν δραστηριοποιούνται νομίμως ή δεν αισχροκερδούν. Κερδίζουν, είναι λίγοι και τα δηλώνουν. Πολλοί δε από αυτούς θα ήθελαν οι φόροι να συλλέγονται από μια ιδιωτική εφορία. Οι υπόλοιποι, όμως; Πως γίνεται τα εισοδήματα πάνω από τις 44 χιλ. να διαγράφουν πτώση με γεωμετρική πρόοδο. Η κρίση έχει μειώσει τα εισοδήματα, ωστόσο κάπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και κάποιοι άλλοι ασυνείδητοι συνεχίζουν το αγαπημένο τους σπορ από την εποχή της τουρκοκρατίας. Οι ξένοι δανειστές τα γνωρίζουν επακριβώς όλα αυτά και δεν δήλωναν τυχαία πως πρέπει να πληρώσουν και τα πλουσιότερα στρώματα. Αυτή, όμως, η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ του κόσμου που δεν έχει εργασία, υγεία και εκπαίδευση και των υψηλότερων στρωμάτων, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ειδικά, όταν υπάρχουν οι κραυγές από ανερμάτιστους βουλευτές των άκρων. Έφθασε η ώρα δραστικών λύσεων. Αν λ.χ συλληφθούν 10-20 επιχειρηματίες με beach bar, ακριβά εστιατόρια κλπ, τότε θα κοπεί το θράσος που αντλούν ορισμένοι από τους ισχυρούς.

Είναι σαφές πως δεν μπορούμε να πάμε μακρυά, αν η συνοχή της κοινωνίας τραυματίζεται καθημερινά. Οι συνταξιούχοι των 10.000 ευρώ στους οποίους παίρνουν το 5%- μόνο με τους φόρους- δεν μπορούν να ακούν ότι όσα βγάζουν τον χρόνο, τα εισπράττουν μηνιαίως οι διάφοροι Παπουτσήδες.

Όταν δε ακούνε τα υπόλοιπα ποσά, τότε αρχίζει η κατάθλιψη.

Blogger Δημήτρης Παφίλας
Keywords
Τυχαία Θέματα