ΤτΕ: Να διευρύνουν οι τράπεζες τις λύσεις που προσφέρουν στους δανειολήπτες

Του Στέλιου Μορφίδη

Να μην υπάρξει εφησυχασμός και να δοθεί μεγαλύτερη προσπάθεια αφενός στην επίτευξη των στόχων για τη μείωση των κόκκινων δανείων και αφετέρου στην ανάπτυξη νέων εργασιών με παράλληλη περιστολή του λειτουργικού τους κόστους, καλεί τις τράπεζες η ΤτΕ μέσα απ' την εξαμηνιαία της έκθεση για την «Επισκόπηση του Χρηματοοικονομικού Συστήματος».

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ

οι επιχειρησιακοί στόχοι για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα είναι «υψηλοί και φιλόδοξοι για τα επόμενα δύο έτη» και, «ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», οι τράπεζες θα «πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη» τους.

Στο πλαίσιο αυτό η ΤτΕ τονίζει πως «οι τράπεζες επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις». Και αυτό διόλου τυχαία αφού καταγράφεται αύξηση των ρυθμισμένων δανείων που κοκκινίζουν εκ νέου...

Πωλήσεις χαρτοφυλακίων και νομική προστασία

Την ίδια στιγμή η ΤτΕ καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν με πιο ενεργητικό τρόπο στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. «Το διαμορφούμενο περιβάλλον σταδιακής άρσης της αβεβαιότητας για την πορεία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και ευρύτερα της εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διαδικασία πώλησης ΜΕΑ, δεδομένου ότι η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών θα συμβάλει και θα αντικατοπτριστεί σε υψηλότερες προσφερόμενες τιμές», επισημαίνει σε ειδική ανάλυση. «Το γεγονός αυτό», προσθέτει, «θα διευκολύνει περισσότερο τη διαδικασία πώλησης των ΜΕΑ, θα αμβλύνει το εύρος μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης και θα εξυπηρετήσει το στόχο για τη συνολική διαχείριση του αποθέματος ΜΕΑ».

Εξάλλου, όπως τονίζει, «η υφιστάμενη κεφαλαιακή βάση του πιστωτικού συστήματος δεν αποτελεί τροχοπέδη στη διαδικασία επιτάχυνσης της πώλησης Μη Εξυπηρετούμενων δανείων». «Οι πωλήσεις», σύμφωνα με την ΤτΕ, «εξαρτώνται από την ακολουθούμενη στρατηγική των πιστωτικών ιδρυμάτων και από την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας της διαμορφούμενης δευτερογενούς αγοράς».

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει πως αποτελεί «επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα η επιτάχυνση των διαδικασιών επίλυσης των εκκρεμών υποθέσεων των ανοιγμάτων που βρίσκονται σε καθεστώς νομικής προστασίας». Κυρίως σε ο,τι αφορά την επίσπευση των διαδικασιών δικαστικής εκκαθάρισης, «προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής επίλυσης των υποθέσεων».

Περικοπές και αλλαγή μοντέλου

Επιπρόσθετα η ΤτΕ καλεί τις τράπεζες «να αναθεωρήσουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη νέων εργασιών και την περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού τους κόστους».

Προειδοποιήσεις

Η ΤτΕ απευθύνει προειδοποίηση πως το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές. «Το 2018 οι τράπεζες καλούνται να προσαρμοστούν σε νέες προκλήσεις, με κυριότερες την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9), την αυστηροποίηση του χειρισμού των προβλέψεων για τα νέα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, αλλά και τη διενέργεια της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ», επισημαίνεται στην έκθεση.

Τονίζεται δε πως «υπό αυτές τις συνθήκες, είναι θετικό που υπάρχει ένα απόθεμα ασφαλείας, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για την ενδεχόμενη στήριξη του τραπεζικού τομέα εάν αυτή καταστεί αναγκαία».

Ακολουθεί η έκθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα