Τσίπρας: Αναλαμβάνω το ΥΠΕΞ - Είναι μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα

Την πρόθεσή του να μην ανεχτεί καμία διγλωσσία και καμία προσωπική πολιτική, ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης
Τσίπρας, λίγο μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία έκανε δεκτή «με πόνο καρδιάς» και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον ίδιο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών είναι μια απόφαση με «πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό» και αποτυπώνει «την απόφασή

μου να μην ανεχτώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας» και να μην δεχτεί από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα να διαταράξει την ουσιαστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών, δίνοντας μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Μήνυμα προς τα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα προς την πλευρά των Σκοπίων, ξεκαθαρίζοντας ότι η ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Θέλω να στείλω μήνυμα και στους γείτονές μας που έχουν αυτές τις μέρες διαδικασίες. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε κανένα σχηματισμό με συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα για την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτά που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα