ΤτΕ - Τράπεζες: Η ατζέντα για ρευστότητα και... χρέος

Στην ατζέντα της διαβούλευσης των τραπεζών με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι εγγεγραμμένο ως θέμα ρευστότητας που συνδέεται με την άρση του ορίου των Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) για άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα. Σε απλά ελληνικά, το θέμα που συζητούν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τη διοίκηση της Τράπεζας

της Ελλάδας είναι και το ζήτημα της αύξησης του ορίου για τα έντοκα γραμμάτια με τα οποία το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται κυρίως από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η αύξηση του ορίου, που έχει τεθεί από τους θεσμούς (τρόικα) θα επιτρέψει στις τράπεζες να τα χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα (ΕΚΤ) και να μειώσουν έτσι περαιτέρω την εξάρτησή τους από το δανεισμό μέσω του μηχανισμού ELA, ο οποίος κοστίζει περισσότερο.

Επιπλέον, ένα από τα καυτά θέματα για τις τράπεζες είναι και η αντιμετώπιση των συνεπειών που θα προκύψουν από τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες ζητούν μέτρα για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα έχουν από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία ήδη υλοποιεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Και τούτο διότι οι τράπεζες με τις ανακεφαλαιοποιήσεις απέκτησαν ομόλογα έκδοσης EFSF, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ως κεφάλαιο. Με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, το επιτόκιο για τα ομόλογα του EFSF θα μεταβληθεί σε σταθερό, πράγμα που θα έχει όφελος για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά αντίστοιχη επιβάρυνση για τις τράπεζες, οι οποίες ζητούν να αντισταθμιστεί η απώλεια με άλλα μέτρα.

Κ.Τσ. - ΓΖ

Keywords
Τυχαία Θέματα