Τζιοβάνι Αλέσι Ανγκίνι: Ο ιδρυτής της ιταλικής Nowboat που ψηφίζει Ελλάδα

του Μηνά Τσαμόπουλου

Ο θαλάσσιος τουρισμός, και πιο συγκεκριμένα το yachting και τα ιστιοφόρα σκάφη, αποτελεί μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες κατηγορίες ταξιδιών αναψυχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεθνούς αγοράς, μέχρι το 2020 θα δαπανηθούν στον εν λόγω τομέα 51 δισ. δολάρια.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς λόγω

της γεωγραφικής της θέσης, της μοναδικής φυσικής της ομορφιάς και των πολλών νησιών της. Για τον λόγο αυτό βρίσκεται πάντα στα σχέδια ακόμη και των καινοτόμων εταιρειών που ασχολούνται με τον τουρισμό. Ετσι, μέσα στο καλοκαίρι επισκέφθηκε την Ελλάδα, για να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το δίκτυό του, ο Τζιοβάνι Αλέσι Ανγκίνι, ιδρυτής της startup Nowboat, γόνος μιας εκ των ισχυρότερων οικονομικά οικογενειών στην Ιταλία. Η εταιρεία, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, έφερε επανάσταση στις ναυλώσεις σκαφών αναψυχής.

«Το να ναυλώσεις ένα σκάφος είναι πραγματικά δύσκολη υπόθεση. Εάν δεν είσαι αρκετά τυχερός να έχεις τον δικό σου καπετάνιο που θα σε πηγαίνει όπου του λες, τότε κινδυνεύεις να χαθείς σε έναν κόσμο ναυλώσεων που σε προσελκύουν με εντυπωσιακά websites, αλλά μέχρι εκεί», λέει στο «business stories» ο Αλέσι Ανγκίνι, ο οποίος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της GAA Design, που ειδικεύεται στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων και τον σχεδιασμό προϊόντων. Εργαζόταν σε εταιρείες πληροφορικής στο Χονγκ Κονγκ όταν συνέλαβε την ιδέα για το Nowboat, όπως ονόμασε το πρόγραμμα για τον «σχεδιασμό των επιχειρήσεων»: «Ηθελα να κάνω κάτι που να αποτυπώνει την απίστευτη εποχή που ζούμε.

Η τεχνολογία σίγουρα άλλαξε τη ζωή του καθενός, αλλά μερικά πράγματα δεν είναι ακόμα τόσο εύκολα και ομαλά όσο θα έπρεπε», επισημαίνει ο Ιταλός επιχειρηματίας και συνεχίζει: Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι η Nowboat είναι κάτι σαν το Airbnb για τα σκάφη. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς».

«Ενώ η επιτυχία της Airbnb είναι ότι έχει προσελκύσει όλων των κατηγοριών-κλάσεων ιδιοκτήτες και ξενοδόχους, προφέροντας τη δυνατότητα σε άτομα να νοικιάσουν έναν χώρο όταν δεν τον χρησιμοποιούν, το Nowboat μπορεί να έχει μια παρόμοια πλατφόρμα, αλλά όλες οι καταχωρίσεις προέρχονται από επαγγελματίες. Οι τουριστικοί πράκτορες, αλλά και οι εταιρείες ναύλωσης ελέγχονται για την ασφάλεια, τη φιλικότητα προς το περιβάλλον και την ηθική μεταχείριση των εργαζομένων. Για διάφορους λόγους, ευθύνης και ασφάλειας, αυτό το μοντέλο είναι βασικό και αναγκαίο. Είναι περισσότερο σαν μια εταιρεία hotels.com με σκάφη».

Paddleboard στην Ελλάδα

Η Nowboat προσφέρει περισσότερες από 2.600 διαφορετικές καταχωρίσεις που περιλαμβάνουν ευρεία ενημέρωση για το τι μπορεί να κάνει κάποιος με τον θαλάσσιο τουρισμό:

«Μπορείτε να κάνετε paddleboard στην Ελλάδα ή τη Σαρδηνία ή απλώς να βρεθείτε σε ένα Sunseeker 56 μέτρων στην Ταϊλάνδη. Η Nowboat μπορείτε να κάνετε αναζήτηση ανά δραστηριότητα, τοποθεσία ή τιμή και θα ανακαλύψετε ότι είναι πολύ εύκολο να περιηγηθείτε γρήγορα σε μια μεγάλη ποικιλία καταχωρίσεων», τονίζει ο Τζιοβάνι, δίνοντας και τις εναλλακτικές: «Αν θέλετε να κάνετε kitesurf στην Ινδονησία ή καταδύσεις στην Ελλάδα, πηγαίνετε στο Google και αναζητάτε αυτούς τους βασικούς όρους. Βασικά, καταλήγετε σε δεκάδες ιστοσελίδες, τόσο σε μικρά όσο και σε μεσαία πρακτορεία ναυλώσεων. Θα πρέπει να περιηγηθείτε σε όλα αυτά και να έρθετε σε επαφή με όλους. Αφού στείλουν όλες τις προσφορές, θα πρέπει να αρχίσετε να συγκρίνετε. Τελικά θα επιλέξετε αυτό που κάνει για σας. Η πλατφόρμα του Nowboat κάνει όλα αυτά μαζί μέσα από μια εύκολη αναζήτηση». Ο εμπνευστής της Nowboat προσθέτει: «Οι χρήστες μπορούν να υποδείξουν επιπλέον προϋπολογισμούς και περιπέτειες που τους ταιριάζουν. Το Nowboat δεν είναι ένα πρακτορείο τσάρτερ, είναι μια λύση μάρκετινγκ και τεχνολογίας για πρακτορεία τσάρτερ. Ο μελλοντικός σκοπός αυτού του πρότζεκτ είναι να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο για ολόκληρο τον κλάδο, όχι μόνο για τους καταναλωτές ή για τις εταιρείες που επιθυμούν να νοικιάσουν τα σκάφη τους ή να σχεδιάσουν ταξιδιωτικές εξορμήσεις. Συνεργαζόμαστε πλέον με περισσότερα από 460 πρακτορεία τσάρτερ και προσφέρουμε περισσότερες από 2.600 ταξιδιωτικές επιλογές σε όλο τον κόσμο».
Γ

ια τις συνεργασίες της Nowboat επισημαίνει: «Η Nowboat έχει ως σκοπό τη συνεργασία με μικρές και μεσαίες εταιρείες πρακτορείων τσάρτερ, βοηθώντας τις στο μάρκετινγκ. Προσφέρουμε λύσεις στον τομέα του μάρκετινγκ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να διαχειριστούν καλύτερα την επιχείρησή τους και να αυξήσουν τα έσοδά τους μέσω ψηφιακών ροών». Και σε αυτό το σημείο γίνεται πιο αναλυτικός: «Ξοδεύουμε πολύ χρόνο σε ομιλίες με τους πράκτορες για να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους. Στην Αθήνα πέρασα πραγματικά ευχάριστα βράδια μιλώντας σε μερικούς από τους σημαντικότερους τουριστικούς εκπροσώπους της Ελλάδας και κυβερνητικούς αξιωματούχους για να τους διαβεβαιώσω ότι το προϊόν και οι υπηρεσίες μας προσδίδουν αξία σε όλες τους τομείς. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για μένα: συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και διασφάλιση ότι η Nowboat θα προσθέσει αξία στην επιχείρησή τους».

Το μέλλον είναι online

Η Nowboat διαχειρίστηκε περισσότερα από 17 εκατ. δολάρια σε κρατήσεις τον Ιούλιο του 2017. Πραγματοποιεί κατά μέσο όρο κρατήσεις αξίας 2,5 εκατ. δολαρίων τον μήνα. Οι επαγγελματίες που τη χρησιμοποιούν αυξήθηκαν κατά 600% το 2017. Σήμερα υπάρχουν 467 επαγγελματίες σε 210 προορισμούς και στις πέντε ηπείρους, ενώ ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω. Σήμερα στην Ελλάδα η Nowboat συνεργάζεται με 101 πράκτορες. Προσφέρει προς ναύλωση 409 σκάφη σε όλη την επικράτεια και έχει ενεργά 116 τουριστικά πακέτα. «Το μέλλον είναι online. Στη Nowboat πιστεύουμε ότι παραμένει πρωταρχικής σημασίας η προσωπική επαφή με την τοπική πραγματικότητα όπου δραστηριοποιούμαστε» υπογραμμίζει ο Τζιοβάνι Αλέσι Ανγκίνι, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου: «Θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να περάσουν στην online εποχή αν θέλουν να παραμείνουν ζωντανές μετά από 5-10 χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα