Βαλτική: Φόβος για πόλεμο μετά από τη νίκη Τραμπ και την επίδειξη δύναμης Πούτιν

Δεν υπάρχει πανικός αλλά υπάρχει φόβος. Η λέξη πόλεμος βρίσκεται στα χείλη των πολιτών της Βαλτικής. Η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Κρεμλίνου χειροτερεύουν λόγω της Κριμαίας, του πολέμου στην Ουκρανία, της σύρραξης στη Συρία και τις κατηγορίες πως η Ρωσία προσπάθησε να μετατρέψει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, οι τρεις μικρές χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο

της σύγκρουσης.

Παρόλα αυτά, τώρα υπάρχει διαφορετικός λόγος ανησυχίας. Οι προεκλογικές δηλώσεις του Τραμπ πως οι ΝΑΤΟϊκές χώρες πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για την αμυντική συμφωνία, η αστάθειά του όσον αφορά την Κριμαία και η πιθανότητα πως οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αντιδράσουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά τρίτων στόχων του ΝΑΤΟ, κάνουν πολλούς να ανησυχούν. Ο ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν, Τραμπ, βρίσκεται καθ΄οδόν για το Λευκό Οίκο. Όλοι αναρωτιούνται τί έπεται.

Τον τελευταίο μήνα, ρωσικά κανάλια τα οποία παρακολουθούνται και στη Βαλτική έχουν αυξήσει τη ρητορική τους για ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία πρόσφατα έκανε επίδειξη της μετακίνησης των πυρηνικών βαλλιστικών της πυραύλων Iskander στη Βαλτική, το Καλίνινγκραντ, μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας, αλλά και στη θάλασσα της Βαλτικής. Μία πρόσφατη στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας, μάλιστα, συμπεριέλαβε και εκκλήσεις από μεγάφωνα για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ να παραδοθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα