Τσακαλώτος: Σταδιακή άρση των αδικιών μετά το τέλος του προγράμματος

Επιμένει στην καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο του 2018 ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας παράλληλα το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα. «Όσο πιο καθαρή η έξοδος τόσο πιο καθαρό το σήμα προς τα έξω αλλά και προς τα μέσα ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία γενικότερα ότι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους» δήλωσε σε συνέντευξή του στη Real News.

Ερωτηθείς

για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα από μια αναταραχή στις αγορές, ο υπ. Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «θα δουλέψει ευνοϊκά και η συμφωνία για το χρέος, συμπεριλαμβάνοντας και το γαλλικό μηχανισμό (τη ρήτρα ανάπτυξης που έλεγε παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και η επιτυχία των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που έχει ήδη μετατρέψει ένα κομμάτι του χρέους από κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά».

Για το αναπτυξιακό μοντέλο που πρόκειται να παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Απρίλιο δήλωσε πως η κεντρική ιδέα να είναι η απομάκρυνση από μία προσέγγιση που στηρίζεται αποκλειστικά σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια προς μία προσέγγιση όπου θα δημιουργείται ένα ευρύ πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας που θα αποτελείται από
μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καινοτόμες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, αλλά και μεγάλες επενδύσεις με στόχο την στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα θα υπάρξει ενίσχυση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, και ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Βασική παράμετρος είναι ο ολιστικός σχεδιασμός, που λαμβάνει υπόψη την επίδραση μιας επένδυσης σε υποδομές σε όλους τους άλλους παραγωγικούς τομείς ή τομείς υπηρεσιών (γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση, τουρισμό κ.ά ) και πώς είναι δυνατόν αυτά τα οφέλη από τις αλληλεπιδράσεις, οι θετικές εξωτερικότητες που λέμε οι οικονομολόγοι, να μεγιστοποιηθούν. Η προσδοκία είναι ότι όλα αυτά θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως τόνισε.

Επιπλέον προανήγγειλε από τον Αύγουστο μια σταδιακή άρση των αδικιών, και μια ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων αλλά πλέον και της μεσαίας τάξης χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Επίσης, έκανε λόγο για φοροαπαλλαγές σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για την κόντρα κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος, και συγκεκριμένα τον Διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, δήλωσε πως «οφείλει να βρει μια καλύτερή ισορροπία ανάμεσα στην –αδιαμφισβήτητη- ανεξαρτησία της, στα θέματα που είναι στην άμεση αρμοδιότητα της, και τον επικουρικό ρόλο στις επιλογές της εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα