Βαρουφάκης στο Business Insider: Η Ευρώπη έχει πάψει να λειτουργεί

Σταθερός στις απόψεις του ότι το νέο μνημόνιο αποτελεί μία ολέθρια επιλογή για την Ελλάδα, αλλά και ότι η Ενωμένη Ευρώπη δεν λειτουργεί με τον ορθό τρόπο εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Business Insider.

Όπως υποστηρίζει όλοι γνωρίζουν ότι τα χρήματα που η Ευρωζώνη έδωσε στην Ελλάδα

είναι «χαμένα», καθώς «δεν μπορείς να δανείζεις ένα υπερχρεωμένο κράτος συνεχώς. Γνωρίζεις ότι δεν θα μπορέσει να σε αποπληρώσει. Όλοι το γνωρίζουν».

Παράλληλα δηλώνει ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει έστω και οριακά όχι γιατί δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας αλλά γιατί οι νέοι μεταναστεύουν σε πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία.

Αναφορικά με την επιτυχημένη πορεία χωρών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες επίσης βρέθηκαν σε μνημόνιο, εκτιμά ότι στην πρώτη περίπτωση η επιτυχία επήλθε γιατί η Ιρλανδία αποτελεί φορολογικό παράδεισο για κάποιες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Google, εφαρμόζοντας, όμως, μία τακτική που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Όσο για την Πορτογαλία επισημαίνει ότι εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη μεταξύ των κρατών-μελών του ευρώ.

Δεν φείδεται, πάντως, θετικών σχολίων για την Αγ. Μέρκελ, αναφορικά, όμως, με τη στάση της στο προσφυγικό χαρακτηρίζοντας ως «φανταστική την απόφασή της να διατηρηθούν ανοικτά τα σύνορα της Ευρώπης».

Τέλος εμφανίζεται αντίθετος με το ενδεχόμενο Brexit, υποστηρίζοντας ότι, τελικώς, θα πλήξει τη Βρετανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα