Μήνυμα Τσίπρα στους πρόσφυγες: «Ο βαλκανικός διάδρομος έκλεισε και δεν θα ξανανοίξει»


«Η εκτίμηση μας είναι ότι αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αρμενίας επιμένοντας να μιλά για μια μονομερή και απαράδεκτη ενέργεια παρά την ρητή αναφορά για το θέμα στην απόφαση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν την Κυριακή στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Σκοπίων ο κ. Τσίπρας

έκανε λόγο για εγκληματική συμπεριφορά «απέναντι σε ανθρώπους που υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία και είναι απροστάτευτου».

Χαρακτήρισε «απαράδεκτη συμπεριφορά» την ενθάρρυνση «των ανθρώπων αυτών που με δική τους επιλογή μένουν με συνθήκες άθλιες ακόμα και από ομάδες που φέρουν τη σφραγίδα των εθελοντών παραπληροφορώντας τους ότι στην Ελλάδα θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης αλλά και την ενθάρρυνσή τους να περάσουν τη μεθόριο για να βρεθουν στην άλλη πλευρά».

Απηύθυνε, επίσης, έκκληση στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μείνουν στην περιοχή.

«Απευθύνουμε έκκληση στις ΜΚΟ να ελέγξουν αυτή τη μετάδοση της παραπληροφόρησης και να τελειώσουν το παιχνίδι με την ανθρώπινη ζωή. Εδώ υπάρχει ευθύνη που πρέπει να καταλογιστεί» συμπλήρωσε.

«Από εκεί και πέρα πρέπει να δουλέψουμε για τη νόμιμη μετάβαση των ανθρώπων αυτών στις χώρες της Ευρώπης που επιθυμούν μέσα από τη διαδικασία του relocation».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πριν την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής εργαζόταν με έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό προκειμένου να φτάσει στο 100% την ταυτοποίηση των προσφύγων και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για 30.000 θέσεις στα νησιά και 20.000 στο εσωτερικό της επικράτειας.

«Όλα αυτά έγιναν με δεδομένο ότι ο βαλκανικός διάδρομος θα είναι ανοιχτός. Εν τω μεταξύ με απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες ο διάδρομος έκλεισε και ξαφνικά η κυβέρνηση βρέθηκε στην ανάγκη να υλοποιήσει το ανθρωπιστικό της καθήκον για έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εντούτοις το πρόβλημα της συσσώρευσης στα κλειστά βόρεια σύνορά μας δημιουργεί συνθήκες εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης πέρα και έξω από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης. Εμείς αποφασίσαμε να μη δημιουργήσουμε χώρους υποδοχής στη συνοριακή μεθόριο γνωρίζοντας ότι τα σύνορα έχουν κλείσει. Δεν θέλαμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό με τα Σκόπια. Γι' αυτό από την πρώτη στιγμή απευθύναμε έκκληση στις ΜΚΟ προκειμένου οι πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τις σκηνές στη μεθόριο, να φύγουν δηλαδή από τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στη λάσπη και το κρύο και να έρθουν στα άλλα κέντρα φιλοξενίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν κινητοποιηθεί εθελοντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα