Βασιλική Καλλιμάνη: Αγώνας επιβίωσης για τη «σιδηρά κυρία» του Αιγίου

Η «μητέρα των κατεψυγμένων», που καθόρισε την πορεία ενός ολόκληρου κλάδου, δίνει τη μητέρα των μαχών για τη σωτηρία της επιχείρησής της

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πρόκειται για την αρχόντισσα του Αιγίου. Για μια γυναίκα με σπάνιο χαρακτήρα, που έδωσε πολλές και απρόοπτες ως επί το πλείστον μάχες και τις κέρδισε. Τώρα καλείται να δώσει τη μητέρα όλων των μαχών. Μητέρα όμως και η ίδια, ξέρει τον τρόπο να στέκεται όρθια. Οπως όρθια στάθηκε το 1989 με τον αιφνίδιο θάνατο του αγαπημένου της συζύγου Γεωργίου, γεγονός που την ανάγκασε να ασχοληθεί ενεργά με το εργοστάσιο

κατεψυγμένων Kallimanis. Ο λόγος για την κυρία Βασιλική Καλλιμάνη, την Αιγιώτισσα βιομήχανο της οποίας η εταιρεία ήταν πρότυπο και που έφτασε να παρουσιάζει τζίρους αντίστοιχους με το 30% του κλάδου της. Αυτή τη στιγμή η ίδια παλεύει για τη σωτηρία του δημιουργήματος μιας ολόκληρης ζωής. Της βιομηχανίας που φέρει το επώνυμό της και η οποία επί 30 περίπου χρόνια μόνο ανάπτυξη γνώρισε. Η κρίση όμως που ξέσπασε ως αποτέλεσμα των capital controls, τα τραπεζικά ανοίγματα της εταιρείας που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ και η πτώση της αλυσίδας Μαρινόπουλος που παρέσυρε πολλές περιφερειακές βιομηχανικές δυνάμεις δυσκολεύουν την πορεία της πάλαι ποτέ βιομηχανίας-πρότυπο. Μιας εταιρείας-κόσμημα για την αχαϊκή επιχειρηματικότητα.

Είναι αλήθεια ότι τα σύννεφα πύκνωσαν για την ιστορική αυτή εταιρεία ήδη από το 2015. Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων δυσκόλεψαν τη ζωή της επιχείρησης, η κυρία Καλλιμάνη όμως κατόρθωνε μαζί με την οικογένειά της να κρατά ισορροπίες. Δυστυχώς, όμως, στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 η κρίση έγινε ανεξέλεγκτη. Οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι επί μήνες, ενώ οι τράπεζες δυσκόλεψαν την πορεία της Kallimanis, καθώς και το άνοιγμα ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ που έχει στη Μαρινόπουλος. Το ζήτημα όμως είναι ότι και η εταιρεία μετά βίας εξυπηρετεί πλέον τον δανεισμό της, με αποτέλεσμα οι τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται να έχουν δυσκολευτεί, σε μια περίοδο όπου ο έλεγχος είναι πλέον ασφυκτικός από τους ξένους θεσμούς. Παράλληλα, το 2015 είχε υπάρξει συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων της βιομηχανίας, όμως το πρόγραμμα αυτό δεν ακολουθήθηκε επιτυχώς. Ολα τα παραπάνω έφεραν κάμψη, ενώ μπροστά στην αδυναμία να πληρώνει τακτικά τους εργαζομένους της η επιχειρηματίας τούς ζήτησε εκ περιτροπής διήμερη ή τριήμερη εργασία, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Από την πλευρά της εργοδοσίας ακούστηκε το παράπονο ότι οι εργαζόμενοι παρά τις σχέσεις ζωής που έχουν με την εταιρεία «δεν ανταποκρίθηκαν στην προσπάθεια σωτηρίας». Πώς όμως μπορεί να ρίξει κανείς φταίξιμο σε ανθρώπους που με δυσκολία βγάζουν τα προς το ζην και έχουν μεγάλες υποχρεώσεις;

Προσπάθεια σωτηρίας

Στις αρχές του έτους πάντως έγινε μια μεγάλη συμφωνία προς την κατεύθυνση να υπάρξει ένα πρώτο σημαντικό βήμα σωτηρίας. Επρόκειτο για έναν αγώνα αύξησης των πεσμένων πωλήσεων της επιχείρησης και γυρίσματος των ζημιών σε κέρδη με τη στρατηγική συμμαχία της εταιρείας με τη λιανεμπορική αλυσίδα Lidl. Η συμφωνία αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των πωλήσεων του ομίλου, και άρα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας. Αυτήν τη στιγμή η Καλλιμάνης εδρεύει στην Ελίκη του Αιγίου στον Νομό Αχαΐας και διαθέτει δύο εργοστασιακές μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης ψαριών και θαλασσινών. Το 2001 παρουσίασε σειρά ημιέτοιμων θαλασσινών γευμάτων με την ονομασία «Kallimanis Πιάτα ημέρας», το 2007 εγκαινίασε εξαγωγική δραστηριότητα με επώνυμα προϊόντα της σε χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Βόρειας Ευρώπης, ενώ το 2009 επεκτάθηκε στην αγορά της μαζικής εστίασης με ειδική σειρά προϊόντων.

Τίποτα δεν έδειχνε να την εμποδίζει και η πορεία ήταν αναπτυξιακή. Μάλιστα το 2014 απορρόφησε την ομοειδή συγγενική εταιρεία Καλλιμάνης Εμπορική, ενώ το 2015 απέκτησε την κυπριακή εταιρεία ακινήτων Casco Days αντί 1,7 εκατ. ευρώ. Διαθέτει στην αγορά, μεταξύ άλλων, σειρά ελληνικών φρεσκοκατεψυγμένων ψαριών με το σήμα της, ενώ λειτουργεί υποκαταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο δεύτερο εργοστάσιό της γίνεται επεξεργασία και τυποποίηση κατεψυγμένων πρώτων υλών ψαριών και μαλακίων. Καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν είναι αρκετή για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση γίνεται εισαγωγή πρώτων υλών από τρίτες χώρες που βρίσκονται σε Ασία, Νότια Αμερική και Αφρική. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Kallimanis παράγει σε ετήσια βάση 14.000 τόνους κατεψυγμένων αλιευμάτων στις δύο υπερσύγχρονες εργοστασιακές της μονάδες. Η βιομηχανία εξάγει το 15% της παραγωγής της σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Κύπρος, τα Σκόπια, η Αλβανία και η Βουλγαρία με ζημιές όμως το 2015 7,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5 εκατ. ευρώ το 2014.

Η κυρία Βασιλική Καλλιμάνη το 1964 εργαζόμενη ως γραμματέας στο πρώτο κατάστημα στην πλατεία Αγ. Λαύρας στο Αίγιο

Η ιστορία της από το 1958

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Βασιλική Καλλιμάνη γεννήθηκε στο Αίγιο. Ιδρυτής της επιχείρησης ήταν ο σύζυγός της Γεώργιος Καλλιμάνης, ο οποίος ξεκίνησε το 1958 από ένα απλό κατάστημα λιανικής πώλησης στο Αίγιο, για να δημιουργήσει στη συνέχεια μαζί με τη σύζυγό του μια εταιρεία με ηγετική θέση στον χώρο της, με δίκτυο πωλήσεων που καλύπτει όλη την Ελλάδα και με εξαγωγές σε Βόρεια Ευρώπη και Βαλκάνια. Η οικογένεια Καλλιμάνη προέρχεται από το χωριό Βάλτα Καλαβρύτων. Ο πατέρας Παναγιώτης Καλλιμάνης ήταν αγρότης.

Παντρεύτηκε την Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν ο σύζυγος της κυρίας Βασιλικής Καλλιμάνη, Γεώργιος. Αυτός, Βενιαμίν της οικογένειας, γεννήθηκε το 1935 και μετοίκησε στην περιοχή Σελινούντα Αιγίου.

Η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή, ενώ ο ίδιος τελείωσε το Γυμνάσιο του Αιγίου, όπου πήγαινε καθημερινά από το χωριό Σελινούντα με τα πόδια. Παράλληλα με τη φοίτηση στο Γυμνάσιο εργαζόταν ως αχθοφόρος στον σταθμό των τρένων στα Καλάβρυτα, αλλά και ως πωλητής διαφόρων ψιλικών. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία εργαζόμενος αρχικά ως υπάλληλος σε ποτοποιία στα Καλάβρυτα. Αφού έμαθε τη δουλειά, δημιουργεί δική του επιχείρηση ποτοποιίας στο Αίγιο με την επωνυμία Ηλιος, ενώ θα περάσει και στην παραγωγή αναψυκτικών. Το 1969 αποφασίζει να ανοίξει μαζί με τον αδελφό του Θόδωρο ένα κατάστημα λιανικής πώλησης κατεψυγμένων ειδών -και πάλι στο Αίγιο. Γίνεται έτσι πρωτοπόρος στη διάθεση κατεψυγμένων ειδών στην αγορά του Αιγίου και γενικότερα του Νομού Αχαΐας κάνοντας διανομές σε διάφορα καταστήματα τροφίμων. Με την πάροδο του χρόνου η διανομή επεκτείνεται και πέραν των συνόρων του νομού, καλύπτοντας όλη την Πελοπόννησο και προχωρώντας και στη Στερεά Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εικοσαετία 1969-1989 δημιουργήθηκαν πέντε ομόρρυθμες εταιρίες του ομίλου Kallimanis, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων. Το 1988 η επιχείρηση αποκτά ιδιόκτητο οίκημα στο Αίγιο, με σκοπό τη συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου με αντικείμενο την παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση των δικών τους πια κατεψυγμένων αλιευμάτων, τα οποία εισάγονται κυρίως από χώρες όπως το Μαρόκο, η Αργεντινή, η Κίνα κ.ά. Η μοίρα όμως αποδείχτηκε πολύ σκληρή και για τον ίδιο και για την οικογένειά του αφού ο Γεώργιος Καλλιμάνης πριν προλάβει να δει τη μονάδα του έτοιμη πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία μόλις 53 ετών.

Δράση τότε θα αναλάβει η 42χρονη μόλις σύζυγός του Βασιλική, την οποία είχε παντρευτεί το 1967 και η οποία γνώριζε άριστα την επιχείρηση καθώς ήταν η γραμματέας του. Μαζί της είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τη Μαρία, τον Κωνσταντίνο, τον Παναγιώτη και την Παναγιώτα. Η Μαρία σήμερα είναι αρχαιολόγος και βραβευμένη ηθοποιός με συμμετοχές σε πολύ επιτυχημένα σίριαλ και στο θέατρο, ο Κωνσταντίνος εμπορικός διευθυντής της επιχείρησης, ο Παναγιώτης διευθυντής Προμηθειών της εταιρείας και η Παναγιώτα είναι δασκάλα μοντέρνου χορού στο Παρίσι. Μετά τον θάνατο του ιδρυτή της και με μεγάλη προσπάθεια η Kallimanis ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία και διατηρεί ευρύ κύκλο εργασιών ενώ την περίοδο της ακμής της απασχολούσε πάνω από 250 εργαζόμενους. Επίσης, πρέπει το έντονο κοινωνικό έργο, της οικογένειας Καλλιμάνη, καθώς ανέκαθεν βοηθούσε την περιοχή.

Με επιμονή και πείσμα η επιχείρηση πέτυχε θαύματα. Το 1998 προχώρησε σε επενδύσεις της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου παραγωγής και την επόμενη χρονιά ίδρυσε τα πρώτα υποκαταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τότε ο Παναγιώτης Καλλιμάνης αναλαμβάνει το Τμήμα Προμηθειών της εταιρείας, έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά και έχοντας ολοκληρώσει εξάμηνη εκπαίδευση στην Αγγλία. Η Kallimanis γίνεται η πρώτη εταιρεία του κλάδου που πιστοποιείται με το ISO 9001 και HACCP. Το 2001 η Βασιλική Καλλιμάνη ηγείται της εξαγοράς ομοειδούς επιχείρησης στη Λευκάδα και συστήνει την εταιρεία Καλλιμάνης Ιονίου Α.Ε. Το 2007 ξεκινά την εξαγωγή των επώνυμων προϊόντων της στις αναδυόμενες αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Πρώτος σταθμός η Κύπρος. Τα επόμενα χρόνια ακολουθούν η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, και η Βουλγαρία.

Το 2009 ξεκινά η οργανωμένη είσοδος στην αγορά της μαζικής εστίασης με επώνυμα προϊόντα, λανσάροντας την επαγγελματική σειρά κατεψυγμένων αλιευμάτων Kallimanis Food Service. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μια άγνωστη πτυχή της δραστηριότητας της εταιρείας ήταν ότι εντός κρίσης επιδίωξε να απορροφήσει τις αυξήσεις τιμών που απέρρεαν από τους φόρους αν και επένδυε χρήματα σε υποδομές. Το 2008 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πρόγραμμα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας απένειμαν στην κυρία Καλλιμάνη το πρώτο Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

Keywords
αγωνας, capital controls, εταιρεία, capital, μαρινοπουλος, τραπεζες, αναδιαρθρωση, lidl, αθηνα, θεσσαλονικη, κυπρος, σκοπια, ελλαδα, αχθοφόρος, καλαβρυτα, ηλιος, δραση, θεατρο, πειραιας, iso, ΠΓΔΜ, food, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, χωρες, αιγιο, αλβανια, αργεντινη, αφρικη, βημα, βουλγαρια, γερμανια, γυναικα, δουλεια, εμπορικη, εργασια, ηθοποιος, θαυματα, κινα, λευκαδα, μητερα, ολλανδια, προγραμμα, σουηδια, σωτηρια, capital, iso, lidl, αγορα, αδυναμια, αμερικη, ασια, αχθοφόρος, βαλκανια, βορεια, γεγονος, γεωργιου, γινεται, δευτερο, δυστυχως, δικη, δωσει, δικτυο, εγινε, ευρω, εκπαιδευση, εμειναν, ενεργα, εξι, επενδυσεις, επωνυμα, επωνυμο, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, ηλιος, κινηση, κυρια, κοσμημα, μαροκο, μηνες, μοιρα, μαρια, νοτια αμερικη, οικογενεια, παιδια, παρισι, πηγαινε, πεισμα, πιατα, συζυγο, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, σιριαλ, τμημα, κωνσταντινος, αγορες, αλυσιδα, εξαγωγες, ετοιμη, food, κωνσταντινα, μπροστα, ποδια, σημα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα