Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

«Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, αναφέροντας πως «η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ' όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό».

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα από τον Ιούλιο

έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μαζικές ροές, τουλάχιστον 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους οι 500.000 είναι Σύροι.

«Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες», είπε.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην Ευρώπη για τη μη ορθή διαχείριση του προβλήματος, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου».

«Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ''Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα''», σημείωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών. «Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και τη βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «θα πρέπει επίσης να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης, που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία -μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους».

Σε «κλοιό» πιέσεων για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός

Στον απόηχο του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει σκόπιμα στο προσφυγικό γιατί θέλει να ωθήσει όσους περισσότερους μετανάστες μπορεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί σήμερα σε κλοιό πιέσεων, ενώ μεταξύ άλλων, θα δει και την Άνγκελα Μερκελ.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στις 18.15 με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Φιλίππο Γκράντι αλλά και με τον ηγέτη των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ακόμη συναντήσεις θα έχει στις 15.00 με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στις 16.00 με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Πάντως, στο μεταξύ στην εξαμερή σύσκεψη, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17.00, δεν θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε ενώ τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ παίρνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Η Ελλάδα θα δώσει στην Τουρκία 25 εκατ. ευρώ για τους μετανάστες

Εν μέσω προκλητικών δηλώσεων και επικρίσεων για την χώρα μας και ενώ η Κομισιόν κατηγορεί την Ελλάδα ότι «παραμελεί σοβαρά την υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε χθες το «πράσινο φως» στην χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, έπειτα από καθυστέρηση που προκλήθηκε στην έγκριση του ποσού αυτού, μέρους του Κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Και όπως έγινε γνωστό, το μερίδιο της Ελλάδας στη συνεισφορά της ΕΕ στην Τουρκία είναι 25,1 εκατομμύρια ευρώ.

Spiegel: Η Ελλάδα απέτυχε σκόπιμα στο προσφυγικό

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με έκθεση-πρόκληση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής της Γερμανίας για την Παράνομη Μετανάστευση -την οποία επικαλείται το Spiegel- η Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και μάλιστα, πίσω από την αποτυχία της, υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα -σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

Η εμπιστευτική έκθεση της Gasim, ασκεί οξεία κριτική για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, ενώ δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι ενδέχεται να είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας. Σύμφωνα με την Deutche Welle, κατά την άποψη γερμανικών αρχών ασφαλείας, η Ελλάδα αποτυγχάνει «παταγωδώς» στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης.

Όπως σημειώνει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel, επικαλούμενη την έκθεση, πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, ζουν στην Ελλάδα άστεγοι και υπό αντίξοες συνθήκες. Η έκθεση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ως «απάνθρωπη» και δεν διστάζει να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν ίσως και να αποτελούν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, «δεδομένου ότι ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Ελλάδα κατευθυνόμενοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η οποία διαρκεί εν μέρει ακόμη και χρόνια. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι δεν υποστηρίζονται ούτε οικονομικά ούτε υλικά. Στηλιτεύεται ακόμη το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται σε 75%, όντας ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα