Τζιν με άρωμα και χάρη ελληνική

του Κώστα Τσαούση

Σε αστικό καφενείο με νοστιμιές στο πιατάκι του μεζέ στο κέντρο της πρωτεύουσας, ένας φίλος με κέρασε ένα τζιν. Εφερε το κοντό γυάλινο ποτήρι με τον πάγο και μαζί το μπουκάλι. Μου ζήτησε να το ανοίξω και να αφεθώ στα αρώματά του. Είχε δίκιο. Το πήρα στα χέρια μου και τότε μου έσκασε το μυστικό. Δεν ήταν απλώς ένα ελληνικό τζιν, αλλά ο αποσταγματοποιός ήταν και από την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Επιπλέον, μου προσδιόρισε

και το φύλο. «Μια νέα γυναίκα που έχει κάνει θαύματα», μου είπε αφήνοντας ένα χαμόγελο ικανοποίησης. Η ιστορία για το Grace Gin ήταν μπροστά μου.

Ρωτώντας γνωστούς και φίλους -ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Μερόπη και τον Γιάννη- έφτασα μέχρι την είσοδο της Δροσιάς (τα παλιά Χάλια), από τον δρόμο της Χαλκίδας. Σε μια περιοχή, άτυπη ΒΙ.ΠΕ. της νέας επιχειρηματικότητας, που φιλοξενεί παραγωγικές μονάδες όπως η μικροζυθοποιία Elixi, οι χυμοί του BFresh Spitiko, η Stayia Farm με τα μέλια Vasilissa και Super Bee.

Εκεί βρίσκεται και η ποτοποιία Avantes. H 37χρονη Χαρά Κατσού, οινολόγος από το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθηνών, από τα πιο επιτυχημένα στην αποστολή τους τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας, είναι το αφεντικό της ποτοποιίας. Η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από το τζιν με τα πολλαπλά ελληνικά αρώματα. Ζήτησα από τη Χαρά να μου πει για το δημιούργημά της που βρήκε με την έξοδό του στην αγορά καλή, θετική ανταπόκριση. Ο λόγος της έχει σημασία, και αυτό γιατί αναδεικνύει πολύ απλά τον πλούτο αυτής της γης. Εκείνα τα ταπεινά βότανα των βράχων και της αρμύρας.

Πρωτότυπη συνταγή

«Πρόκειται για 100% αποσταγμένο τζιν με ελληνικά βοτανικά στοιχεία που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά στην ποτοποιία. Το κρίταμο, που αποτελεί και τη βάση της συνταγής, είναι βότανο που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Είναι ωφέλιμο σε λιπαρά οξέα, έχει πλούσια αιθέρια έλαια, βιταμίνες, ορεξιογόνες ιδιότητες και αντιοξειδωτική δράση, αλλά ως αποσταγματοποιός το επέλεξα γιατί είναι ποτισμένο με τον ήλιο, την αλμύρα και τον αέρα της ελληνικής φύσης. Μαζί με το κρίταμο συνδύασα τον σχίνο, τη μυρτιά και τα άνθη πορτοκαλιάς (από ελληνικά στοιχεία), τα οποία ταίριαξαν απόλυτα με τα Juniper berries και τα λοιπά βοτανικά στοιχεία των τζιν. Σε χάλκινο αποστακτήρα ασυνεχούς λειτουργίας γίνεται η αργή απόσταξη όπου παραλαμβάνουμε την καρδιά του αρχικού αποστάγματος το οποίο επαναποστάζεται για να παραλάβουμε και πάλι την καρδιά που θα μας δώσει το τελικό προϊόν».

Η Χαρά μάς μίλησε για μια ιδιαίτερη πτυχή αυτού του προϊόντος που είναι αποτέλεσμα σύμπραξης. «Η επιθυμία μας για δημιουργία ελληνικού τζιν ταυτίστηκε στις αρχές του 2016 με την επιθυμία της εισαγωγικής εταιρείας ποτών LKC, με ιδιοκτήτες τη Λίλα Δημοπούλου και τον Τζον Κάουντεν, να λανσάρει ελληνικό τζιν. Εχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην ποτοποιία μας για τη δημιουργία της συνταγής και την παραγωγική διαδικασία και με τις ίδιες αξίες και φιλοσοφία για καινοτόμα premium αποστάγματα δημιουργήθηκε το Grace Gin επιβεβαιώνοντας ότι το μυστικό για την ανάπτυξη ενός απαιτητικού ποτού είναι η συνεργασία.

Δύο εταιρείες, η ποτοποιία Avantes με σχεδόν 55 χρόνια πείρας στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών, τεχνογνωσία σε μεθόδους απόσταξης και ανάπτυξη καινοτόμων συνταγών και η LKC με εμπειρία στην επιλογή brands και στην ανάπτυξη marketing και πωλήσεων εκλεκτών premium ποτών, ένωσαν τις δυνάμεις τους και σε μια δύσκολη εποχή για τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις κατάφεραν να δώσουν νέα δυναμική σε ένα ποτό που δεν έχει ελληνικές ρίζες κι όμως πρόσφατα επιλέχθηκε από αγγλικό περιοδικό ανάμεσα στα 80 τζιν παγκοσμίως. Να σημειώσουμε ότι παρουσιάστηκε στην αγορά μόλις τον Μάρτιο του 2017.

Φυσικά το αποτέλεσμα δεν ήρθε εύκολα. Ως αποσταγματοποιός πειραματίστηκα με πάνω από 30 δείγματα με διαφορετικά συστατικά (πάνω από 50) και αναλογίες για να καταλήξω στη συνταγή. Για την επιτυχία, όμως, ενός ποτού, εκτός από τις συστηματικές σπουδές, την εμπειρία και τη συνταγή, απαιτείται το ταλέντο να εισχωρείς στη φύση του κάθε πράγματος, να έχεις την ακριβή κεραία της διαίσθησης και το ανεξήγητο ένστικτο που μιλάει και σου υποδεικνύει προς τα πού να κατευθυνθείς. Τα όμορφα στη ζωή μας κερδίζονται με απόπειρες, με ρίσκο, με εργατικότητα, με συνεργασία και με την ευαίσθητη παρατηρητικότητα στα θαύματα της ελληνικής φύσης».

Η ιστορία της Ποτοποιίας Avantes ξεκινάει από τον Βασίλειο Κατσό και τον αδελφό του Σπύρο το 1963, οπότε παίρνει την επίσημη άδεια λειτουργίας της. Τότε το ποτοποιείο βρισκόταν στο κέντρο της Χαλκίδας κοντά στην παραλία. Σε αυτό το πολυσύχναστο σημείο συνάντησης οι Χαλκιδαίοι απολάμβαναν το ούζο, το κρασί, το κονιάκ και το βερμούτ που παρήγε η ποτοποιία. Στην πορεία του χρόνου η ποτοποιία δραστηριοποιήθηκε συστηματικά στην παραγωγή και την τυποποίηση ούζου, λικέρ και κονιάκ με την ετικέτα της επωνυμίας Αβάντες, στις νέες εγκαταστάσεις της επιχείρησης, στην περιοχή Δροσιά, λίγο έξω από τη Χαλκίδα.

Eμπειρία γεύσης

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το 2005, αναλαμβάνοντας ως δεύτερη γενιά η Χαρά Κατσού (οινολόγος - distiller) και η Κατερίνα Κατσού (οικονομολόγος), κόρες του Βασίλη και οι δύο, τέθηκε ως φιλοσοφία το πώς τα ελληνικά ποτά πρέπει να γίνουν εμπειρία γεύσης. Με όραμα, μεράκι και υψηλούς στόχους δημιουργούνται πιστοποιημένα, βραβευμένα, καινοτόμα, 100% φυσικά προϊόντα για απαιτητικούς καταναλωτές όπως το Ούζο Avantes 100% (το πρώτο 100% εξ αποστάξεως), το Ούζο 40%, καθώς και τα premium αποστάγματα Gratus και Χειμωνανθός.

Αφησα τον τελευταίο λόγο στη Χαρά: «Το μότο της ποτοποιίας μας είναι δημιουργία, όχι απλώς παραγωγή. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να υπάρχει υπομονή, να διαθέτεις χρόνο για τη δημιουργία ενός προϊόντος, να είσαι γενναιόδωρος και, κυρίως, να έχεις τη φιλοσοφία, τη δυνατότητα, την ικανότητα να ανακαλύπτεις τη σημασία και την αξία σε αυτά που φαίνονται ασήμαντα. Για εμάς η ελληνική φύση, το βιοχημικό εργοστάσιο, όπως το χαρακτηρίζουμε, αποτελεί πηγή έμπνευσης. Κάθε αρωματικό φυτό είναι ικανό με την κατάλληλη επεξεργασία να δώσει αρώματα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιδιοπροσωπίας του».

Keywords
Αναζητήσεις
χαρα κατσου πρωτο θεμα, χαρα κατσου τσαουσης κωστας
Τυχαία Θέματα